30℃ 15℃
május 3. Tímea, Irma, Jakab, Fülöp
Ház, táj blog

Az élelmiszerpiacon is visszaesés jöhet a koronavírus után

Agrofórum Online

Felülteljesítő volt a Kroger a legutóbbi pénzügyi negyedévében. Ennek ellenére nem lett a befektetők kedvence a társaság, ugyanis arra számít a társaság hogy a jövőben jobban átgondolják élelmiszer és italvásárlásokat a háztartások.

Az amerikai szupermarketlánc 1,22 dolláros egy részvényre jutó eredményt (EPS) realizált a negyedév során, ami 13 centtel haladja meg a Wall Street várakozásait. A vállalat árbevétel soron is megverte a prognózist. A menedzsment továbbá hozzátette, hogy az áprilisban kiadott előrejelzését is túlszárnyalhatja az üzletlánc. Az e-kereskedelmi értékesítések 92 százalékkal nőttek éves bázison – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. Ugyanakkor a vállalat online szegmense ennek ellenére is a Walmart, az Amazon és a Target mögött van. A gyorsjelentés hatására 3 százalékot esett a részvény árfolyama a New York-i Értéktőzsdén.

A Kroger úgy látja, hogy koronavírus járvány enyhülését követően az alapvető termékek iránti kereslet csökkenhet az amerikai háztartásokban, ugyanis jobban átgondolják majd a vásárlók, hogy mit vegyenek le a polcokról.

A friss termékek, a hús és a levesek iránti kereslet márciusban és áprilisban látványosan emelkedett, ám az egészségügyi válsághelyzet a szokásostól nagyobb készletezése késztette az üzleteket is.

A Kroger a kisboltoktól kezdve a közepes üzleteken át a szupermarketen át egészen a szupermarketekig 2800 üzletet üzemeltet az Egyesült Államokban. Ezek közül 2300 helyen gyógyszertár és 1500 egységnél üzemanyagtöltő-állomást is üzemeltetnek.

Az élelmiszerforgalmazó üzletláncoknak jól ment az elmúlt hónapokban a koronavírus járvány terjedés kapcsán kibontakozó pánikvásárlások miatt. Arról azonban nem készültek felmérések, hogy az élelmiszerek tartalékolása miatt milyen mértékű visszaesés következhet be a következő hónapokban. Ráadásul az is a forgalom esetleges csökkenését vetíti előre, hogy számos országban nagyon sok elbocsátással jár a gazdasági visszaesés, ami csökkentheti a keresletet minden területen, így az élelmiszeriparban is.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

A saras gumicsizma és a koszos talicska már a múlté? - "Az OMÉK ablak a magyar vidékre"

2019. szeptember 27. 09:46

Magyar termékek, helyi ételek, hagyomány és kultúra, mezőgazdaság... A HUNGEXPO területén csütörtökön nyitotta meg kapuit a magyar vidék és az agrárium fővárosi ünnepe, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, aminek egyik célja, hogy a termelőket, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőit, a falusi hagyományokat megismertesse a budapestiekkel. Négy napig a népzene, a térségi ízek, a helyi termékek lepik el a HUNGEXPO vásárközpontot.

Sütőiparban a németek állnak az élen

2020. február 10. 10:58

A kiskereskedelmi forgalomban értékesített sütőipari termékek mennyisége Németországban tavaly 6,11 millió tonnára emelkedhetett.

Kevesebb élelmiszert adományoznak az emberek?

2023. július 22. 08:10

Az élelmiszerboltok egyre inkább a digitális rendelési rendszerekhez folyamodnak. Így jobban hozzá tudják igazítani a rendelési mennyiségeket a tényleges igényekhez.

Katasztrófához vezethet, ha tovább csökken a biodiverzitás

2019. május 24. 07:36

A növényi vegetáció produktivitásának csökkenése mellett ami igazán rémisztő, az a beporzásért felelős rovarok számának drasztikus csökkenése. Mellettük a kártevőket pusztító madarak és az óceánok és tengerek táplálékláncának alapját képező halfajok száma is drámai csökkenést mutat.