Címke: Atka

atka

Szaktanácsadás

Mi okozza a paprika leveleinek torzulását?

2023. május 31.

Kiültetésre váró paprikapalántáimon furcsa alakú leveleket látok. Torzultak, ráncosak a leveleik. Mi okozhatja?

Szaktanácsadás

Lehetnek már most atkák a szőlő levelein?

2023. május 27.

Lehetséges, hogy már most atkák vannak a szőlő levelein? Kérem szíves válaszukat!

Szaktanácsadás

Mitől kanalasodnak a szőlő levelei?

2020. május 26.

Királyleányka szőlőm levelei kanalasodnak, sárgulnak. A képen látható tőke idén, a szomszéd tőke tavaly is ilyen volt, az most még rosszabb állapotú. Én atka kártételére gondoltam, idén két ízben is védekkeztem ellene, de semmi javulás. Ha tudnak kérem segítsenek! Segítségüket előre is köszönöm.

Szaktanácsadás

Mik lehetnek a gömb alakú képletek a mogyoró vesszőin?

2019. október 20.

P. Róbertné kérdése: Mogyoró bokrokon már kevés levél van, érdekes képződményeket vettem észre a vesszőkön: a rügyek helyén gömb formájú képletek láthatók. Mik ezek, és lehet-e ellenük tenni valamit?

Szaktanácsadás

Miért torzulnak a szőlő hajtásai és levelei?

2019. június 17.

S. Soma kérdése: A szőlőim egy részén teljesen eltorzultak a levelek, illetve a hajtásvégek is. Úgy tűnik, nem is fejlődik "normálisan" az a növény. Mi okozhatja ezt, hogyan védekezhetek?

Szakcikkek / Növényvédelem

A közönséges takácsatka károsításának hatása a szója beltartalmi összetevőire

2019. március 25.

A szója, az EU törekvéseinek köszönhetően egyre növekvő vetésterülettel bír Magyarországon is. A szója beltartalmi paraméterei közül a fehérjetartalom (38-40%), és az olajtartalom (18-22%) a meghatározó.

Szaktanácsadás

Mitől foltosodott az égerfa levele?

2018. október 27.

Szívlevelű égerfám levelein furcsa elváltozások jelentek meg a nyár végén, hátoldalukon sárgás, vöröses bevonatú foltok, a levél színén a foltok kiemelkednek. Semmi mozgó állatot nem látok rajta. Mi ez, hogyan védekezhetek ellene?

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Őszi tennivalók a kertben: gyepek, pázsitok gondozása, gyümölcsfák lemosó permetezése

2018. október 24.

Árnyékos részeken ebben az időszakban felütheti fejét a pázsitfűfélék lisztharmata, a különböző levélfoltosság betegségek és a rozsdagomba, ezért az első tünetek észlelésekor védekezzünk a kórokozók ellen. Sok gyümölcsféle és a szőlő már ledobta lombozata jó részét, így mind aktuálisabbá válik az őszi lemosó permetezés elvégzése.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?