Ház, táj
Ház, táj

Mire figyeljünk sövényünk telepítése során?

Mire figyeljünk sövényünk telepítése során?

Agrofórum Online

Az őszi hónapokat tartják a kertészeti szakemberek a legideálisabb időszaknak a sövénytelepítéshez. Az egészséges, mutatós sövény egyre több szerepet és megbecsülést kap egy igényes kertész birodalmában. Mire figyeljünk a sövénytelepítés tervezésénél és kivitelezésénél, hogy hosszú évtizedekig egészséges növényfal kerítse körbe az udvarunkat?

A kíváncsi szemek elől véleményem szerint a legszebb és legigényesebb megoldást az élősövény telepítése és gondozása adja. Össze sem hasonlítható a burjánzó, egészségtől és erőtől duzzadó növények látványa a belátásgátló hálók vagy a kerítésidomok egyszerű, de élettelen összképétől. Persze egy ritkábban látogatott nyaralóban vagy egy kisebb kertben, ahol nincs akkora hely sövénynövények neveléséhez, ott ezek a megoldások a legpraktikusabbak. De ha adottak a lehetőségeink, és a kezdeti időszakban vállaljuk a nagyobb idő- és energiaráfordítást, hosszútávon megéri sövénynövényeket telepíteni.

A kerti gyöngyvessző az egyik legszebben virágzó sövénynövény

Bár a földlabdás vagy konténeres kiszerelésben vásárolt növény telepítését a fagyos téli (vagy tavaszi…) heteket kivéve bármikor beiktathatjuk a kerti munkák közé, mégis, az ősszel elültetett növények számára kedvező, hogy a téli nyugalmi időszak időben ilyen közel van az ültetést követően. Így tavaszig hosszabb idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy megszokják az új helyet, begyökeresedjenek és megerősödjenek.

A következőkben vegyünk végig pár egyszerű lépést annak érdekében, hogy megfontoltan vágjunk neki az előkészületeknek, és gördülékenyen végezzük el az ültetést.

Sövénytelepítés lépésről lépésre

A következőkben felvázolt tervezési szakasz azt a célt szolgálja, hogy ne a kertészetben döbbenjünk rá, mennyire munkaigényes, drága vagy egyszerűen lehetetlen elképzelésekkel érkeztünk meg megvásárolni a sövényhez szükséges növényeket, földet és az esetleges talajjavításhoz szükséges termékeket.

  1. Vizsgáljuk meg az ültetési területet!

Hatalmas előnnyel indulunk, ha ismerjük kertünk talajának tulajdonságait (pl.: kémhatás, szerkezet, talajlakó élőlények mennyisége stb.). Ha ismerjük a talaj fizikai féleségét (homok, vályog, agyag, iszap), könnyebben választjuk ki a megfelelő növényfajt vagy amennyiben szükséges, célzottabban javíthatunk a talajállapoton. A talaj kémhatásának ismerete is fontos a sövény helyén a talaj előkészítésében. A talaj pH-értékének változtatására az erről szóló cikkben olvashatunk a bevált gyakorlatokról. A talajon kívül vizsgáljuk meg a telek lejtését – ha a tervezett sövény felé lejt a telek, akkor ott több eső- és öntözővíz gyülemlik fel, érdemesebb vízigényesebb fajokat választani.

  1. Gondoljuk végig, mennyi időt tudunk szánni a sövény gondozására!

Akármilyen növényt választunk, a sövényalkotó növényeket is kell öntözni, kártevők vagy kórokozók megjelenése esetén gondoskodni kell a növényvédelmi feladatokról, pótolni kell a talaj tápanyagait, amelyeket felhasználnak, sőt a megfelelő formára és magasságra kell nyírni őket. Mindez meghatározza, mekkora tápanyag- és vízigényű, betegségekre mennyire érzékeny és milyen növekedési ütemű növényfajt választunk.

A tujafélék növényvédelme az egyre agresszívebb kártevők miatt körülményes

Például ha nem akarunk minden hónapban sövényt nyírni, ne turkesztáni szilt válasszunk, ami ténylegesen úgy nő, mintha húznák; ha nem szeretnénk annyi növényvédelmi metszést vagy permetezést végezni, ne válasszunk

  1. Mérjük fel a tervezett terület hosszát!

A növények számának kiválasztásában és ezzel együtt a költségek felmérésében is nagy segítség, ha lemérjük a növényfalnak szánt terület hosszát. Ugyanolyan hosszú növényfal beültetése leylandi ciprussal, keleti tujával, fagyallal, turkesztáni szillel vagy babérmeggyel teljesen más költség-kategóriába tartozik.

