23℃ 12℃
április 24. György, Fidél, Debóra
Ház, táj blog

Mire használhatók fel a természetes eredetű konyhai hulladékok a kertben?

Agrofórum Online

A komposztálás mellett számos egyéb lehetőség kínálkozik arra, hogy a természetes eredetű konyhai hulladékot a kert növényeinek javára fordítsuk. Lássuk, mire használhatjuk többek között a tojáshéjat, a tealevelet, a kávézaccot vagy a napraforgó maghéját!

A mi ételeinkhez fel nem használt növényi és állati termékek egyes részeinek kitűnő helyet találhatunk a kertben a kommunális hulladékot gyűjtő szemetesünk helyett. Vegyük sorra, hogy mihez hasznosíthatjuk a tea- és kávéfogyasztásunk melléktermékeit, a citrusfélék és olajos magvak héját, a tojáshéjat, valamint az egyes fűszereket.

Kávézacc

A kávézacc az egyik legsokoldalúbban felhasználható konyhai melléktermék, a hangyák távoltartásától a súrolószeren át az arcpakolásig számos területen helyet kaphat.

A kertben szolgálhatja a veteményes talajának vagy a komposztnak a gazdagítását, de belekeverhetjük a talajtakaró anyagunk (pl.: mulcs, fűkaszálék, szalma) közé is, így a nitrogénben gazdag kávézacc természetes eredetű tápanyagként a csapadék segítségével beszivárog a talajba, és felvehető tápelemmé válik a növények számára. Különösen örülni fognak neki a nitrogénigényes növényeink, például a paradicsompalánták.

Tealevél

A kávézacchoz hasonlóan a tealevelek még forrázás után is sok tápanyagot tartalmaznak. A komposztba vagy a talajtakaró anyag közé keverve hozzájárul az egészséges talajélet fenntartásához. A tavaszi és a kora nyári időszakban – amikor a talajban élő mikroorganizmusok a legaktívabbak – különösen gyorsan és hatékonyan tudnak hasznosulni a tápanyagok. Arra figyeljünk, hogy a filteres kiszerelésű teák kis zacskója általában nem lebomló anyagokból készült, ezért ezeket a teákat ne a filterükkel együtt dobjuk a komposztba, vagy keverjük a talajtakaró anyagba!

A tealevél a komposztba vagy a talajtakaró anyag közé keverve hozzájárul az egészséges talajélet fenntartásához

Tojáshéj

A tojás minden része gazdag az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokban. A héja kiváltképp kalciumban és magnéziumban gazdag. Ezek a mikroelemek a komposztba vagy a talajba vegyítve serkentik a giliszták szaporodását, és tápanyagot biztosítanak a számukra. A giliszták pedig, mint tudjuk, elengedhetetlen szereplői az egészséges talajéletnek.

Ezen kívül a tojás héja a talajba kerülve fellazítja, levegősebbé teszi a közeget. Ez különösen a zöldségpalánták számára fontos, mert a fejlődő gyökereiknek elengedhetetlenül fontos a talaj megfelelő levegőzöttsége.

A tojás héja kiváltképp kalciumban és magnéziumban gazdag

Citrusfélék

A narancs, citrom és grapefruit gyakran kerül a bevásárlókosárba. Előfordul azonban, hogy a túlérett vagy beteg termések idejekorán rothadásnak vagy penészedésnek indulnak. Ha nekiláttunk a veteményesnek, semmiképpen se dobjuk a szemetesbe a gasztronómia számára értéktelenné vált narancsot vagy citromot! Vágjuk félbe, és tegyük az ágyás szélére, vagy a sorok közé, mert kiváló csigariasztó!

A narancs héja egy másik settenkedő betolakodó ellen is hatásos: a macskák ürülékétől megszabadulhatunk a virágok és a vetemény közelében, ha a sorok közé, a talajra kiszórjuk a héjdarabokat.

