Címke: VSZT

VSZT

Agrárhírek / Növénytermesztés

Az alacsony gabonapiaci árak nem kedveznek a fémzárolt vetőmagok használatának

2024. január 11.

Elegendő mennyiségű, jó minőségű tavaszi kalászos vetőmag áll a gazdálkodók rendelkezésére a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) adatai szerint. A szervezet a tavaszi árpa, a tavaszi búza és a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira egységesen nettó 157.000 forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Itt vannak az objektív fajtakísérleti eredmények!

2023. szeptember 5.

Véget ért a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos őszi búza és őszi káposztarepce posztregisztrációs fajtakísérlete. Az objektív felmérés eredményeit 2023-ban is összefoglaló kiadványokban tették közzé az érdeklődők számára a szervezők.

Agrárhírek / Növénytermesztés

A legjobb fajtákat és a fajtakísérletek résztvevőit is díjazták

2023. január 28.

A budapesti AGROmashEXPO és Agrárgépshow keretében a GOSZ által rendezett Szántóföldi Szakmai Napon minden vizsgált növényfaj valamennyi éréscsoportjának első három helyezettjét díjazták, valamint oklevelet vehettek át a kísérletben résztvevő fajtatulajdonos vállalatok.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Több mint negyven kukoricahibridet teszteltek az ország tíz pontján

2023. január 24.

Az objektív felmérésben az elmúlt évben 43 kukoricahibridet teszteltek az ország tíz pontján, az eredményeket egy kiadványban hozták nyilvánosságra a szervezők.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Tavaszi árpa és zab vetőmag biztosan lesz

2022. február 21.

Zajlik a tavaszi kalászos vetőmag-forgalmazási szezon. Elegendő mennyiségű és minőségű tavaszi árpa és zab vetőmagot vethetnek hamarosan a gazdálkodók.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet

2021. december 2.

Hét helyszínen összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Vetőmag Szövetség öko kisparcellás fajtateszt-hálózatában. A szervezők közleménye szerint a következő években növekedni fog az őszi búza termesztése az ökológiai területeken.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Így teljesítettek a búzák és a repcék - részletes eredmények

2021. szeptember 16.

Összesen 48 őszibúza-fajtát és 27 őszi káposztarepcét teszteltek ebben az évben az ország különböző pontjain a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A teszt eredményeit nyilvános összefoglaló kiadványban mutatták be a szervezők.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Új kihívások előtt a magyar vetőmagszektor

2021. szeptember 9.

Növekvő verseny várható a nemzetközi vetőmagpiacon az elkövetkező évtizedekben. Az exportorientált hazai ágazatnak ezen kívül a klímaváltozás hatásaival is számolnia kell, hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén. A rendezvényen a Vetőmag Szövetség-díját idén Pintér Zoltán vette át a kukorica növénynemesítés területén végzett csaknem fél évszázados munkájáért.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Kitűnő őszi kalászos vetőmagokat vethetnek a termelők

2021. augusztus 13.

Megfelelő mennyiségű és minőségű őszi kalászos vetőmag áll majd rendelkezésre a hamarosan kezdődő szezonkezdetre a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint. A testület az idei évre nettó 123.100 forint / tonna tájékoztató árat tett közzé a hazai mezőgazdaság fontos növénycsoportjának vetőmagjaira.