Életmód

A kávéhiány hónapjai jöhetnek a világpiacon

Agrofórum Online

Kávédeficit elé nézhet a világ. Jelentősen zsugorodnak az Egyesült Államok kávékészletei, a nagykereskedelmi árak pedig kezdenek elszállni ennek következtében. A probléma egyrészt a kevés konténerhajóból fakad, melynek következtében akadozik a szállítás, és az Egyesült Államok készletei 6 éves mélypontra zuhantak.

A brazil szárazság sem segít a deficit kezelésében, a koronavírus miatti válságból való kilábaló kereslet pedig csak fokozza a nyomást. Dél-Amerikából az Egyesült Államokba történő kávészállítás költsége megduplázódott, ami a többi árucikk emelkedésével párhuzamosan erős inflációs nyomást fejthet ki a világgazdaságra.

Az arabica kávé határidős jegyzése tavaly október óta már 24 százalékot emelkedett, mely jórészt az időjárás által megtépázott Brazil termelésnek köszönhető. A szakértők szerint a konténerhiány még az idei első félévben megoldódhat – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt.

A dán AP Moller-Maersk, a világ legnagyobb hajózási társasága szerint a konténerek és a charter hajók ideiglenesen nem vásárolhatók meg vagy bérelhetők, ami növeli a torlódásokat és késéseket okoz a kikötőkben. „Ez egy átmeneti helyzet, mind a vásárlási szokások, mind a hajók elérhetősége szempontjából” – közölte a társaság. „Arra számítunk, hogy a folyamtok normalizálódnak 2021 első felében.”

Egyelőre sok kereskedő igyekszik lépést tartani az áremelkedéssel, miközben azon dolgozik, hogy visszacsábítsa az ügyfeleket kávézókba és éttermekbe. A kávé ára folyamatosan növekszik, bár David Rennie, a Nestle SA kávémárkáinak vezetője szerint az otthonon kívüli szegmensnek két-három évbe telhet a koronavírus előtti szintre való visszatérés.

Stefano Martin, az olasz székhelyű Diemme kávézólánc értékesítési és marketingmenedzsere szerint az üzletmenetben még nem érződik a kávéhiány teljes hatása, mert továbbra is a szállítási zavarok előtt kötött szerződések alapján működnek. Az új helyzet azonban megváltoztathatja a szerződések megújítását – mondta. A vállalatnak 26 étterme és kávézója van, és jellemzően 30 000 zsákot importál Brazíliából, Kolumbiából, El Salvadorból, Hondurasból, Tanzániából és Indiából. „Még nincs érdemi hatással ránk a folyamat, mivel az árak növekedése előtt minden szerződést lezártunk. Azonban valószínűleg a következő szerződéskötést már tovább kell hárítanunk az emelkedő költségeket” – fűzte hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

2024. november 14. 13:10

A méz több mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.

Hallott már a 2 másodperces követési távolságról?

2024. november 13. 13:10

Ha még nem hallott, most bemutatjuk, további közlekedésszabályozási javaslatokkal együtt, amelyek az új KRESZ-be kerülhetnek.

Ezek a legjobb fafajok, ha kályhával (is) fűtünk

2024. november 12. 11:10

Melyik tűzifának van a legjobb fűtőértéke és adja a legtöbb hőt? Érdemes-e fenyőfával fűteni? Segítünk eligazodni a fafűtés alapkérdéseiben.

Mi okozhat allergiát télen?

2024. november 11. 16:10

A téli hónapokban más okoz orrdugulást és orrfolyást az embereknél, amit a fűtési szezon száraz, meleg levegője csak még jobban felerősít.

A következő generációs élelmiszer-technológiára figyel a Starbucks

2020. május 1. 05:36

A Starbucks kereskedelmi partnerséget hoz majd létre a következő generációs élelmiszer és kiskereskedelmi technológiai vállalatokkal.

Kávézólánc hódít a tea földjén

2020. február 11. 12:47

Az újfajta technológiavezérlet kiskereskedelmi modellt használó kínai kávézólánc, mely 2019 végére több mint 4 500 kávézót üzemeltetett Kína területén.

Erős évek következhetnek a kávézóláncnál

2020. december 12. 10:07

A jövőben a megrendeléseket elsősorban digitálisan, előre fizetve akarják felvenni, mivel a vállalat a változó szokásokra reagálva új üzletformátumokra térhet át.

Nyereg alatt puhított húst ettek és feketelevest ittak őseink? Komoly tévedés!

2024. január 29. 06:40

Hallott már arról, hogy őseink a nyereg alatt puhították a fogyasztásra szánt húst? Vagy ismeri azt a mondást, miszerint „hátra van még a feketeleves”? Ha igen, akkor érdemes ezt a cikket tovább olvasni, mert elképzelhető, hogy ha nem is egy világ omlik össze, de el kell engedni pár régóta tényként kezelt tévhitet.