Házikert

Királydinnye vagy átoktüske?

Agrofórum Online

Két ádáz gyomnövény van, nemcsak a homoktalajon kertészkedőknél, hanem ahogy egyre jobban melegszik az időjárás, szemlátomást más területeken is hódító útjukra indultak. Ezek nem mások, mint a királydinnye és az átoktüske, amit rendre összekever a köznép, pedig két eltérő növényről van szó!

Királydinnye

királydinnye a királydinnyefélék (Zygophyllaceae) családjába tartozó, egynyári, kétszikű gyomnövény. Apró termésein hatalmas szúrós tövisek találhatók, melyek a kerti papucsokon is képesek átszúrni, de az állatok talpába és szőrébe is rendre beleragadnak.

Királydinnye

Főként az északi féltekén fordul elő, a száraz meleg klíma kedvez nekik és a homokos talaj kedvelője elsősorban, így Magyarországon főként az Alföld egyes részein tekinthető gyakorinak. Szőlősökben és kapás kultúrákban gyakran gyomosít és rendkívül nehéz kiírtani és, sok bosszúságot okozva ezzel a kerttulajdonosoknak. Hivatalosan az ilyen esetekben tarlóhántással, kapálással, valamint a talaj megkötésével (humusztartalmának növelésével) lehet védekezni ellene. Gyakorlatban viszont ez nem szokott elegendő lenni, ahogy a vegyszeres gyomírtás sem, mert a magok sok évig csíraképesek maradnak és a legkisebb csapadékra csírázásnak indulnak.

Az átoktüskétől ott lehet megkülönböztetni, hogy míg az átoktüske egy fűféle, addig a királydinnye egy szeldeltlevelű, kúszó habitusú növény. Levélezete is jóval sötétebb, mint az átoktüske hajtása.

Azért mielőtt elkiabálnánk gyomnövénynek a királydinnyét, jó ha tudjuk, hogy a népi gyógyászatban afrodiziákumnak tartják. Királydinnye kivonatként kapható a belőle készült készítmény is.

Emellett az átoktüske egy teljesen más növény.

Átoktüske

Az átoktüske

Azt már említettem, hogy az átoktüske egy fűféle és habitusra is úgy néz ki. A fűnyírásra ne is pazaroljuk az időt, mert nem fogjuk tudni megakadályozni, hogy „termést” hozzon, mert már korai stádiumban lelapul a talajfelszínre, le is gyökerezik minden elágazásnál és így a fűkasza vágási magassága alatt marad. Sajnos tapasztalat, hogy ahol egyszer felüti a fejét, ott nagyon hamar elterjed és szinte tényleg írthatatlan. Legtöbbször a talajtakarással lehet orvosolni az általa fertőzött területet.

Cenchrus a perjefélék családjának egy széles körben elterjedt növénynemzetsége.  A nemzetség fajai Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, Amerikában és számos óceáni szigeten is őshonosak.

Gyógyászati vagy más egyéb érdekes hatásáról nem készült még feljegyzés, így ezt a növényt nyugodtan a gyomok közé sorolhatjuk. Fájdalmas sebeket tud okozni az állatok puha talpán a lábujjak közé betokozódva, érdemes házikedvenceinkre is odafigyelni, ha az átoktüske felüti a fejét a kertünkben.

Kampós horgas töviseivel gyorsan megtapad még a gumicsizma szárán is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.