Házikert

Gyümölcsök betárolása télire

Agrofórum Online

Lassan vége a termelési szezonnak és eljött az, amikor egyszerre sok terményt kell betárolni a kiskertből. Ez főleg a gyümölcsöknél lesz izgalmas, de nem kell aggódni, sokféle lehetőség van a téli eltárolásra.

Hideg, de fagymentes pince

A családi házakat régen úgy építették, hogy készült a házhoz egy hűvös, fagymentes pince is. Pontosan emiatt, mert kiválóan lehet télire betárolni ott zöldségeket és gyümölcsöket. Egy régi pince mindig kincseket rejtett, mert a burgonya, hagymafélék, sütőtök és káposztafélék mellett elfért a télálló csemegeszőlő, az alma, a körte, birsalma, a csonthéjas magvak, mint a mogyoró, mandula is. A pincének két olyan tényezője volt régen is és van mai, amire viszont figyelni kell: ne legyen penészes és a rágcsálókat távol kell tudni tartani.

A nagyszüleink idejében bevett szokás volt kénlapot elégetni a penészesedés ellen. Viszont a rágcsálókkal nekik is meggyűlt a bajuk.

Érdekesség, hogy még a nagyszülők idejében a paprikát és görögdinnyét is eltárolták egy időre. Fahamuval kenték be a dinnye külső héját és így pár hónapig még tárolható is volt. A paprikákat viszont sokszor egyesével újságpapírba tekerve tárolták be jól szellőző ládákba téve.

Befőzés, fermentálás és egyéb tartósítások

Ha a fermentálást halljuk, akkor elsősorban a zöldségekre gondolunk, pedig a gyümölcsöket is lehet fermentálni és ezáltal tartósítani. De ugyanígy befőzhetjük lekvárnak is, akár cukormentesen is. Ha cukor- és tartósítószermentes lekvárra vágyunk és a megtermelt javainkat eképp raknánk el, akkor a klasszikus Szatmári szilvalekvár elvén készítsük el, vagyis lassú tűzön hosszú ideig érdemes főzni, hogy a gyümölcshéjakban lévő pektintől besűrűsödjön, a felesleges víz elpárologjon és a rostokban gazdag, hogy már szinte a „megáll benne a kanál” állapotban megőrizhessük az ízeket.

Manapság a gyors megoldásokat keresik az emberek, így nem véletlen, hogy nagy divatja lett a különböző dzsemfixeknek. Az tény, hogy nagyságrendekkel gyorsabban készen van a lekvárunk, viszont akkor kalkulálni kell a hozzáadott cukorral, tartósítószerekkel is.

Gyümölcsecet

Ha már a fermentálásban jártasabbak vagyunk, akkor érdemes gyümölcsecetes recepteket is keresgélni, melynek nagy művelője például Király Ágnes is.

Kompótok, szószok, chutney-k

Ha az előbbi verziókat már kipróbáltuk és még mindig van helyünk és kedvünk alkotni, akkor elkalandozhatunk a kompótok (cukros lében eltett gyümölcsök), a szószok és chutney-k világába.

A kompótok sem újkeletűek, rendkívül ízletes kompót készíthető birsalmából, meggyből vagy akár körtéből is. Bátran játsszunk a fűszerezéssel is! Egy kis fahéj, egy kevéske szerecsendió vagy pár csepp vanília fenséges ízeket tud kialakítani. Így akkor télen a húsok mellé is köretként felszolgálható a családnak.

A chutney-k (csatni) az utóbbi években lettek „újra”felfedezve. Sok kultúra ismeri, Indiában rengeteg chutney-recept van, igazi hagyománya van a készítésének. Ezek gyümölcsös-zöldséges, édeskésen, savanykás, kicsikét pikánsan fűszeres mondjuk úgy szószok. A szószoktól az különbözteti meg, hogy többnyire darabosabbak. Szintén izgalmasak lesznek télen a húsok és grillzöldségek mellé, de akár édességként is bevethetők túrókrémmel vagy pudingos desszerttel.

Virágzó íriszek: ültetéstől a metszésig

2025. augusztus 20. 11:10

Így varázsolhatja kertjét színpompássá az íriszekkel – ültetési, gondozási és virágzási tippek egy helyen!

Savanyú talajt igénylő növények kezdő kertészeknek

2025. augusztus 20. 05:40

Ha az adott területen eleve savanyú a talaj, érdemes kihasználni ezt az adottságot, és olyan növényeket választani, amelyek ebben a közegben díszlenek a legszebben.

Így marad gyönyörű a jukka a nyár végéig

2025. augusztus 19. 13:10

A jukka nyári virágzása látványos, de csak megfelelő gondozással tartható meg a friss, díszes állapot egészen a szezon végéig.

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

2025. augusztus 19. 05:40

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.