Házikert

Őszi díszfüvek

Agrofórum Online

Ősszel a színes lombok mellett a díszfüvek is értékes díszei lehetnek a kertünknek. Nézzünk is pár kedvelt díszfűfélét, amit megéri ültetni.

A díszfüveket több csoportra osztjuk: évelő díszfüvek és egynyári díszfüvek. Az őszi és téli időszakban értelemszerűen az évelő díszfüvek lesznek jó társaink a kertben, hiszen ezek a fajok és fajták nem csak tavasztól őszig virítanak.

Az évelő díszfüveket tőosztással szaporítjuk vagy magvetjük.

Egyik legismertebb évelők közé tartozik a pampafű.

Pampafű – Cortaderia selloana

Nem véletlen az egyik legkedveltebb díszfű, mert bár Argentínából származik, jól bírja a mi klímánkat is és igen magasra, akár 2-2.5 méterre is megnő. Nyáron főleg leveleinek nagy tömegével díszít, míg nyár végén elkezdenek a nagy bugás, hófehér virágzatok kiemelkedni a fűszálak közül.

A leggyakoribb fajtái a fehér és a rózsaszín bugákkal díszlenek.

A pampafű érzékeny a pangó vízre és a sok csapadékra, így jó vízelvezetésű talajba ültessük.

Lehetőleg ne álljon meg körülötte a víz télen se, illetve a növény közepén se. Érdemes a leveleket kévébe összekötni télre és csak tavasszal levágni.

A másik nagy kedvenc, ami egyre gyakrabban látható a kertekben a japánfű és a csíkos változata, a zebrafű.

Japánfű és a zebrafű – Miscanthus sinensis és a var. Zebrina

Habitusra már inkább nádszerű, de magasságra ugyanúgy a 2-2.5 méteres méretre számítsunk. A Misc. sin. var. Zebrina, vagyis a zebrafű széltében csíkos leveleivel különösen szépen mutat. Kiváló vízpartimitátor növények, ültethetjük medence mellé, kerti tavak szélébe. A télre szintén érdemes összekössük a levélzetét, hogy a csapadék ne tudjon megállni a növény közepén és csak tavasszal vágjuk vissza az elszáradt leveleket.

Ha viszont lágyabb esésű levélzetre és kicsit játékosabb megjelenésre vágyunk a kertben, akkor a tollborzfűre biztosan számíthatunk.

Tollborzfű – Pennisetum alopecuroides

Jóval alacsonyabb termetű, mint az előbb említett két növény, az egy méteres magasságot fogja elérni. Lágyan lefelé ívelő leveleivel és pihepuha bugás virágával még a gyerekek kedvence is lesz. Bár nem magas termetű, mégis helyigénye nagy. Puha bugáit szintén nyár végén hozza.

És természetesen a vidékies kertek hangulata sem hiányozhat a legismertebb díszfüvek listájáról. A vadnövényes életérzést az évelő díszköles képviseli ebben a felsorolásban.

Az évelő díszköles – Panicum maximum nem olyan szabályos habitusú, mint a fent említett díszfüvek, sokkal természetesebb hatást is kelt, így jó kontrasztnövény akár nagylevelű évelők vagy díszcserjék mellett.

Az évelő díszköles viszont a fagyra érzékeny, bár télálló egyes vidékeken. Akkor érdemes ültetnünk csak, ha a téli fagyvédelemről gondoskodni tudunk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Díszfüvek ápolása tavasszal

2022. március 24. 06:54

A díszfüvek ideje is hamarosan eljön, hiszen március és május között van a tavaszi díszfűápolási időszak és kezdődhet a tőosztással való szaporítás is.