Azzal, hogy lemérjük az ültetési terület méterre pontos nagyságát, a kertészeti kolléga dolgát is nagyban megkönnyítjük: így pontosan meg lehet határozni, hogy az egyes növényfajokból mennyire lesz szükségünk.

  1. Készítsük elő a talajt!

Mielőtt nekiindulunk megvásárolni a növényeket, mélyen ássunk fel az ültetési területet, és egyúttal forgassuk is át a talajt! Távolítsuk el a gyomnövényeket a területről: ha megítélésünk szerint kevés gyom nőtt a területen, szedjük össze, és a még nem virágzó gyomokat dobjuk a komposztra; ha a gyomnövények ellepik a területet, használjunk gyomirtó szert! A felásott területre már most kihelyezhetünk és beforgathatunk egy kis indító tápanyagot (vásárolt szarvasmarha trágyát vagy érett komposztot).

  1. Ássuk meg az ültetőgödröt!

A megfelelő méretű ültetőgödör előkészítése a legenergiaigényesebb feladat az egész folyamatban, de nem érdemes spórolni rajta! A konténeres, földlabdás és szabadgyökerű növényeknél is egy minimum 50 cm széles és 50 cm mély gödröt vagy árkot ássunk a növényeknek.

Az ültetőgödör vagy árok megfelelő méretén ne spóroljunk!

Ennél kisebb gödröt vagy árkot semmiképpen ne ássunk, nagyobbat is csak akkor, ha nagyobb cserépben nevelkedett addig a növény, és a gyökérzete megkívánja a nagyobb helyet.

  1. Gondoskodjunk kellő mennyiségű tápanyagról!

A gödör vagy árok aljára mindenképpen juttassunk ki érett komposztot vagy szerves trágyát! Szarvasmarha-trágyát vagy baromfitrágyát már a legtöbb kertészetben és gazdaboltban kaphatunk. Arra ügyeljünk, hogy mindig, minden esetben szigorúan tartsuk be a gyártó utasításait a kijuttatott mennyiséggel kapcsolatban! A gödör vagy árok aljára került trágyát vagy komposztot mindig takarjuk be pár cm vastagon virágfölddel vagy kerti földdel. Ezzel elkerüljük, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a koncentrált tápanyaggal, mert közvetlen érintkezés esetén szó szerint „sokkot” kaphatnak a dózistól.

  1. Ültessük el a növényeket!

Az előkészített gödrökbe vagy árokba helyezzük el a növényeket, ügyelve arra, hogy fajtól függően legalább 80-100 cm távolság legyen közöttük, és a területen hosszában egyenletesen helyezkedjenek el! A műanyag tartókból finom mozdulatokkal ütögessük ki a földlabdás növényt, ezután helyezzük el úgy a földbe süllyesztve, hogy a növény földjének felszíne egy szintben legyen a talaj vonalával.

Készítsük elő az erős lapátokat és ásókat!

A kiásott kerti földet szórjuk vissza gödörbe, közben a lábunkkal vagy a kezünkkel finoman tömörítsük a növény körül!

  1. Beöntözés

Miután betemettük a növény földlabdáját, alaposan öntözzük meg az egész növénysort! Az első hetekben öntözzünk nagyobb mennyiségű vízzel, ezzel elősegítjük a begyökeresedést.

A kerti munkához jó időt és sok erőt, a szép őszi napokhoz egészséget és szép élményeket kívánok!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

Milyen örökzöld sövényt válasszunk?

2022. január 19. 14:41

Télen is zöld bokrokból szeretnék sövényt ültetni. Milyen növényeket javasolnak? Tujáknál sok betegségről olvastam, érdemes még tujákat telepíteni?

Kerítés mellé milyen örökzöld növényekből alakíthatok ki sövényt?

2020. október 1. 10:37

Kerítés mellé milyen örökzöld növényekből alakíthatok ki sövényt? Kérem szíves válaszukat!

A nagy sövénydilemma: miből érdemes sövényt nevelni?

2023. október 16. 05:40

A kertészcsoportok gyakori kérdése, hogy miből legyen szépen záródó sövény, és borostyán legyen-e vagy micsoda?

Ingatlanpiac: a szép kert is fontos!

2022. április 30. 15:41

Egy ingatlanértékesítésnél a kert az egyik olyan tényező, amit a legtöbben elfelejtenek a hirdetésnél.