Címke: KAP

KAP

A Közös Agrárpolitika (KAP) az Európai Unió (EU) mezőgazdasági támogatási rendszerének a neve. Az EU 2014–2020  közötti teljes költségvetésének közel 38 százalékát az agrárpolitikára fordítják. A szubvenciós rendszer a termelőknek egy minimális felvásárlási árat garantál és jelentős támogatási forrásokat is biztosítanak agrár- és vidékfejlesztési célokra. Ez az EU-s gazdáknak pénzügyi biztonságot teremt, így gondoskodva a mezőgazdasági javak kellő mennyiségű előállításáról. 1962-ben a KAP alapvető céljait három fő elv mentén tűzték ki: egységes piac, közösségi prioritás, pénzügyi szolidaritás. A KAP az európai intézményrendszer központi elemévé vált. Felismerték a mezőgazdaság szociális szerkezetének és a különböző mezőgazdasági területek közötti szerkezeti és természeti egyenlőtlenségek figyelembevételének és fokozatos kiigazításának szükségességét. A különböző támogatási lehetőségekről, az aktuális pályázati tennivalókról az Agrofórum Online híreiből tájékozódhat.

Agrárhírek / Agrártámogatások

5200 hektárra nyújtottak be zöldszüreti támogatási kérelmet

2019. július 15.

Magyarországon az idén először támogatják a zöldszüretet, amely elsősorban azon szőlőtermelőknek jelent gyors pénzügyi segítséget, akik nem rendelkeznek felvásárlási szerződéssel.

Agrárhírek / Agrárközélet

A régiónknak közösen kell fellépnie az uniós agrárköltségvetés szinten tartásához

2019. július 6.

Magyarországnak alapvetően három elvárása van az új közös agrárpolitikával szemben: kellően ambiciózus költségvetés legyen, megfelelő szakpolitikai eszközök és gyakorlatban végrehajtható egyszerű szabályok társuljanak hozzá.

Agrárhírek / Agrárközélet

Szín szerinti vetőmag válogató berendezést adtak át Prügyön

2019. június 12.

Átadták és működésben is bemutatták azt a mintegy 100 millió forint értékű, szín szerinti vetőmag válogató berendezést, amely a világon fellelhető legmodernebb technikát és technológiát képviseli a vetőmag feldolgozásban.

Agrárhírek / Agrárközélet

Nagy István: az új törvény megfelelő rangra emelheti az állattenyésztést

2019. június 9.

Nagy István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tájékoztató agrárfórum és fajtabemutató című rendezvényén ismertette a mezőgazdaságban várható fejlesztéseket, intézkedéseket. Az agrárminiszter elmondta: bízik abban, hogy az új állattenyésztési törvény augusztus 1-jétől életbe léphet.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

A tájelemekről - nem csak zöldítőknek I. rész

2019. május 21.

Számos kutatás foglalkozik a mezőgazdasági térségek tájszerkezetének vizsgálatával, az eredmények egybehangzóak: egyértelmű párhuzam vonható a szántóföldek terjeszkedése, illetve a természetközeli felszínborítás és ezzel együtt a biodiverzitás csökkenése között.

Agrárhírek / Agrárhírek

Közös Agrárpolitika: mennyi támogatás jut 2020 után?

2019. május 18.

Az európai parlamenti (EP) választásokat követő tárgyalások egyik legfontosabb kérdése továbbra is az, hogy az uniós költségvetés mekkora szeletét fordítják agrártámogatásokra a következő időszakban.

Agrárhírek / Agrártámogatások

Egyszerű szabályok szükségesek az uniós agrárpolitikában

2019. május 15.

Jelenleg még sok a kérdőjel az Európai Bizottság által javasolt új támogatáselosztási modellel kapcsolatban és a tagállamok többsége szerint további tárgyalások szükségesek ahhoz, hogy a gyakorlatban könnyen végrehajtható szabályozás kerüljön elfogadásra.

Agrárhírek / Agrártámogatások

Növekedhet az import élelmiszerek aránya, ha csökkennek az agrártámogatások

2019. április 19.

Sajnálatos, hogy a 2020 utáni hétéves tervezési időszak előkészítésekor nem újabb programok indításáról folyik a vita Brüsszelben, hanem arról, mennyi pénz fog rendelkezésre állni és ebből mennyi jut hazánknak.

Agrárhírek / Agrárközélet

KAP: már nem lesz döntés ebben a ciklusban

2019. április 15.

Végleges döntés továbbra sem született a közös agrárpolitikát érintő kérdésekben, a bizottsági tervezetről hosszadalmas viták folynak.

Agrárhírek / Agrárközélet

Konzultációsorozat indul az agráriumot érintő legfontosabb kérdésekről

2019. április 3.

A támogatáscsökkentés az élelmiszerárak emelkedésén keresztül minden magyar állampolgárt érintene.