Házikert

Itt az idő a kerttervezésre!

Agrofórum Online

A legtöbben ott csúsznak le a következő évi kertélményről, hogy nem kezdenek el időben a tervezéssel foglalkozni. Az őszi és téli hónapok viszont kitűnőek arra, hogy megtervezzük a jövő évet és már a következő szezonban élvezhessük a munka gyümölcsét.

Tervezés a díszkertben

Ha szeptemberben már nagyjából tudjuk, hogy milyen fákat szeretnénk ültetni, akkor érdemes lehet már most ősszel meg is tenni, mert minél jobban be tudnak a nagy nyári melegek előtt gyökeresedni, annál biztosabb lesz a megmaradásuk is. Szeptemberben a hajtásnövekedés már pihen annyira, hogy a fa a gyökeresedésre tud fókuszálni. Nem véletlen tehát, hogy a kertészetekben ilyenkor van az év második főszezonja: gyümölcsfa, díszfa és cserjeszezon.

A faültetés előtt nézzünk utána a választott fajtának, igényeinek, térigényének. Ezek is a későbbi örömünk érdekében történő plusz feladatok, mert egy rossz fajtaválasztással vagy nem elegendő hellyel a növényeink csak sínylődni fognak és hamar elvesztik díszítő értéküket.

Az évelőket ültethetjük ősszel is és tavasszal is. Tavasszal azért praktikusabb, mert akkor már látjuk a lombszíneket, netán a virágszíneket is és sokkal jobban átlátható lesz, mit hova érdemes ültetni.

A díszkertben törekedjünk arra, hogy mindig legyen színfolt, ami virágzik vagy lombozatával díszít. Az unalmas kert mindig ott kezdődik, hogy „Végy 100 db tuját és tedd a kerítés vonalába, közé gyepet.” Bár ez fenntartásban szemlátomást olcsóbb és egyszerűbb (amúgy nem biztos 😊 ), de a legtöbben ebben gondolkodnak. A sokszínű, kontrasztszínekben és formákban gazdag kert sokkal izgalmasabb térélményt és látványt nyújt, amit érdemes kihasználni.

Tervezés a veteményesben

A veteményes tervezése azért izgalmas ősszel, mert még fejben van az idei tapasztalat, mit csinálnánk másképp, minek lenne több helyigénye, mi az ami fajtát nem szerettünk, mi az, ami nem fért már el a konyhakertben.

A másik szempont, hogy van időnk a vetésforgót is megtervezni, persze abban az esetben, ha van elég helyünk.

Van sok olyan zöldség, mely jól nevelhető az egymást segítő növények rendszerével ráadásul, jól párosíthatók segítő növénnyel, netán fűszernövénnyel is.

Ha az egymást segítő növények rendszerét nézzük, akkor ehhez vegyünk egy kockásfüzetlapot, húzzuk be a sorokat, oszlopokat, mint egy virtuális veteményeskert a papírlapon.

Nézzük meg az egymást segítő növények táblázatában, hogy mit szeretnénk elsősorban ültetni és keressük ki a segítő

növényeit. Ideális esetben pont a segítő növény is benne van a kedvenc listánkban, így könnyebb dolgunk van. Ellenkező esetben viszont helyet kellene szorítani a segítőnek is a konyhakertben.

Ha még jobban egyszerűsítenénk az életünket, akkor egy Kertportál hobbikertész applikációt is letölthetünk már a témában, ahol akár egy gombnyomásra is megtervezhetjük a veteményes ennek szellemében. És bár tudjuk, hogy sok hobbikertész nem szeret mobillal a kézben sétálva kertészkedni, nekik jó hír, hogy már nyomtathatók is a virtuális ültetési tervek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Látogassunk magánkerteket!

2023. március 3. 09:24

Szomorú Miklós kertészmérnökkel a kezdetekről, önfenntartó kertekről éppúgy beszélgettünk, mint arról, hogy milyen érdekességek várják azokat, akik részt vesznek a programjaikon.

Így készül a biodiverz kert a gyakorlatban

2024. augusztus 13. 05:40

A valóban biodiverz kert sok dologban eltér a megszokott kertképtől, de nem jelenti azt, hogy le kell mondjunk kényelmi dolgokról, vagy legalábbis nem mindről.

Meglévő kert átépítésének aranyszabályai

2023. január 26. 05:36

Meglévő kertnél a legtöbbször, ha át kell építeni, az lesz az első kérdés: mi maradjon meg? Ez érintheti a nagy és idős fákat is, de akár kompletten az egész kertet.

Kertápolás tavasszal: mit érdemes még most elvégezni?

2024. április 2. 05:40

Vannak olyan kertápolási munkák tavasszal, melyekre oda kell figyelni, ha igazán jó kerti szezont szeretnénk.