Késő-e még elvégezni a lemosó permetezést?

Agrofórum Online

Az őszi lemosó permetezést szokás, tehát lehet még végezni ebben az időszakban is, ősz végén, tél elején, a levélhullást követően a kemény fagyok előtt is.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

télvégi lemosó permetezésre pedig általában február végén, márciusban, a fagyok után szokott sor kerülni a rügypattanás előtti időszakban. A megfelelő időzítés ekkor azért fontos, hogy a károsítók élettevékenysége beinduljon, aktív állapotba kerüljenek, ellenük a védekezés hatékony legyen. A permetezések célja a gyümölcsfák és szőlőtőkék fás részein, kéregén, rügyek felületén megtapadt kórokozók szaporítóképleteinek elpusztítása, a kártevők áttelelő alakjainak gyérítése. Az egyenletes fedés és hatékonyság elérése érdekében kijuttatáskor nagy lémennyiség használata az indokolt, hiszen így a törzs és az ágak felületének és repedéseinek teljes permetlé fedettsége is biztosítva lesz. Az őszi lemosó permetezés mellett a gyümölcsmúmiák és levelek összegyűjtése, megsemmisítése, a beteg növényi részek eltávolítása, a sebek kezelése is a betegségek kialakulását, a károsítók megjelenését gátolják.

Az, hogy milyen növényvédő szert választunk a károsítótól függ, mi ellen is szeretnénk védeni növényünket. Ezt az adott évben tapasztalt károsítók alapján mérlegelhetjük. A réztartalmú készítmények ebben az esetben, tehát a lemosás alkalmával is eredményesen használhatók a kórokozó ellen, valamint antibakteriális hatással is rendelkeznek. A lisztharmat típusú gombák ellen a kén hatóanyag nyújt védelmet, egyúttal bizonyos mértékű atkaölő, vagy gyérítő hatással is rendelkezik. A rovarok és atkák áttelelő alakjai ellen az olajos tartalmú szerek alkalmazhatók, hiszen vékony bevonatot képezve a kártevőkön légzésüket akadályozzák. A pajzstetvek, levéltetvek tojásai, takácsatkák, valamint a vértetvek és a körte-levélbolhák ellen is felhasználhatók. Ha többféle károsító van együttesen jelen az adott növényen, arra kombinált készítményeket alkalmazzunk.

Lemosó permetezés: mikor és hogyan?

2021. február 10. 13:26

Almafáimon érdemes elvégeznem a tavaszi lemosó permetezést? Mi ellen hat? Mikor és mivel permetezzek?

Mikor és hogyan végezzem el az őszi lemosó permetezést?

2018. október 25. 13:16

S. Ferencné kérdése: Sokat olvastam arról, hogy az őszi lemosó permetezésnek kiemelt a jelentősége. Kezdő kertészkedő vagyok, így azt kérdezném, mikor és hogyan kell elvégezni?

Mi okozza a körtefa kis termésein és levelein fekete foltok megjelenését?

2022. május 12. 04:05

Körtefámon virágzáskor a kis terméseken és a leveleken fekete foltok jelennek meg. Mi okozza ezt?

Mit kell tenni a gyümölcsfák moníliával fertőzött hajtásaival?

2023. május 7. 04:36

Kérem segítségüket kérdésem megválaszolásában: Mit kell tenni a gyümölcsfák moníliával fertőzött hajtásaival?