Házikert

A magról nevelt gránátalma

Agrofórum Online

Melyik hobbikertész nem játszott már el a gondolattal, hogy a gránátalmából kiköpködött magokat elvesse és fácskákat neveljen belőle? Ugye, hogy nem vagyok egyedül! Nézzük milyen tapasztalatokat tanultam a magról vetett gránátalma esetében!

Magnyerés

Már a bevezetőben írtam ezt a rettentő egyszerű célzást, hogyan jutottam gránátalma maghoz és bár nem voltam biztos benne, hogy ki fog csírázni, azért a kertész lelkem csak megpróbálta. A félelmem oka a nem csírázásra az volt egyébként, hogy a gránátalma sokezer kilométert utazik a boltok polcáig az esetek nagy többségében és ehhez sokszor féléretten szedik le, hogy már a polcokon érjen be és ne menjen idejekorán tönkre. A félérett gyümölcsökben meg ugye aligha lesz csíraképes mag, de egy próbát mindenképp megért, így lett nagyjából 200 db kicsírázott gránátalma magoncom viszonylag gyorsan.

Szóval a megevett gránátalma szemeket használtuk magszerzésre a világ legegyszerűbb módján és úgy tűnik ez bevált.

Magvetés

Mivel van un. growboxunk, mely egy házilag épített csíráztató, fix hőfokkal és szabályozott fénymennyiséggel, így én oda tettem be az elvetett magokat. Sejttálcába vetettem, finomra szitált kókuszrostos, tőzeges talajba és szemenként. A nagyjából 240 szemből 200 mag ki is csírázott, alig pár hét alatt.

Magvetési mélység kb. 1.5 cm. Normál szobahőmérsékleten kb 30 nap alatt csíráznak a magok.

Mivel a growboxunkban a talpmeleg 25 C fok felett volt, így ennek az általános csírázási időnek a fele alatt elkezdtek kibújni a magoncok.

Csírázás után

A magoncokat meszesebb, lúgus talajba célszerű továbbnevelni, mert ez hasonlít leginkább eredeti élőhelyének talajára. Az ültetőközeg pH-ja maximum 7.5 legyen.

A magoncokat eleinte nevelhetjük fóliaházban vagy a télikertben, de ne tegyük ki közvetlen a tűző napra, mert megéghetnek a levelek. A kis növények eleinte gyorsan fejlődnek és hamar, már pár leveles állapotukban elkezd alulról fásodni a szár. A stabil növekedéshez stabil tápanyagellátottság is kell, így érdemes a gyökeresedést segítő foszfor pluszra odafigyelni. Minél egészségesebb gyökerei fejlődnek a kis növénynek, annál életerősebb lesz később.

A félárnyékban napoztathatók, miután átcserepeztük őket kisebb konténerekbe. Azzal számoljunk, hogy lehetőség szerint az első 1-2 évben ne nagyon bolygassuk átültetéssel. Ehhez kellő nagy cserepet vagy faiskolai konténert kell választani (15-19-es méret ideális lehet).

Télen a kis növényeket az első pár évben teleltetni kell védett, fagymentes helyen. Ha már kiültetésre való méretet elérték, akkor viszonyt fagytól védett, un. mediterrán fekvésű sarokba ültessük, ahol a házból sugárzó meleg a téli időszakban is enyhíti a mikroklímát.

Mit kezdjen a lehullott almával? – Ne dobja ki, hasznosítsa!

2025. július 16. 11:10

Ne dobja ki a nyáron lehullott, éretlen almát! Komposztálható, főzhető, sőt, takarmányként is hasznosítható – de nem mindegy, hogyan.

Locsolni nincs idő? Válasszon túlélő növényeket!

2025. július 15. 08:10

Nem minden növény igényel napi öntözést. Bemutatjuk azokat a fajtákat, amelyek kevés gondozással is díszlenek, és jól bírják a nyári aszályt.

Miért hervadnak el a balkonvirágok? Öntözési hibák és megoldások

2025. július 14. 14:10

Naponta locsolja, mégis lekonyulnak a virágai? Nem biztos, hogy kevés a víz: összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat és azok megoldásait.

Túl sok a levél, kevés a füge? – így alakítsa a koronát nyáron!

2025. július 13. 13:10

A túlburjánzó fügelomb nyáron a termést is visszavetheti – mutatjuk, hogyan érdemes alakítani a koronát a jobb hozamért.