Mik lehetnek a gömb alakú képletek a mogyoró vesszőin?

Mik lehetnek a gömb alakú képletek a mogyoró vesszőin?

Agrofórum Online

P. Róbertné kérdése: Mogyoró bokrokon már kevés levél van, érdekes képződményeket vettem észre a vesszőkön: a rügyek helyén gömb formájú képletek láthatók. Mik ezek, és lehet-e ellenük tenni valamit?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Érdeklődő!

Valóban ezek a gubacsok elsősorban a lomb nélküli fákon – ősztől tavaszig – észlelhetők egyéb időszakban a levelek eltakarják azokat. A rügy többszörösére megnövő „gömbök” kialakulását a mogyorórügy gubacsatka (Eriophyes avellanae, Phytoptus avellanae) okozza. Európában, hazánkban is általánosan előfordul. Megfertőzi a gyümölcs-faiskolai szaporítású házi mogyorót, azok díszcserje, színes levelű változatait is. Díszfaként vagy sorfaként ültetett törökmogyorón is gyakori kártétele. A károsított, torzult rügyből sem termés, sem hajtás nem fejlődik.

Mogyorórügy gubacsatka törökmogyorón

A gubacsatkák teste eltér a mindenki által ismert takácsatkákétól, testük hosszúkás, megnyúlt, átlagosan 0,2 mm méretűek, színük fehéres, 2 pár lábuk van, és életük nagy részét a rügyekben töltik. Kis méretük miatt szabad szemmel nem észlelhetők. Gubacsatkák a megnövekedett, deformálódott rügyekben telelnek, a tél folyamán abban táplálkoznak és szaporodnak.

Mogyorórügy gubacsatkák a fertőzött rügyben

Tavaszra a fertőzött rügyek mérete megnő, lényegesen nagyobbak, mint ősszel. Méretük az 1 cm-es átmérőt is meghaladhatják. Tavasszal, amikor az egészséges rügyek kipattannak, és a levelek fejlődése megindul, a rügygubacsok torzult pikkelylevelei szétnyílnak, és az atkák szétvándorolnak a vesszőkön, új rügyeket keresnek, amikbe behúzódnak. Megfigyelés szerint július, augusztusban is van egy erős vándorlási hullámuk, ennek során számos rügy fertőződik meg.

Gubacsok szétnyíló pikkelylevelekkel

A facsemeték faiskolai fertőződése ismert, nem ritka a 30%-ot meghaladó kártétele. Utcai sorfáknál is megfigyelték, hogy csak egyes törökmogyoró fák fertőzöttek, mentes és tünetes fák egymás mellett előfordulhatnak.

Védekezés alapja a faiskolákban nevelt mogyoró növények rügy gubacsatka mentesen tartása rendszeres védekezéssel. Facsemete vásárlásnál a rügygubacsokat, ültetés előtt le kell metszeni, megsemmisíteni. Fertőzött gubacsok levágása termő bokroknál, fáknál is javasolható, bár annak technikai kivitelezése utóbbiaknál nem egyszerű. Fertőzött fák, bokrok esetén rügypattanás után, amikor az atkák elhagyják a fertőzött rügyeket, és újakat keresnek, migrálnak, olajos permetezéssel gyéríthetők. Elemi kéntartalmú permetezéssel is hasonló eredmény érhető el a tömeges atkavonulás idején.

Mi rágja a muskátli bimbóit?

2019. szeptember 13. 06:38

M. Gizella kérdése: Muskátli virágaim bimbóit valami megrágta, befúrta magát a virágba, tönkretette. Mi okozhatta, tudok-e ellene védekezni?

Hogyan védekezhetünk a som levélfoltossága ellen?

2019. október 19. 06:38

G. Jakab kérdése: Som bokrokon már nyáron megjelentek, és az utóbbi hetekben súlyosan elterjedtek a foltos levelek. Mi okozza ezt a betegséget, lehet-e védekezni ellene?

Zamir és Mavrik

2018. december 20. 09:32

Biztos lehet a hatékonyságukban: közös erővel a repce – és a méhek – védelmében.

Mit tehetünk a spanyol csupaszcsiga ellen?

2019. július 3. 05:37

H. Lajos kérdése: Hol tudnék vásárolni spanyol csiga elleni fonálféreg-készítményt?