Régen sokkal elfogadottabb volt, hogy az erdőt-mezőt járva az ehető vadnövényeket gyűjtöttük. Manapság meg a társadalom csak egy szűk köre ismeri az ehető vadnövényeket és meri gyűjteni és beilleszteni a mindennapi étkezésbe.
A vadon gyűjthető növények nagy előnye, hogy az érintetlen környezetben sokszor sokkal több rejtett tápanyagot is adnak, amit a háztájiban termelt növényünk nem tud. Miért? Mert az érintetlen talajokon az ökológiai egyensúlynak köszönhetően az enzimek, mikro- és makrotápanyagok is kiegyensúlyozottabbak és sokszor ez már pont elég a jobb tápanyagösszetételhez.
![](https://agroforum.hu/assets/uploads/2021/08/papsajt.jpg)
Papsajt
Régen a házikertekben a természetes gyepekben is rengetegszer volt vendég a papsajtmályva és gyerekként előszeretettel szedegettük le róla és ettük meg. A levelek, a fiatal hajtások és a magvak is fogyaszthatók. A leveleket akár nagyobb mennyiségben is felhasználhatjuk salátákba, vagy meg is főzhetők. Az éretlen magvak nyersen és főzve is ehetők. A termésnek egészen sajtíze van. Szárított leveleiből tea főzhető, de a levelek C-vitamint is tartalmaznak, ami természetesen forrázáskor le is bomlik. Cserzőanyagai összehúzó képességet kölcsönöznek neki. Egyébként az erdei mályva felhasználásával megegyezik. Érdekessége, hogy egy laboratóriumi vizsgálatban gyomorfekély ellen hatásosnak bizonyult.
Mirabella
Bár ez a szebbik neve, mert népnyelven fosóka szilvának nevezik, azért a mirabella egy rendkívül finom vadon termő gyümölcs. Elhagyatott tanyavilág megmaradt kertjeben látni főleg, de út mentén is gyakori. Mindig tiszta helyről szedjük, az utak mentén inkább hagyjuk a fákon. Cseresznyeszilva, mirabella, mirabolán, ónabóna, potyóka nevekre is hallgat, lombhullató faként a rózsafélékhez tartozik. Európában még a rómaiak honosították meg, eredeti élőhelye a Kaukázus.
Kiváló lekvárnak, szörpnek is akár, de ehetjük frissen, gyümölcssalátákba, kompótoka vagy gyümölcslevesbe is téve.
Újra hajt: kövér porcsin
Az egyik kedvenc vadnövény, ami sokaknak csak gyomnövény a kövér porcsin, az egyik legmagasabb Omega-3 zsírsavtartalmú növényünk. Augusztusban újra erőre kap és elkezd dúsan hajtani, érdemes lehet salátába begyűjteni. Sokan lefagyasztva tárolják el télire, nagyon más opciója talán nincs is, ha a téli időszakban is a tápanyagaira vágynánk.
A nem ehető: díszszamóca
Sokan keverik össze a vadon is szedhető szamócával, pedig mérgezőnek tekintjük. Legnagyobb ismertetőjele az, hogy az ehető fajokkal szemben ennek sárga a virága és nem fehér vagy rózsaszínesben mosott fehér. Parkokban és gyepekben elszaporodik, így gyakran találkozhatunk vele. Másik ismertetőjele, hogy termése nem csüng a töveken, hanem többnyire felfelé álló.
Erdei szeder
Ha szerencsénk van és jó a szemünk, akkor kirándulás közben erdei szederre is bukkanhatunk. Fekete, apró gyümölcsi méretükben jóval elmaradnak a nemesített szederfajtáktól.
Gombákkal legyünk óvatosak!
Bár kevés volt sokfelé az eső, azért találkozhatunk mindenfelé gombákkal az erdőben. Csak mielőtt a lábosban végezné, mindenképpen kérjük ki gomba-szakellenőr véleményét. Általában viszont akkor szedjük le őket, ha tudjuk legalább nagyjából, hogy mit szedünk, mert egyrészt feleslegesen is dolgozunk a nem ehető gombák szedegetésével, másfelől mert a természetben a számunkra mérgező fajoknak is van ökológiai szerepük és „hagyjuk dolgozni őket”.