Olajos magvak héja

Nemsokára itt a Télapó, akinek tele a puttonya finomságokkal, köztük az elmaradhatatlan földimogyoróval. Jusson eszünkbe a csemegézés közben, hogy a földimogyoró, a napraforgó és a pisztácia héja is jól hasznosítható a kertben, ugyanis a tojáshéjhoz hasonlóan fellazítja a talajt. Mielőtt azonban a talajba vagy a komposztba kerülnének, győződjünk meg róla, hogy nincs a felületükön só, mert az kevésbé előnyös a talajlakó szervezetek számára, és negatívan befolyásolhatja a talajkémiai folyamatokat.

A földimogyoró, a napraforgó és a pisztácia héja is jól hasznosítható a kertben – a tojáshéjhoz hasonlóan fellazítja a talajt

Fűszerek

Az éveken keresztül tárolt fűszereink veszítenek minőségükből, a szavatosságuk lejártát követően pedig nem használjuk fel őket a konyhában. Amennyiben ez az erős aromájú fűszereinkkel történik, akkor B-tervnek jöhet a növényvédelmi felhasználásuk.

A bors és a fahéj kiváló vakondriasztó. Szórjuk a vakondtúrások tetejére, vagy csövön keresztül juttassuk egyenesen a járatba a fűszert, így a kupacoló földmunkások a kellemetlenségek elkerülése érdekében új telkek után néznek.

Az erőspaprika az egyik legjobb környezetbarát rovarriasztóvá és rovarirtóvá válhat. Vízzel keverve tegyük egy szórófejes flakonba, és a tetten ért kártevőket részesítsük természetes permetezőléből készült fürdőben.

Bónusz: kéztörlő papírgurigája

Sokan használnak a konyhában gurigás papírtörlőt. Ha a gurigája újrahasznosított papírból készült, akkor nem tartalmaz veszélyes anyagot, így bátran használhatjuk a palánták nevelésére és a kiültetésük utáni védelemre is.

A palánták köré nyomjuk be a papírtörlő gurigáját (amelyet előzetesen két vagy három darabra is elvághatunk) 5-10 cm-re a talajba. Így a kritikus első napokban megvédhetjük a kiültetett palántákat a csigák és kártevő rovarok támadásától.

Tartsuk nyitva a szemünket, és legyünk nyitottak a hulladék csökkentésének lehetőségeire!

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

Helyezzünk ki fészekalapanyagot a madaraknak!

2025. április 8. 05:40

A megfelelő fészekanyag összegyűjtése energia- és időigényes feladat a kertünkben fészkelő madarak számára is, éppen ezért már ezekben a hetekben is kevesebb idejük van a leendő madárszülőknek eleség után nézniük.

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen II. rész

2025. március 28. 05:40

Milyen hibák miatt válhat büdössé a komposzt? Mit szabad adni a gilisztáknak, és mi tilos?

Őszi terméshatározó I. rész – galagonya, csipkerózsa és húsos som

2019. szeptember 26. 04:36

Ilyen tiszta, gyönyörű őszi időben érdemes beiktatni egy-egy kirándulást a varázslatos hazai erdőkben. Lépten-nyomon színpompás növényekre bukkanhatunk, amik ezekben a hetekben nemcsak tarka leveleikkel tűnnek fel. Értékes beltartalmú, nem ehető vagy éppen mérgező terméseket hozó növényekre bukkanhatunk. Tekintsük át a cikksorozatban, vajon milyen növényfajokat keresztezhet az utunk az őszi kirándulások alkalmával!

Tökmagos kenyér

2019. szeptember 12. 04:06

A frissen sült kenyér illata könnyen rabjává teszi az embert és egyre újabb receptek kipróbálására ösztönzi.

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – Lepkék és darazsak

2023. június 16. 05:36

A beporzásban szerepet játszó darázs- és lepkefajok igen díszes társaság – szó szerint: a darázsfajok között nehéz csillogóbbat találni a fémdarazsaknál, és érdekesebb felépítésűt a kaparódarazsaknál. A nappali lepkék és a molylepkék sem szenvednek hiányt változatosságban – ismerjük meg őket!

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.