Agrárközösség
Agrárközösség

„A fejlődés hagyománya” – az OMÉK margójára

„A fejlődés hagyománya” – az OMÉK margójára

Agrofórum Online

Ezzel a szlogennel hirdették a szervezők a napokban véget ért 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK), amelynek a megszokottól kissé eltérő tematikát adtak. Az OMÉK-on részt vettem egy - kifejezetten a pályaválasztó fiatalságot célzó - konferencián is, ahol az agráriumot, mint kiváló karrierlehetőséget igyekeztek a szervezők bemutatni a hallgatóságnak.

Ezt megelőzően, a nyár végén került elfogadásra egy átfogó program, a Digitális Agrár Stratégia, októberben megismerjük a hozzá kapcsolódó intézkedéscsomagot is.

Amerre csak nézünk tehát, látható, hogy a már tapasztalt modernizálás ütemet váltott, az újdonságok már közel sem mennek ritkaság számba, és egyáltalán nem kuriózum egy-egy új technológia. Nincs időnk évekig, sőt már lassan hónapokig sem csodálni az új eszközt, vagy rendszert, amit gazdatársunk bevezetett, kipróbált. Nincs időnk zsörtölődni azon, hogy lám, ismét egy felesleges beruházás, ismét egy olyan dolog, amivel gond van, de haszon nincs.

A változás megérkezett, és bármennyire is szeretnénk időt kérni, vagy lassítani, hogy jobban megismerjük, hogy kiszámoljuk, hogy elfogadjuk, hogy bevezessük, sajnos ez az ütem nem fog visszaváltani az eddigi -agráriumot érintő kérdésekben megszokott – generációhoz kötődő változási tendenciákhoz.

A következő 2-3 évben annyit fog változni a mezőgazdasági ágazat, amennyit ezelőtt 30 év alatt összesen.

A KAP2020 szabályrendszere egy, de nem az egyetlen generátora a modernizációnak. Egy mai (magyar) élelmiszer-alapanyagot előállító mezőgazdasági vállalkozónak meg kell birkóznia azzal a feladattal, hogy egyre növekvő igényt szolgáljon ki, magas és standard minőségű termékkel, és egy fenntartható, fejlődő és profitorientált vállalkozást üzemeltessen. Ezeknek az elvárásoknak csak akkor tud megfelelni a gazdálkodó, ha él a modern kor adta (technológiai) újításokkal, és fejlődik, fejleszt.

Javaslom, hogy olyan modern technológiával kezdjék a fejlesztést, ami a hétköznapoknak is része.

Mucsi Nikolett

Vezető szaktanácsadó

Agrárközösség

 

 

 

Erdőgazdálkodás, erdőhasznosítás hogyan adózunk utána?

2019. szeptember 25. 08:34

Nagyon sok gazdálkodót, vállalkozást érintő kérdés az erdőgazdálkodás, az erdő hasznosításából származó jövedelem adózási kérdésköre. A cikk - a teljesség igénye nélkül - segít az eligazodásban.

A mezőgazdasági idénymunka (EFO) igénybevételének és elszámolásának szabályai

2019. szeptember 4. 10:55

Az ősz a mezőgazdasági idénymunka fő szezonja. Mik a fontos pontok, amelyekkel érdemes tisztában lenni? Tudta például, hogy az idénymunkával szabadság is keletkezik, amit meg kell váltani?

Csak a támogatás miatt vetünk zöldtrágya növényeket vagy kihasználjuk a pozitív hatásaikat is?

2019. július 5. 06:47

Az ökológiai másodvetés nem csak a zöldítés teljesítése szempontjából „kötelezően” teljesítendő feladat, hanem körültekintően alkalmazva kifejezetten hatékony talajjavítási módszer.

Szeptember végén lesz a 79. OMÉK Budapesten

2019. február 15. 07:37

Szeptember 26. és 29. között rendezi meg immár 79. alkalommal az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) az agrártárca az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, a rendezvény megvalósítására 1,2 milliárd forintot biztosít a költségvetés - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Arasson sikert - 32. Bábolnai Gazdanapok

2019. augusztus 14. 11:34

Hamarosan megnyitja kapuit a több mint három évtizedes múltra visszatekintő kiállítás, a Bábolnai Gazdanapok.

Holnap nyit a 32. Bábolnai Gazdanapok

2019. szeptember 4. 10:38

A 32. Bábolnai Gazdanapok idén közel 20.000 négyzetméteren, több mint 200 kiállítóval kerül megrendezésre.

A vidéki ízek legjavát szállítják a budapesti vásárlók ajtajáig

2019. október 4. 12:03

A NekedTerem a vidéki termelők készítményeit szállítja házhoz - legyen szó szezonális zöldségekről, gyümölcsökről, pékáruról, lekvárról, tejtermékekről, borokról, vagy olyan különlegességekről mint a szarvasgomba, esetleg a levendulás, homoktövises italok.