Házikert

A ciklámen: hogyan virágoztassuk újra?

Agrofórum Online

A téli időszakban a mikulásvirág mellett a ciklámen a leggyakoribb szobanövény, melyet ajándékba viszünk. Elképesztő színvilágokkal és virágformákkal lehet már kapni, így nem is csoda, hogy rá esik a választás. Aztán elvirágoznak és a legtöbb esetben utána soha többet nem gyönyörködhetünk benne. De vajon hogyan virágoztathatjuk újra a cikláment?

Nézzük honnan származik a ciklámen!

Leginkább Európa mediterrán éghajlatú területein és a Közel-Keleten, Észak-Afrikában honos. A kankalinfélék családjába tartozó gumós növény és nem mellesleg egyetlen faja őshonos Magyarországon az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens).

A kertészetekben kapható ciklámenek általában szeptembertől áprilisig virágzanak. Míg az apróbb virágú fajták között találunk illatosakat is, addig a nagyvirágúak és a fodros virágúak többnyire illatmentesek.

A növény központi része a gumó, melyből a hosszú száron lévő virágszárak és a levelek is kinőnek. Ezzel egyidejűleg a „legérzékenyebb” része is a növénynek.

A legtöbb esetben a problémák is innen indulnak ki, amikor lelkes hobbikertészek túlöntözik a cikláment és a gumó elkezd rothadásnak indulni. De akkor melyek az igényei a szobai ciklámeneknek?

A ciklámen igényei és ápolása

A ciklámen a közvetlen napfényt nem szereti, de szereti a világos helyeket. A legtöbben ablakpárkányon vagy két ablak között tartják, ahol szűrt fényt kapnak a növények.

A túlöntözés mellett a magas hőmérséklet is a vesztét okozhatja. Ha tartósan, szép növényeket szeretnénk nevelni, akkor se a túl száraz levegőjű lakásban, se a magas hőmérsékletben ne tartsuk.

A virágzó cikláment rendszeresen öntözzük, 3-4 naponta alulról öntözzük.

Pangó vizet ne hagyjunk alatta, ezt mindig öntsük ki. A vitorlavirághoz hasonlóan kavicságyra is tehetjük a cserepét, hogy mindig megfelelő mennyiségű pára legyen a növény körül.

Amellett, hogy a lágy víz a legjobb számukra, minden alkalommal alulról öntözzük, mert a gumó, a levelek és a virágok is érzékenyek a felülről öntözésre és vízre.

A ciklámen érzékeny a sókra, így nemcsak a csípvízben levőkre, hanem a tápsókra is. A virágzás ideje alatt káliumra lesz szüksége, de a tápanyagozást mindig kis mennyiségekben végezzük.

Ha szeretnénk szaporítani a ciklámenünket, akkor tőosztással és magról is szaporíthatjuk.

Magot az elnyílt virágok tokterméséből tudunk szedni, ha olyan fajtákkal van dolgunk, de vetőmagként is kaphatóak a kertészetekben.

A magról vetett ciklámennek akár 3-4 évre is szüksége van ahhoz, hogy virágozni kezdjen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mit tegyek, hogy hosszabb ideig legyen virágzó ciklámenem?

2023. november 30. 04:38

Újra kaptam egy cserép cikláment, szeretném, ha ez végre hosszú életű lenne, az előzőek mindig hamar elpusztultak. Városban, emeletes házban élek, erkélyem van. Mit tanácsolnak, hogyan tartsam? Hogyan tudnám elérni, hogy hosszabb ideig legyen virágzó ciklámenem, ami a kedvenc virágom?

Miért hullanak le a ciklámen levelei?

2022. november 27. 04:38

Minden évben tönkremegy a ciklámenem, mivel levelei lehullanak. Mit csinálok rosszul?

Ciklámenek és szaporításuk

2022. február 18. 04:04

Nagy ciklámen-rajongó vagyok, nem is tagadom és nagy szívfájdalmam, hogy bejöttek az olyan hibrid fajták, melyeket már magvetéssel nem lehet szaporítani. Gyerekkorom óta, míg beérlelték a magvakat a ciklámeneim, sorra visszavetettem őket és egy többszázas gyűjteményem volt egy időben ciklámenekből.

Hol és hogyan neveljem a cserepes cikláment?

2022. november 18. 04:37

Kaptam egy kis virágú cserepes cikláment, hol neveljem és hogyan? Kiültethetem-e a kertbe, vagy csak benti virág?