Lehetséges, hogy a füge növény allergiás kiütést okoz a bőrön?

Agrofórum Online

Az elmúlt napokban a családban lépett fel ilyen jelenség. Még nem hallottam ilyenről.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Valóban kevésbé ismert jelenségről van szó, melynek veszélye a füge hazai elterjedésével több figyelmet érdemelne.

Megértéséhez egy közelmúltban megtörtént hiteles esetet ismertetek. Az egyik erős szélvihar egy kerti nagyméretű fügefát döntött ki, ami ráadásul olyan helyre esett, ahol akadályozta a háziak életvitelét, ezért sürgősen el kellett onnan távolítaniuk. Mindez az augusztusi kánikulai napokra esett. A család 2 férfi tagja nekiállt láncfűrésszel a fa felaprítására és eltávolítására. A napsütés okozta nagy meleg miatt ruha nélkül dolgoztak. A munkát befejezve az esti órákban karjukon és mellkasukon piros foltok jelentek meg, majd másnapra hólyagok nőttek rajtuk. Elmondásuk szerint a fűrészből kipattanó faforgácsokból bőven került a testükre, és a lombtalanítás során bőrük a levelekkel is gyakran érintkezett. Másnap az orvosi rendelőben, ahol ellátták őket, tudták meg, hogy a fügefa okozta a kiütéseket. A „tanmese” tartalmazza a bőr irritáció minden feltételét: ruhával nem fedett, csupasz bőrrel való érintkezés, a növénnyel érintkező szabad bőrfelület és erős napsütés UV sugárzással.

A jelenséget kontakt fitofotodermatítisz-nek nevezi az orvosi szakirodalom, és minden olyan növény kiváltja ezeket az égési károsodáshoz hasonló tüneteket, amelyek nedve furokumarint tartalmaz. Több növény nedvében is előfordul ez az anyag, a Ficus nemzetségbe tartozó fajoknál a fügében (Ficus carica), a közkedvelt szobai fikuszban (Ficus elastica) is. A fügénél a levelek nedve és a gyökérnedv is kiváltja ezeket a tüneteket. A vörösödő, duzzadással kísért foltok 24 óra elteltével jelennek meg a bőrön, míg a hólyagok majd azt követően.

Akinek van füge növénye, érdemes megjegyezni a fügelevelek okozta mérgező hatását, és a gyerekek figyelmét is felhívni erre, ne játszanak a fügefa leveleivel. A kontakt bőrgyulladást csak a bőrrel történő közvetlen érintkezés váltja ki, ennek ismeretén alapszik a védekezés lehetősége. Csak fedett bőrrel, ruhában és kezünket védve kesztyűben végezzünk a fügebokornál bármi ápolási, metszési beavatkozásokat, és tűző napsütéses napszakban kerüljük ezeket a munkákat.

Miért nem hoz termést a füge?

2022. augusztus 19. 04:38

Fügebokrunk nem hoz egyetlen termést sem. Mi lehet a probléma? Mit tehetek?

Milyen kártevő rág lyukakat a füge levelébe?

2024. július 18. 04:40

Milyen kártevő rág lyukakat a füge levelébe? Hogyan védekezzek ellene?

Megoldások (majdnem) minden fügeproblémára

2024. július 22. 07:10

A füge, ha a talaj felett elpusztul (mert például túl hideg volt a tél), általában gond nélkül regenerálódik a gyökértörzsből.

Milyen lárva károsítja a füge termését?

2019. november 11. 15:02

Cs. Jenő kérdése: A füge termésében apró, fehér lárvákat találtam. Milyen kártevő lehet ez?