Agrárközösség
Agrárközösség

„A fejlődés hagyománya” – az OMÉK margójára

„A fejlődés hagyománya” – az OMÉK margójára

Agrofórum Online

Ezzel a szlogennel hirdették a szervezők a napokban véget ért 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK), amelynek a megszokottól kissé eltérő tematikát adtak. Az OMÉK-on részt vettem egy - kifejezetten a pályaválasztó fiatalságot célzó - konferencián is, ahol az agráriumot, mint kiváló karrierlehetőséget igyekeztek a szervezők bemutatni a hallgatóságnak.

Ezt megelőzően, a nyár végén került elfogadásra egy átfogó program, a Digitális Agrár Stratégia, októberben megismerjük a hozzá kapcsolódó intézkedéscsomagot is.

Amerre csak nézünk tehát, látható, hogy a már tapasztalt modernizálás ütemet váltott, az újdonságok már közel sem mennek ritkaság számba, és egyáltalán nem kuriózum egy-egy új technológia. Nincs időnk évekig, sőt már lassan hónapokig sem csodálni az új eszközt, vagy rendszert, amit gazdatársunk bevezetett, kipróbált. Nincs időnk zsörtölődni azon, hogy lám, ismét egy felesleges beruházás, ismét egy olyan dolog, amivel gond van, de haszon nincs.

A változás megérkezett, és bármennyire is szeretnénk időt kérni, vagy lassítani, hogy jobban megismerjük, hogy kiszámoljuk, hogy elfogadjuk, hogy bevezessük, sajnos ez az ütem nem fog visszaváltani az eddigi -agráriumot érintő kérdésekben megszokott – generációhoz kötődő változási tendenciákhoz.

A következő 2-3 évben annyit fog változni a mezőgazdasági ágazat, amennyit ezelőtt 30 év alatt összesen.

A KAP2020 szabályrendszere egy, de nem az egyetlen generátora a modernizációnak. Egy mai (magyar) élelmiszer-alapanyagot előállító mezőgazdasági vállalkozónak meg kell birkóznia azzal a feladattal, hogy egyre növekvő igényt szolgáljon ki, magas és standard minőségű termékkel, és egy fenntartható, fejlődő és profitorientált vállalkozást üzemeltessen. Ezeknek az elvárásoknak csak akkor tud megfelelni a gazdálkodó, ha él a modern kor adta (technológiai) újításokkal, és fejlődik, fejleszt.

Javaslom, hogy olyan modern technológiával kezdjék a fejlesztést, ami a hétköznapoknak is része.

Mucsi Nikolett

Vezető szaktanácsadó

Agrárközösség

 

 

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Itt az új, 2024-től érvényes Standard Termelési Érték (STÉ) kalkulátor

2024. március 22. 12:10

Létrehoztuk az új Standard Termelési Érték (STÉ) kalkulátort, amely márciustól elérhető az Agrárközösség honlapján.

Adózási kérdésekről őstermelőknek

2023. április 3. 15:47

Az ŐCSG tagok által felveendő tevékenységeket hogyan kell, hogyan célszerű meghatározni? Láthatóvá válnak azok a számlák, melyek nem kapcsolódnak a vállalkozás tevékenységéhez? Az Agrárközösség szakértői cikkében olyan kérdéskörökre térnek ki, melyek fontosak a vállalkozások életében.

Álmom egy tanya

2023. március 28. 05:36

Pályázati fronton jelenleg 2023. június 5-ig elérhető a „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” kiírás, amely 95% támogatási intenzitású.

Kinek és mire jó a kisüzemek támogatása pályázat, mire érdemes figyelni a megvalósítás során?

2022. október 21. 10:36

Idén utoljára 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség mezőgazdasági termelőknek ezen a pályázaton indulni, így akik hezitálnak az induláson, azoknak nyújtunk segítséget a döntésben.

Megnyitotta kapuit a 79. OMÉK - középpontban a modernitás, a szakmaiság és a fiatalítás

2019. szeptember 27. 04:36

A vásár ünnepélyes megnyitóján Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: az OMÉK az anyaországi és a határon túli gazdák ünnepe.

A szakmaiság és a professzionalitás miatt is érdemes a kiállítóknak megjelennie az OMÉK-on

2019. június 10. 03:36

Idén szeptemberben - immár 79. alkalommal - ismét megrendezik Magyarország legnagyobb és legrégebbi agrárgazdasági eseményét, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK). A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont területén megrendezendő eseményen ezúttal az agár- és élelmiszeripari innovációk bemutatására és a szakmaiság erősítésére helyezik a hangsúlyt.

Arasson sikert - 32. Bábolnai Gazdanapok

2019. augusztus 14. 11:34

Hamarosan megnyitja kapuit a több mint három évtizedes múltra visszatekintő kiállítás, a Bábolnai Gazdanapok.

A saras gumicsizma és a koszos talicska már a múlté? - "Az OMÉK ablak a magyar vidékre"

2019. szeptember 27. 09:46

Magyar termékek, helyi ételek, hagyomány és kultúra, mezőgazdaság... A HUNGEXPO területén csütörtökön nyitotta meg kapuit a magyar vidék és az agrárium fővárosi ünnepe, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, aminek egyik célja, hogy a termelőket, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőit, a falusi hagyományokat megismertesse a budapestiekkel. Négy napig a népzene, a térségi ízek, a helyi termékek lepik el a HUNGEXPO vásárközpontot.