Házikert

Kamra: őszi kártevők a kamrában

Agrofórum Online

Amikor elkezdünk bezárkózni a lakásba, vannak olyan rovarok és más állatok is, akik velünk együtt gondolkodva szintén betársulnak. Ha eddig csak a poloskára gondoltunk, akkor kicsit kiszélesítjük az aggodalmak körét.

Lisztek, tészták és szárítmányok

Amikor például a pandémia elkezdődött, mindenki betárolta a kilós liszteket, úgy nagyjából tonnaszám. Sajnos nem vicc, termelőként kikerekedett szemmel néztük a liszthiányt a piacon, mellette párhuzamosan az kilós élesztőkockák megjelenését. Mindenki azonnal házipékké alakult, viszont a mai lakásoknak nincs meg az az ergonómiája, hogy ennyi betárolt un. tartósélelmiszert valójában jól eltároljon. Teltek a hetek és egyre több vevő jelezte, hogy bizony megjelentek a molyok a lakásban.

A molyok legnagyobb kedvence az a szárazáru, amibe könnyen bele tudnak bújni. A legtöbbször először a gyógy- és fűszernövény szárítmányok papírtasakjaiban jelennek meg, majd a minőségi lisztekben vesszük észre őket.

Érdekesség: Sok élelmiszer ott bukik le minőségben, hogy még a kártevők számára sem érdekes. Ha többféle lisztet vásárolunk és egymás mellett tároljuk és azt látjuk, hogy bár a csomagolásuk egyforma, de egyes gyártmányokban van, másokban nincs kártevő, akkor nem árt gyanakodni a minőségen. Az állatoknak rendkívül jó érzékük van ahhoz, hogy azt károsítják, amiben táplálékot látnak.

Csak zárójelben megjegyezve, hogy a magvak, lisztek és még a tészták is képesek avasodni, így nem érdemes hatalmas mennyiségeket betárolni belőlük.

Rágcsálók: pocok, egér, patkány

Azt gondolnánk, hogy a városi embert maximum a patkány találja meg az otthonában és a csótány, de panel házaktól kezdve a kertes házakig, ha megfelelő élelem áll rendelkezésre, akkor akár a pocok és egér is előfordulhat. Ezeket az állatokat a hűvös, de gazdag élelemforrásként tartott pincék vonzzák, főleg, ha nem csak a betakarított zöldségeket és gyümölcsöket tároljuk itt, hanem a kerti bútor puha párnáit, a teleltetésre elrakott kerti medencét összetekerve vagy valami „finom” papírkupacot is. Míg az egyikben búvóhely és alvóhely áll rendelkezésre, a terményeink terülj-terülj asztalka lesz.

Padláson és pincében tartott füstölt húsoknál maximum a nagyon alapos füstölés az, ami megvédi a betárolt készletünket. A füstölés papírforma szerint távol tartja a rágcsálókat, de az a helyzet, hogy sajnos tapasztalatból mondom, hogy éhínséges időkben valahogy az is finom tud lenni. (Komplett füstölt szalonnatáblát rágtak ki saját pincénkben, mely több hétig állt füstölés előtt sóban.) A rágcsálók ellen érdemes a macskát, vadászgörényt és patkány és egércsapdát is bevetni.

TIPP: Amit lehet tároljunk polcon vagy raklapon, de úgy, hogy akár egy vadászni szerető macska alá tudjon bújni. Sok gondtól szabadulunk meg, ha tartunk a háznál egy igazán vadászós cicát, mert főleg ahol állati takarmányt is tárolnak, ott az egér és a patkány gyakorlatilag állandó vendék.

Hogy lesz zsizsikes a bab és borsó?

A zsizsik általában nem utólag jelenik meg, hanem mi hozzuk be a lakásba a már zsizsikes hüvelyesekkel. Sokszor még észre sem venni, viszont a téli melegben rendkívül jól szaporodnak és érzik magukat a zsizsikek, így ha egy adott nejlonzsákban tárolt vagy bedobozolt száraz bab, borsó zsizsikes lesz, akkor célszerű kidobni vagy ha vannak házi baromfiaink, akkor nekik adni. Megoldás lehet, hogy a betárolás előtt sütőben megforrósítjuk vagy mélyhűtőbe téve lefagyasztjuk ezeket a szemesterményeket. Ilyenkor ha van is már bennük, elpusztulnak és nem fognak problémát okozni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.