Házikert

Mit esznek a húsevő növények a lakásban?

Agrofórum Online

Miért pusztulnak ki a lakásban tartott húsevő növények? Valóban szükségük van arra, hogy legyeket fogdossunk nekik egész nap? Gyakorlott vénusz légycsapója tartóként hozok pár trükköt, amivel életben tarthatók!

Milyen igénye van egy húsevő növénynek?

Először is nem árt tisztázni, hogy ezek a növények (pár harmatfű kivételével) nem a mi hazánk őshonos növényei. A legtöbb esetben páradús, netán mocsara vidékeken, őserdőkben élnek. A harmatfüvek legkülönbözőbb fajai vannak jelen szerte a világon. A már említett vénusz légycsapója is a harmatfűfélékhez tartozik, bár a sokak által harmatfűként ismert növénytől eltérően nem vízcseppekhez hasonló anyaggal fogja áldozatait, hanem a levelén lévő érzékeny szőrszállal, melyet ha megérint a rá szálló rovar, akkor a légycsapóhoz hasonló elven a levél összezáródik a rovar körül. Persze ezek a levélcsapdák finom illatot is terjesztenek, ami miatt vonzza is a rovarokat az érzékelőszőr környékére.

Tehát már környezeti igényükre is hamar rájöhetünk, ha tudjuk, hogy őserdőkben és mocsaras vidékeken gyakoriak, így igénylik a párát, a folyamatos talajnedvességet is. Ha hagyjuk kiszáradni, az többnyire a vesztüket is okozza. Légszáraz lakásokban is általában pont ez az egyik legelterjedtebb tartási hiba. Floráriumokban és terráriumokban érdemes tartani ezeket a növényeket.

Szintén eredeti élőhelyükből adódóan a csapvíz sem lesz nekik ideális. Szűrt vízzel vagy desztillált vízzel öntözzük növényeinket.

A húsevő növények jó része a savanyú talajt kedveli, így tőzeges, savanyúbb közegbe ültessük.

Kell etetni egy húsevő növényt?

A tartási igények mellett az etetés is a fontos kérdések közé tartozik. A legyek és más kitines rovarokat nem érdemes megfogdosni húsevő növényeink számára, mert a növény várhatóan megfogja magának azt a mennyiséget, amire szüksége van. Gondoljunk itt a pici muslicákra is, ne csak a más szemmel könnyen látható rovarokra. A kitin emészthetetlen anyagok közé tartozik, amit a természetben az eső és a szél eltávolít a növény felületéről. Lakásban viszont erre aligha van lehetőség, így ha a kitin mennyisége túlhalad a növény által elviselhető mértéken, az a levél leszáradását is jelentheti.

A húsevő növényeinket tavasztól őszig szobahőmérsékleten neveljük, majd a téli időszakban 5-10 C fok körüli hőmérsékletet tartsunk.

Közel 1000 fajt számlál amúgy a rovaremésztő növények családja, igen széles megjelenési formavilággal. A hízóka, a klasszikus harmatfű, a vénusz légycsapója, vagy a kancsóka nagyjából hasonló igények kielégítése mellett eredményesen megtartható lakásban, de az tény, hogy a párás levegőt nem mindenhol lehet megfelelő módon pótolni számukra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

A zöldtrágya nem kamu, próbálja ki a kertben is!

2024. szeptember 19. 09:40

A zöldtrágyanövények jótékony hatását érdemes próbára tenni a házikertekben. Bemutatjuk, hogyan és milyen növényekkel érhetünk el eredményt.

Indulhat a kétnyári virágaink ültetése, hogy a következő évben pompázzanak

2024. szeptember 18. 16:10

Az ősz ideális időszak a vetésre, így a növényeknek elegendő idejük van megerősödni a tél előtt, és tavaszra színes, illatos virágokkal díszíthetik a kertet.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

A világ 5 legkülönösebb növénye

2024. május 2. 13:10

A különös növények közé húsevők, orchidea és extrán büdös is tartozik. Olvasson róluk, majd nézze meg a videót is!

Híres filmbéli növények, melyek valójában nem léteznek

2024. augusztus 6. 05:40

Most a legérdekesebb filmbéli növények listáját vesszük sorra, melyek csak a képzelet szüleményei.

Melyik a gyilkosabb erejű: a húsevő növény vagy a chili paprika?

2024. február 20. 07:10

Vajon melyik az erősebb: a chili paprika vagy a húsevő növény? Merthogy mindketten gyilkos erővel rendelkeznek.