27℃ 18℃
június 3. Klotild, Cecília, Károly
Ház, táj blog

A járvány ellenére sem esett vissza a kávé iránti kereslet

Agrofórum Online

A New York-i határidős arabica kávé árfolyama 15 százalékkal mászott feljebb az elmúlt egy hónapban.

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a koronavírus-járvány ellenére sem esett vissza az otthon ragadt emberek koffein iránti igénye. Így a pánikszerű vásárlások alkalmával jelentős mennyiségű kávét vásároltak az emberek. A házon kívüli fogyasztásról a házon belüli fogyasztásra álltak át sokan, miután a világ minden táján korlátozó intézkedéseket vezettek be a kormányok a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az elemzők szerint kínálati oldalról nincs probléma, mert bár a lezárások hatással vannak a termék vásárlóhoz való eljutásában, az végül eljut a vásárlóhoz. A korlátozó intézkedések jellemzően az élelmiszergyártásában dolgozókat alapvető fontosságú munkavállalóknak tekintik, így ők folytathatják a munkájukat – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. Ennek köszönhetően az ellátási lánc széteséséről nem beszélhetünk a kávé esetében. Az elemzők hozzátették, hogy a járvány vége utáni hónapokban a kávé piacán egy egyszeri keresletkiesésre lehet számítani, amikor is a fogyasztók a most felhalmozott készleteiket nem fogják már a jelenlegi szintig pótolni.

A kávé jelenleg fontonként, ami 454 grammnak felel meg 117,55 dollárcentbe kerül. Ez azt jelenti, hogy egy kilogramm kávé az árutőzsdén 2,59 dollárt ér. A mélyponton egyébként február elején járt a kávé, akkor csupán 97 dollárcentet adtak egy fontért. Utána a koronavírus terjedésével párhuzamosan kialakuló általános felvásárlási láz adott lendültet a kurzusnak. A március 17-i 101,73-ról március 25-re 129,35-ig szaladt a kurzus. Utóbbi érték idei csúcsnak számított, ugyanis pont a tavalyi esztendő utolsó napjaiban került többe a kávé az árupiacokon.

Az arabica kávéfajta fő termőterületének egyébként Brazília számít, azon belül is a Belo Horizonte környéki Minas Gerais régió. A világ kávétermelésének nagyjából 70 százalékát adja az arabica kávéfajta, a többi a robusta. Utóbbival leginkább a londoni árutőzsdén kereskednek. Utóbbi kávéfajtának Vietnám a fő termőterülete.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

A Starbucks csökkenti a dolgozók munkaidejét

2020. június 3. 08:33

A munkatársakat érintő lépésre az Egyesült Államok területén a részleges nyitvatartási rend miatt kerülhet sor a kávézóláncnál.

Forradalmian újfajta módon próbálnak kávét termeszteni

2024. március 5. 12:10

Akár hiszi, akár nem, egy sejtkultúrából is ki lehet nyerni a kávét, be lehet csomagolni, és el lehet adni a fogyasztóknak. Ehhez mindössze egy bioreaktorra és egy kevés sejtkultúrára van szükség.

Mindent a kávéról - világnapja van!

2020. szeptember 29. 08:36

Mi mindent nem tudunk arról a növényről, amelynek feldolgozásából megszületik a minden napunkat segítő élvezeti ital, a kávé. Hol és milyen fajtáit termesztik? Milyen eljárásokkal készül? Milyen alternatívája lehet, és pontosan mi az a gyöngykávé?

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.