Ház, táj
Ház, táj

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő díszcserjék és páfrányok

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő díszcserjék és páfrányok

Agrofórum Online

Hála az árnyékot elviselő, vagy egyenesen kedvelő dísznövényeknek, színt vihetünk kertünk mellőzött sarkaiba is. Vegyük sorra (a teljesség igénye nélkül), mely dísznövények jöhetnek szóba! A cikk első részében a díszcserjéké és páfrányoké a porond.

Nemsokára itt a tavasz, az újrakezdések és újragondolások időszaka. Nemcsak saját magunkat, környezetünket is jó érzés kicsit „gatyába rázni”: új színt, új formát vinni a házba és a kertbe is. Miért ne próbálkozhatnánk meg azoknak a kerti zugoknak a beültetésével is, ahol csak kevés növény érzi jól magát?

Természetesen a feladat nem könnyű, hiszen nagy különbség van az árnyéktűrő és az árnyékkedvelő növények közt: előbbinek nem okoz gondot bizonyos mértékű árnyék, utóbbi kifejezetten igényli a napsütésből kieső területeket. Ám ha ez még nem lenne elég, különbség van a kissé árnyékos zug és sötét kertsarok közt is, éppen ezért az ültetés céljára kiszemelt területet pár napig, a nap különböző szakaszaiban érdemes megfigyelni. A teljes árnyék azt jelenti, hogy a kertrészt soha nem éri közvetlenül a természetes fény. A félárnyékos helyet naponta maximum 3-4 órán át éri közvetlen napfény.

A legtisztább megoldás az, ha már a kertészetben érdeklődünk a növény fényigényéről, vagy utánanézünk, hogy szívünk választott növénye vajon mennyire jól fogja tűrni kertünk adott, megváltoztathatatlan környezeti viszonyait.

Díszcserjék

A hortenzia nevelése figyelmet igénylő feladat, de abszolút megéri. Keresve sem találhatnánk az árnyékba nála szebb és hálásabb díszcserjét. Elviseli a kevés napfényt, főként, ha nem a meleg késő délutáni napsütésnek tesszük ki.

A csodálatos hortenzia

Ez a lombhullató, hatalmas virágokat nevelő cserje a savanyú talajt kedveli, ezért ültetésekor érdemes az ültetőgödörbe rododendron-földdel megteremteni a kedvező talajfeltételeket. Igényli az öntözést (lehetőleg esővízzel, ha nincs rá lehetőség, egy napig hagyjuk állni a csapvizet), a szárazabb időszakokban semmiképp se feledkezzünk meg róla!

Ősszel terítsünk a töve köré fenyőkérget, komposztot vagy tőzeget, így védhetjük a fagyoktól. Tavasszal két fontos feladatunk van: távolítsuk el az elfagyott ágrészeket és virágokat róla, ezen kívül csak apró alakító metszésre lehet szüksége, valamint óvatosan keverjünk a földjéhez szerves trágyát.

Az amerikai kontinensről származó, ősszel és nyáron virágzó golgotavirág erőteljes növekedésű, örökzöld évelő kúszócserje. Nyáron félárnyékos, szellős helyet igényel. A laza, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, közel semleges pH-jú talajt kedveli. Hazánkban teleltetni szükséges, tavasszal kissé visszavághatjuk. Gondoskodjunk támasztékról a számára, hogy kacsaival biztos kapaszkodóhelyeket találjon!

A páratlan golgotavirág

A gyöngyvessző sűrű bokrot, egységes sövényt alkot, és nem igényel túl sok törődést. Kiemelkedő a hidegtűrő képessége is, és elviseli a részben napos fekvést is. Ma már nemcsak fehér virágú gyöngyvesszőt lehet kapni nálunk, az újabb fajták között élénkebb virágszínű és kisebb méretű is van.

A gyönyörű gyöngyvessző

A júlia-borbolya árnyékban és napos helyen is jól érzi magát, kedvelt örökzöld dísznövénye a kerteknek. Sárga virágait tavasszal hozza, bogyói kékesfeketék, levelei ősszel pirosas-bordó árnyalatokat vesznek fel. Jól tűri a szárazságot, talajban sem válogatós. Sövénynövénynek és magában is mutatós, akár 3 méterre is megnőhet. Sövényként a nyírását a virágzás utánra időzítsük!

Páfrányok

Ezek a külön törzset (harasztok) alkotó, különleges növények szívósabbak, mint azt gondolnánk. Még a legkeményebb telek után is kihajtanak a kertünkben. Kifejezetten árnyékkedvelő. A mérsékelten nyirkos talajjal a legtöbb fajtánál nem lövünk mellé, de érdemes tudni, hogy a többéves, jól meggyökeresedett egyedei jól tűrik a szárazságot. A kertészetekben ma már széles körű választék áll belőlük rendelkezésre. Kedvelt fajok a gímpáfrány, királypáfrány, japán hölgypáfrány és struccpáfrány is.

