Címke: Ház táj

Ház táj

Blog / Ház, táj

Ragadozó madarak és macskák – veszélyben a madáretető vendégei

2023. november 30.

Hogyan helyezzük el a madáretetőt, hogy minél kisebb kockázatot jelentsenek az etetőt látogató madarak ragadozói az etetés során? Hogyan tudjuk fizikailag meggátolni a macskákat a vadászatban?

Blog / Ház, táj

A kertünkbe épített fakupac rovarlakói

2023. november 26.

Nemcsak ászkarákok, csigák, pókok, kétéltűek költözhetnek a nedvesen tartott fahalomba a kert egyik árnyékos sarkába, hanem számos rovarfaj is megtalálja itt a számítását. Van egy különleges vendégünk is, akinek a kedvéért akár egy kicsit módosíthatjuk is a fakupacot, cserébe gyönyörű látványában gyönyörködhetünk.

Blog / Ház, táj

Hogyan segíti egy fakupac a kert természetes élővilágát?

2023. november 22.

Egy gallyakból, ágakból és kisebb farönkökből álló halom a kert egyik szegletében többezer különféle állatfajnak ad otthont, amelyek meghálálják, hogy otthont nyújtunk számukra a ház körül. Hogyan segítenek nekünk ezek az állatok, és hogyan építsünk nekik hosszantartó otthont?

Blog / Ház, táj

A november bohókás gyümölcse: a narancseper

2023. november 20.

Nem felejti, aki látta – ha mesét írnának erről a titokzatos fáról, valahogy így kezdődhetne. Az egyre sötétebb, ködösebb, nyugalmas novemberi tájképet varázsolja mesébe illővé termésével ez a fa, de alig tudunk róla valamit is.

Blog / Ház, táj

Jelentkezzünk! A Nébih újra meghirdette a háztartási élelmiszerhulladék-felmérését!

2023. november 15.

Bár sikerült javítani az elmúlt évek szomorú statisztikáin, mégis a legfrissebb felmérések szerint még mindig minden ötödik kg élelmiszer a szemetesben landol. Vajon a mi háztartásunk hogyan járul hozzá ehhez a mennyiséghez?

Blog / Ház, táj

A lúd, az újbor és Márton

2023. november 11.

Szent Márton, a tours-i püspök, a fegyvertelen katona, hazánk védőszentje, az újbor bírája – honnan ered ez a sokszínű, régi kultusz? Hogy kapcsolódik mindez egyetlen emberhez?

Blog / Ház, táj

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – November

2023. november 9.

Hihetetlennek tűnhet, de még az idei szeszélyes, nyárias-ködös november is tartogat számunkra idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Persze a “kerti asztal” messze nem olyan gazdag, mint szeptember-októberben, de azért még mindig szép számmal választhatunk a szezonális zöldségek közül.

Blog / Ház, táj

Kérdések és válaszok: madárbarát kert

2023. október 29.

Tavaly óta sokat dolgozunk azon, hogy madárbaráttá varázsoljuk a kertünket. Várható volt, hogy nem lesz egyszerű feladat egy kertet a nulláról „felöltöztetni” a madarak számára, de amióta kint van a kerítésünkön a kis táblácskánk, többen érdeklődtek, hogy miből áll ez az egész.

Blog / Ház, táj

Poloskák elleni védekezés a kertben

2023. október 27.

A poloskák nemcsak ősszel jelentenek elképesztő bosszúságot az embernek, amikor be akarnak húzódni a lakásba, hanem a szemfüles kertésznek is, aki évközben többször is kénytelen védekezni ellenük a házikertben. Milyen eszközeink vannak a kert növényeit károsító poloskákkal szemben?