Ház, táj blog

A járvány ellenére sem esett vissza a kávé iránti kereslet

Agrofórum Online

A New York-i határidős arabica kávé árfolyama 15 százalékkal mászott feljebb az elmúlt egy hónapban.

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a koronavírus-járvány ellenére sem esett vissza az otthon ragadt emberek koffein iránti igénye. Így a pánikszerű vásárlások alkalmával jelentős mennyiségű kávét vásároltak az emberek. A házon kívüli fogyasztásról a házon belüli fogyasztásra álltak át sokan, miután a világ minden táján korlátozó intézkedéseket vezettek be a kormányok a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az elemzők szerint kínálati oldalról nincs probléma, mert bár a lezárások hatással vannak a termék vásárlóhoz való eljutásában, az végül eljut a vásárlóhoz. A korlátozó intézkedések jellemzően az élelmiszergyártásában dolgozókat alapvető fontosságú munkavállalóknak tekintik, így ők folytathatják a munkájukat – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. Ennek köszönhetően az ellátási lánc széteséséről nem beszélhetünk a kávé esetében. Az elemzők hozzátették, hogy a járvány vége utáni hónapokban a kávé piacán egy egyszeri keresletkiesésre lehet számítani, amikor is a fogyasztók a most felhalmozott készleteiket nem fogják már a jelenlegi szintig pótolni.

A kávé jelenleg fontonként, ami 454 grammnak felel meg 117,55 dollárcentbe kerül. Ez azt jelenti, hogy egy kilogramm kávé az árutőzsdén 2,59 dollárt ér. A mélyponton egyébként február elején járt a kávé, akkor csupán 97 dollárcentet adtak egy fontért. Utána a koronavírus terjedésével párhuzamosan kialakuló általános felvásárlási láz adott lendültet a kurzusnak. A március 17-i 101,73-ról március 25-re 129,35-ig szaladt a kurzus. Utóbbi érték idei csúcsnak számított, ugyanis pont a tavalyi esztendő utolsó napjaiban került többe a kávé az árupiacokon.

Az arabica kávéfajta fő termőterületének egyébként Brazília számít, azon belül is a Belo Horizonte környéki Minas Gerais régió. A világ kávétermelésének nagyjából 70 százalékát adja az arabica kávéfajta, a többi a robusta. Utóbbival leginkább a londoni árutőzsdén kereskednek. Utóbbi kávéfajtának Vietnám a fő termőterülete.

Elődeink tudása – ízelítő a népi gyógyászatból I.

2025. január 29. 05:40

Általában nem könnyű kikeveredni mostanság a vírusos megbetegedésekből, emiatt is kezdtem el utánanézni a régi, növényi alapú recepteknek, amik talán segíthetnek.

Mit kell tudni a komposztteáról?

2025. január 22. 05:40

Miből lehet elkészíteni a komposztteát? Miért jó megoldás a kertben a növények tápanyag-utánpótlására?

Mitől nőnek kalaposgombák az udvar gyepén?

2025. január 19. 05:40

A kertünk gyepén megjelenő, egyedülálló vagy csoportosan növő kalaposgombákról érdemes tudni, hogy jót vagy rosszat jeleznek, mit kezdhetünk velük, és ha el kell őket távolítanunk, azt hogyan tegyük.

Minden fontos tudnivaló a télen elvégzett metszésről

2025. január 8. 05:40

Ha betartjuk a téli metszés szabályait, és a megfelelő növényeket a megfelelő módon metsszük meg, akkor gyümölcstermő növényeink bőtermők, dísznövényeink pompásak és egészségesek lesznek.

Várhatóan növekszik a kávétermelés és -fogyasztás 2023/24-ben

2023. június 23. 10:41

A globális kávétermelés az októbertől szeptemberig tartó 2023/24-es gazdálkodási szezonban 4,3 millió 60 kilogrammos zsákkal nőhet 2022/23-hoz képest, amikor 174,3 millió zsák volt a fogyasztás.

Veszélyben a kávé, a cukornád és a narancs termőterülete

2021. augusztus 9. 06:56

Az arabica kávé ára közel hét éves csúcsot ért el a hét elején, mivel a szokatlan hideg időjárás befolyásolta a termést.

Forradalmian újfajta módon próbálnak kávét termeszteni

2024. március 5. 12:10

Akár hiszi, akár nem, egy sejtkultúrából is ki lehet nyerni a kávét, be lehet csomagolni, és el lehet adni a fogyasztóknak. Ehhez mindössze egy bioreaktorra és egy kevés sejtkultúrára van szükség.

Drámai visszaesés történt a magyarországi kávéfogyasztásban, és lehet még lejjebb is

2023. július 9. 09:10

A magyar piacon a legnagyobb szegmensnek számító őrölt kávé forgalma tavaly 15 százalékkal csökkent, miközben az értékesítési mennyiség 22 százalékkal nőtt. Nagyon drágán vásároltunk tehát jóval kevesebb kávét, és az idei kilátások sem jobbak.