Címke: KAP

KAP

A Közös Agrárpolitika (KAP) az Európai Unió (EU) mezőgazdasági támogatási rendszerének a neve. Az EU 2014–2020  közötti teljes költségvetésének közel 38 százalékát az agrárpolitikára fordítják. A szubvenciós rendszer a termelőknek egy minimális felvásárlási árat garantál és jelentős támogatási forrásokat is biztosítanak agrár- és vidékfejlesztési célokra. Ez az EU-s gazdáknak pénzügyi biztonságot teremt, így gondoskodva a mezőgazdasági javak kellő mennyiségű előállításáról. 1962-ben a KAP alapvető céljait három fő elv mentén tűzték ki: egységes piac, közösségi prioritás, pénzügyi szolidaritás. A KAP az európai intézményrendszer központi elemévé vált. Felismerték a mezőgazdaság szociális szerkezetének és a különböző mezőgazdasági területek közötti szerkezeti és természeti egyenlőtlenségek figyelembevételének és fokozatos kiigazításának szükségességét. A különböző támogatási lehetőségekről, az aktuális pályázati tennivalókról az Agrofórum Online híreiből tájékozódhat.

Agrárhírek / Agrárközélet

26 százalékkal csökkenhet a vidékfejlesztésre fordítható forrás

2019. október 15.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. október 14-i ülésén Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam agrárminisztere támogatta azt a közös nyilatkozatot, amely a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források jelenlegi szinten történő megtartását szorgalmazza a következő uniós költségvetési ciklusban.

Agrárhírek / Agrárközélet

Visegrádi Együttműködés: a Közös Agrárpolitika volt a fő téma Prágában

2019. október 6.

A V4 agrárminiszteri találkozó tovább erősítette a térség országainak politikai és szakmai együttműködését az európai szakpolitikák alakításában.

Blog / Agrárközösség

„A fejlődés hagyománya” - az OMÉK margójára

2019. október 4.

A következő 2-3 évben annyit fog változni a mezőgazdasági ágazat, amennyit ezelőtt 30 év alatt összesen.

Agrárhírek / Agrárközélet

A KAP források szinten tartása elengedhetetlen

2019. szeptember 24.

A gazdák a talajok szénmegkötő-képességének új agrotechnikai eljárásokkal történő alkalmazásával és növekvő erdőtelepítésekkel tudnak hozzájárulni az éghajlati változások hatásainak csökkentéséhez, ehhez viszont nélkülözhetetlen a KAP források szinten tartása – mondta Dr. Nagy István Helsinkiben, az uniós mezőgazdasági miniszterek informális találkozóján.

Agrárhírek / Agrárközélet

Fontos lesz a környezet- és éghajlatvédelem a 2020 utáni közös agrárpolitikában

2019. augusztus 27.

Akik a kötelező minimumon túl további követelményeknek tesznek eleget, az éghajlat- és környezetvédelmi önkéntes támogatási rendszer (öko-rendszerek) lehetőséget biztosítana arra, hogy az alaptámogatáson felüli kiegészítő támogatásban részesüljenek.

Agrárhírek / Agrártámogatások

Közösen kell fellépni a KAP források megtartásáért

2019. július 24.

A megfelelő KAP költségvetés mellett legalább olyan lényeges, hogy a források egyszerűbben jussanak a gazdákhoz.

Agrárhírek / Agrártámogatások

5200 hektárra nyújtottak be zöldszüreti támogatási kérelmet

2019. július 15.

Magyarországon az idén először támogatják a zöldszüretet, amely elsősorban azon szőlőtermelőknek jelent gyors pénzügyi segítséget, akik nem rendelkeznek felvásárlási szerződéssel.

Agrárhírek / Agrárközélet

A régiónknak közösen kell fellépnie az uniós agrárköltségvetés szinten tartásához

2019. július 6.

Magyarországnak alapvetően három elvárása van az új közös agrárpolitikával szemben: kellően ambiciózus költségvetés legyen, megfelelő szakpolitikai eszközök és gyakorlatban végrehajtható egyszerű szabályok társuljanak hozzá.

Agrárhírek / Agrárközélet

Szín szerinti vetőmag válogató berendezést adtak át Prügyön

2019. június 12.

Átadták és működésben is bemutatták azt a mintegy 100 millió forint értékű, szín szerinti vetőmag válogató berendezést, amely a világon fellelhető legmodernebb technikát és technológiát képviseli a vetőmag feldolgozásban.

Agrárhírek / Agrárközélet

Nagy István: az új törvény megfelelő rangra emelheti az állattenyésztést

2019. június 9.

Nagy István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tájékoztató agrárfórum és fajtabemutató című rendezvényén ismertette a mezőgazdaságban várható fejlesztéseket, intézkedéseket. Az agrárminiszter elmondta: bízik abban, hogy az új állattenyésztési törvény augusztus 1-jétől életbe léphet.