Házikert

Kerti tavak őszi ápolása

Agrofórum Online

A kerti tavakat ősszel is ugyanúgy ápolni kell, mint tavasszal vagy nyáron. Ilyenkor már a halaink is kezdenek a télre készülődni, szükség esetén a tavi növények is ápolásra szorulhatnak.

Halainkkal is törődni kell

Hideg teleken a halak az iszapba elvermelik magukat még akkor is, ha nem feltétlen fagy be a tó vize. Ha befagy a tó vize, ami majd úgy november táján lesz aktuális, akkor viszont érdemes léket vágni a jégpalástra. A halak ősszel ugyanúgy igénylik a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot, viszont az etetéskor mindig figyeljünk arra, hogy csak annyi haltápot adjunk nekik, melyet el is fogyasztanak, mert az őszi időszakban a növények is visszahúzódnak és ezzel növényi bomlástermékek is kerülnek a vízbe, ami könnyen felboríthatja a tó vizének pH-ját. Ha túl sok tápot adtunk a halaknak, akkor a víz felszínén olajos foltok is megjelenetnek.

Növények ápolása

Ha megfelelő a vízmélység, akkor a halak mellett a tavi növények jó része is át tud telelni. A tavirózsa is fokozatosan visszahúzódik, ilyenkor a nagy, elsárgult, barnult leveleket érdemes hálóval kiszedni, hogy ne a vízben induljon el a bomlás, megborítva ezzel a tó szervesanyagkészletét.

Nem minden tavi növény télálló, ilyen például a vízbe ültetett kála, a kagylótutaj vagy más néven vízisaláta, vagy akár a Limnobium laevigatum.

Miért nem jó, ha befagy a kis kerti tó?

Már októberben érdemes utánanézni, hogyan tudjuk meggátolni a tavunk befagyását. Ha a tó teljes felületén jégpáncél képződik, akkor a lebomló szervesanyagokból képződő gázok nem tudnak eltávozni. Praktikusan érdemes egy jégmentesítőt beszerezni még most ősszel.

Mi legyen a lombbal?

Ha már szó volt a tavi növények lombozatának bomlásából eredő problémákból, akkor ugyanúgy kérdés lesz, hogy mi legyen a kívülről a tóba érkező levelekkel, amit a szél is odahord? Az átlagos kerti tavak esetében érdemes raschell hálóval letakarni a tavat, vagy speciális lombvédő hálóval, melyet tótechnikai boltokban is lehet kapni. Ez megakadályozza a levelek tóba hullását, de elegendő fényt és levegőt enged át, hogy ne legyen az élővilágnak gondja. A raschell háló inkább vészmegoldás, mert itt a fényáteresztés sokkal gyengébb, mint egy erre való lombvédő hálóval.

Ha már túl sok a vízben a bomlástermék, akkor lehet erre kifejezetten kapni iszapmentesítő szereket is. Arra vigyázzunk, hogy a halainknak legyen elegendő iszap a téli időszakra azért.

Téliesítsük a gépészetet

A tó gépészeti részét viszont téliesítsük. Ez jelenti a szkimmert, a vízszűrőket, a tavi szökőkutat is. A napelemes lámpákat is vegyük ki a tóból télire.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Mit jelent a vízbiztonság a kertben?

2024. október 16. 05:40

Vízbiztonság alatt elsősorban a víz megtartását értjük, amikor a lehető legtöbb vizet megpróbáljuk a talajban és/vagy tárolókban minél hosszabb ideig megőrizni.

Hogyan gondozzuk ősszel és télen a szobanövényeket?

2024. október 15. 11:10

Meleg, száraz és sötét – ezekkel a körülményekkel kell a szobában tartott növényeknek télen megbirkózniuk. Hogyan segíthetjük a túlélésüket?

Nem kell túlmisztifikálni: vizes élőhelyek a kertben

2024. október 10. 05:40

A vizes élőhelyből sokfélét építhetünk mi magunk is, de sok más, akár díszítőelemként használt vízlelőhelyet is kitalálhatunk (pl. madáritatók).

A hasznos kerti tó: törpeharcsától a koiig

2022. szeptember 7. 05:37

Sokan a díszhalakra esküsznek, de akinek elég nagy kerti tava van, az bőven gondolkodhat hasznos tóban is, amiben tényleg, akár pecázni is lehet.

Algásodik a tavam! - Mit tehetek vele?

2023. június 30. 05:36

Nézzük sorra, hogy mi vált be nálunk a kerti tó algamentesítésével kapcsolatban úgy, hogy a legtermészetesebb legyen a végeredmény.

Mit jelent a vízbiztonság a kertben?

2024. október 16. 05:40

Vízbiztonság alatt elsősorban a víz megtartását értjük, amikor a lehető legtöbb vizet megpróbáljuk a talajban és/vagy tárolókban minél hosszabb ideig megőrizni.