A hazánk erdős, nyirkos talajú területein előforduló, védett gímpáfrány azonnal felismerhető fényes, hullámos szélű, fél méteres leveleiről. Tépett szélű és fodros levelű változatait kombinálva egyedi látványt nyújtanak a kertben. Fagytűrése mellett a teljes árnyékos helyek lakójaként is becsüljük. A többi páfrányhoz hasonlóan kedveli a humuszban gazdag, mindig kissé nyirkos talajt. Egyedül a túlöntözését kell elkerülni, károsítók nem veszélyeztetik. Tavasszal tőosztással szaporítható.

A királypáfrány hatalmas, tagolt levelei akár 2 méterre is megnőhetnek. Félárnyékos helyen érzi legjobban magát, de napos helyen is fejlődik folyamatos nedvesség mellett. Mivel természetes élőhelye a mocsaras vidékek, a többi páfránnyal ellentétben képes fejlődni pangó vizes területen is. A tűző nap megperzselheti a leveleit, amelyek színe fiatal és idősebb korukban eltérő. Madárbarát kertekbe előszeretettel telepítik, mivel tökéletes búvóhelye a hazánkban honos madaraknak, de még a mókusoknak is.

Üdezöld páfrány

A japán hölgypáfrányt más néven szivárványharasztnak is nevezik, egyik tarka változata joggal érdemelte ki ezt a címet, különleges díszes, kecsesen lehajló leveléért. Lombhullató fáink árnyékában kiváló helyet találunk neki, talajtakaró funkciót is betölthet. Leveleinek színe félárnyékos helyen teljesedik ki, de árnyékban is jól érzi magát. Talajigénye a legtöbb páfrányéval megegyezik, ezen kívül kedveli a gyengén savas vagy semleges kémhatású talajt. A levélkomposztot meghálálja. Elegendő nedvesség mellett akár a homokos vagy agyagos talajon is kitart. Télálló faj, de az ország hidegebb térségeiben a biztonság kedvéért le lehet takarni.

A struccpáfrány a királypáfrányhoz hasonlóan hazánkban fokozottan védett növény. Méretét tekintve a király- és a gímpáfrány közötti, de sűrűn be tudja nőni a kert árnyékos zugait. A tápdús, humuszban gazdag talaj biztosítása mellett csak az öntözésére kell figyelnünk. Forró nyári napokon ne engedjük a talaját kiszáradni! Sziklakertekben is jól mutat, de díszfák árnyékában is tökéletesen érzi magát. Míg a gímpáfrány méreténél fogva jól illeszkedik más növények szomszédságába, addig a struccpáfránynál fontoljuk meg az ültetésnél, hogy nagy helyre van szüksége, gyorsan szaporodik, és akár másfél méteres leveleket is növeszthet.

Mindent a hóvirágról

Én még ahhoz a szerencsés generációhoz tartozom, akiket gyerekkorunkban a szüleink jól felöltözve bepakoltak a kocsiba, elfurikáztunk az erdőszélre, és egy hatalmas kirándulás alkalmával szép kis csokor hóvirágot vihettünk haza emlékbe. Kisiskolás korom óta a hóvirágot tartom az egyik legbájosabb és legkülönlegesebb növénynek, róla szól ez az összefoglaló.

Szárazságtűrő dísznövények II. rész – egynyári dísznövények

Melyek azok az egynyári dísznövényfajok, melyeket nyugodt szívvel telepíthetünk lazább szerkezetű kerti talajokba olyan évben is, amikor kifejezetten meleg, aszályos időjárást jósolnak?

Szárazságtűrő dísznövények I. rész – évelő dísznövények

Az időjárás egyre gyakrabban produkál elképesztő fordulatokat, és nagy kérdése a jövőnek, vajon kertünk növényei mennyi ideig viselik el a folyamatos szélsőségeket. A hosszan tartó száraz időszakok jelentik az egyik legnagyobb próbát – lehet, hogy érdemes megfontolni a strapabíró, szárazságtűrő növények előnyben részesítését a kerttervezésnél?

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő évelő és egynyári dísznövények

Hogyan tehetjük kertünk árnyékos szegleteit is pompás színkavalkáddá? Milyen évelő és egynyári dísznövényeknek felelnek meg a félárnyékos helyek, vagy a teljes árnyékba borult zugok?

Szent András hava

A világ lassan változik, már ami a gondolkodásunkat illeti. Tizenhárom évvel ezelőtt ezt írtam… annak érdekében, hogy a gabonaágazat a jövőben eredményesebb legyen, alapvetés: nagy tömeg, egységes minőség.

2018. november 5. 14:36

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással I. rész

Hogyan lehet az elhasznált, öreg tárgyainkból kertszépítő kellék? Hogyan tudjuk kicsinosítani az udvar megváltozott, megbomlott szépségű szögleteit?

2018. június 7. 07:48

Ház, táj Képgaléria

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

2019. január 30. 04:36

Kertészt kapájáról

A veteményeskertünkben nevelt növények gondozásához körültekintően kell megválasztanunk sok évig szolgáló munkatársainkat, a szerszámainkat.

2018. április 27. 08:40