Agrárközösség
Agrárközösség

„A fejlődés hagyománya” – az OMÉK margójára

„A fejlődés hagyománya” – az OMÉK margójára

Agrofórum Online

Ezzel a szlogennel hirdették a szervezők a napokban véget ért 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK), amelynek a megszokottól kissé eltérő tematikát adtak. Az OMÉK-on részt vettem egy - kifejezetten a pályaválasztó fiatalságot célzó - konferencián is, ahol az agráriumot, mint kiváló karrierlehetőséget igyekeztek a szervezők bemutatni a hallgatóságnak.

Ezt megelőzően, a nyár végén került elfogadásra egy átfogó program, a Digitális Agrár Stratégia, októberben megismerjük a hozzá kapcsolódó intézkedéscsomagot is.

Amerre csak nézünk tehát, látható, hogy a már tapasztalt modernizálás ütemet váltott, az újdonságok már közel sem mennek ritkaság számba, és egyáltalán nem kuriózum egy-egy új technológia. Nincs időnk évekig, sőt már lassan hónapokig sem csodálni az új eszközt, vagy rendszert, amit gazdatársunk bevezetett, kipróbált. Nincs időnk zsörtölődni azon, hogy lám, ismét egy felesleges beruházás, ismét egy olyan dolog, amivel gond van, de haszon nincs.

A változás megérkezett, és bármennyire is szeretnénk időt kérni, vagy lassítani, hogy jobban megismerjük, hogy kiszámoljuk, hogy elfogadjuk, hogy bevezessük, sajnos ez az ütem nem fog visszaváltani az eddigi -agráriumot érintő kérdésekben megszokott – generációhoz kötődő változási tendenciákhoz.

A következő 2-3 évben annyit fog változni a mezőgazdasági ágazat, amennyit ezelőtt 30 év alatt összesen.

A KAP2020 szabályrendszere egy, de nem az egyetlen generátora a modernizációnak. Egy mai (magyar) élelmiszer-alapanyagot előállító mezőgazdasági vállalkozónak meg kell birkóznia azzal a feladattal, hogy egyre növekvő igényt szolgáljon ki, magas és standard minőségű termékkel, és egy fenntartható, fejlődő és profitorientált vállalkozást üzemeltessen. Ezeknek az elvárásoknak csak akkor tud megfelelni a gazdálkodó, ha él a modern kor adta (technológiai) újításokkal, és fejlődik, fejleszt.

Javaslom, hogy olyan modern technológiával kezdjék a fejlesztést, ami a hétköznapoknak is része.

Mucsi Nikolett

Vezető szaktanácsadó

Agrárközösség

 

 

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Adózási kérdésekről őstermelőknek

2023. április 3. 15:47

Az ŐCSG tagok által felveendő tevékenységeket hogyan kell, hogyan célszerű meghatározni? Láthatóvá válnak azok a számlák, melyek nem kapcsolódnak a vállalkozás tevékenységéhez? Az Agrárközösség szakértői cikkében olyan kérdéskörökre térnek ki, melyek fontosak a vállalkozások életében.

Álmom egy tanya

2023. március 28. 05:36

Pályázati fronton jelenleg 2023. június 5-ig elérhető a „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” kiírás, amely 95% támogatási intenzitású.

Kinek és mire jó a kisüzemek támogatása pályázat, mire érdemes figyelni a megvalósítás során?

2022. október 21. 10:36

Idén utoljára 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség mezőgazdasági termelőknek ezen a pályázaton indulni, így akik hezitálnak az induláson, azoknak nyújtunk segítséget a döntésben.

Célegyenesben a Családi gazdaságokról szóló törvény - 2. rész

2020. november 3. 17:02

Az adózási fejezetek a teljesség igénye nélkül nem a teljes előterjesztést ölelik fel a terjedelem miatt, de a lényegi elemeket tartalmazzák. Ez a tájékoztatás szintén az előterjesztett törvényjavaslatra épül, tehát egy TERVEZET!!

Ebben az évben a Bábolnai Gazdanapok a 79. OMÉK társren­dezvénye

2019. augusztus 25. 19:26

Az agrárium kiemelkedő eseménye az elmúlt 30 év­ben nemcsak hagyományt teremtett, hanem a hazai agrárium egyik értékes rendezvényévé vált.

Szeptember végén lesz a 79. OMÉK Budapesten

2019. február 15. 07:37

Szeptember 26. és 29. között rendezi meg immár 79. alkalommal az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) az agrártárca az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, a rendezvény megvalósítására 1,2 milliárd forintot biztosít a költségvetés - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

100 nap múlva OMÉK - Marokkó a díszvendég

2019. június 18. 10:00

Marokkó lesz a szeptember 26. és 29. között tartandó 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) díszvendége, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban - jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) miniszterhelyettese.

A saras gumicsizma és a koszos talicska már a múlté? - "Az OMÉK ablak a magyar vidékre"

2019. szeptember 27. 09:46

Magyar termékek, helyi ételek, hagyomány és kultúra, mezőgazdaság... A HUNGEXPO területén csütörtökön nyitotta meg kapuit a magyar vidék és az agrárium fővárosi ünnepe, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, aminek egyik célja, hogy a termelőket, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőit, a falusi hagyományokat megismertesse a budapestiekkel. Négy napig a népzene, a térségi ízek, a helyi termékek lepik el a HUNGEXPO vásárközpontot.