Címke: Kutatás

kutatás

Szakcikkek / Szőlő-Bor

A szőlőlisztharmat kórokozójának genetikai összetétele nem egységes Magyarországon

2023. november 20.

A HUN-REN ATK kutatói igazolták, hogy a szőlőlisztharmat kórokozójának genetikai összetétele nem egységes Magyarországon.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Ilyen hatással vannak a különböző trágyázási módok a talajra

2023. november 16.

A rangos PLOS ONE folyóiratban közölték magyar kutatók egy több mint 60 éves trágyázási tartamkísérletben végzett mikrobiológiai vizsgálataik eredményeit. A kutatás célja a trágyázás hosszú távú hatásának felmérése a talaj-mikrobióta funkcionális diverzitására.

Házikert / Házikert

Magyar megfigyelés segítheti, mitől terjeszkedik villámgyorsan az aranysakál Európában

2023. november 16.

Párja pusztulása után egy nappal új nőstény szegődött egy hím aranysakál mellé Somogy megyében – derítették ki magyar kutatók az állatokra rögzített GPS-nyakörvek adatainak elemzésével. A világon egyedülálló megfigyelés egy korábbi sejtést igazol, és annak megértéséhez vihet közelebb, hogy a sakál miért képes Európa-szerte ennyire sikeres és rohamos terjeszkedésre.

Agrárhírek / Agrárközélet

A nők jelenlegi helyzete, kihívásai és prioritásai a magyar mezőgazdaságban

2023. november 14.

A Corteva Agriscience kutatást végzett a magyar női gazdálkodók kihívásainak felmérésére.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Egy tonna búza termelése során mennyi szén-dioxid keletkezik? És hogyan ellensúlyozható?

2023. október 29.

A talaj termőképességének csökkenéséről és a regeneratív gazdálkodási formák lehetőségeiről volt szó a nyíregyházi tanácskozáson. A szakmai rendezvényen a Debreceni Egyetem tartamkísérleteinek eredményeit is bemutatták.

Agrárhírek / Életmód, gasztronómia

Tejcsoki, étcsoki vagy fehér csoki? Ezt szeretik legjobban a magyarok

2023. október 28.

Nem kell a cukormentes, a hagyományos tejcsokoládét szeretik a legjobban a magyarok – többek között ezt bizonyítja a Debreceni Egyetem kutatójának átfogó felmérése. Az Appetite folyóiratban megjelent közleményért a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díját is elnyerte Kiss Marietta, a Gazdaságtudományi Kar docense.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

A vertikális gazdaságok környezetre gyakorolt hatásának vizsgálata

2023. október 17.

Valóban igaz-e az az állítás, miszerint a vertikális gazdálkodás fenntarthatóbb, mint a hagyományos mezőgazdaság, vagy ha alaposabban szemügyre vesszük a számokat, más eredményre jutunk?

Agrárhírek / Növénytermesztés

Szántás után tényleg mindig esik az eső?

2023. október 17.

Egy amerikai mondás szerint az „eke”, tehát a szántás meghozza az esőt. Kutatók annak jártak utána, van-e ennek igazságtartalma – az eredmény a magyar gazdáknak is érdekes lehet.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Az Európában elfogyasztott állati fehérje ötöde rovarfehérje lenne pár éven belül

2023. október 12.

Valószínűleg a legtöbb olvasónk már a gondolattól is hidegrázást kap, hogy egy nap talán valóban rovarokból készült lisztet kell beletennie a kosarába. Hát ha még a címkét is elolvassa, és rájön, hogy katonalégy, házilégy és egy kis lisztkukac van benne, persze, megőrölve. De valóban olyan szörnyű lenne ez, vagy épp ellenkezőleg?