Címke: Vetésváltás

vetésváltás

Szaktanácsadás

Mi okozhatja a borsó töveinek sárgulását, satnyulását?

2024. június 16.

Borsónövényeim között sok sárguló tő jelent meg, ezek satnyák, mielőtt teremnének kipusztulnak. Mi okozhatja betegségüket, meg tudom előzni?

Szakcikkek / Növényvédelem

A búza fahéjbarna levélfoltosságáról

2024. március 17.

A búzaállományokban közönségesnek számító szeptóriás levélfoltosság és rokona, a szeptóriás pelyvabarnulás mellett van egy harmadik, pusztító erejét tekintve sokkalta veszélyesebb kórokozó is a palettán, mégpedig a búza fahéjbarna levélfoltossága.

Szakcikkek / Növénytermesztés

A műtrágyázás és öntözés meglepő hatásai a kukoricahozamokra

2023. december 11.

Milyen hatással van a kukoricára mono-, bi- és trikultúrában a műtrágyázás és öntözés? Erre is választ adnak a Debreceni Egyetem (DE) tartamkísérletei.

Agrárhírek / Agrárközélet

Szigorúbb szabályok alapján kell megtervezni a jövő évi vetést

2023. november 5.

Az Európai Bizottság nemrég egyértelművé tette: 2024-re nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Középpontban a talajtakarásos parlag

2023. október 29.

Jövőre módosulnak a HMKÁ 8-ban elszámolható, talajtakarással rendelkező parlagterületek feltételei. Ezért a gazdálkodóknak különös figyelmet kell fordítaniuk a vetésváltási szabályokra.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Új szabályok jönnek a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére

2023. szeptember 25.

Az Európai Bizottság a napokban egyértelművé tette, hogy 2024-re már nem tartja indokoltnak és nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok saját döntésük alapján a gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól.

Szaktanácsadás

Mit tegyünk, hogy a retek ne legyen kukacos?

2023. március 26.

Megelőzhető, hogy a retek az idén ne legyen kukacos és lyukakkal teli?

Szaktanácsadás

Milyen kártevők rágják a sárgarépa gyökerét?

2023. február 7.

Házikerti sárgarépáimban igen sok, a mellékelt képen látható kártétel volt idén. A hernyók károsítása általában a gyökérnyaktól indult. Mi okozza, és van-e lehetőség megelőzni? Idén számíthatok újbóli károsításukra?

Szaktanácsadás

Milyen kártevő rágja a petrezselyem és a pasztinák gyökerének közepét?

2022. november 29.

Petrezselyem és pasztinák felszedésekor sok gyökér közepén rágásnyomokat láttam, némelyikben lárvát is. Tavaly csak elvétve fordult elő, idén tömegével, a növények legalább fele fertőzött. Mi ez a kártevő, van-e védekezési lehetőségem?