Ház, táj blog

Az élelmiszerpiacon is visszaesés jöhet a koronavírus után

Agrofórum Online

Felülteljesítő volt a Kroger a legutóbbi pénzügyi negyedévében. Ennek ellenére nem lett a befektetők kedvence a társaság, ugyanis arra számít a társaság hogy a jövőben jobban átgondolják élelmiszer és italvásárlásokat a háztartások.

Az amerikai szupermarketlánc 1,22 dolláros egy részvényre jutó eredményt (EPS) realizált a negyedév során, ami 13 centtel haladja meg a Wall Street várakozásait. A vállalat árbevétel soron is megverte a prognózist. A menedzsment továbbá hozzátette, hogy az áprilisban kiadott előrejelzését is túlszárnyalhatja az üzletlánc. Az e-kereskedelmi értékesítések 92 százalékkal nőttek éves bázison – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. Ugyanakkor a vállalat online szegmense ennek ellenére is a Walmart, az Amazon és a Target mögött van. A gyorsjelentés hatására 3 százalékot esett a részvény árfolyama a New York-i Értéktőzsdén.

A Kroger úgy látja, hogy koronavírus járvány enyhülését követően az alapvető termékek iránti kereslet csökkenhet az amerikai háztartásokban, ugyanis jobban átgondolják majd a vásárlók, hogy mit vegyenek le a polcokról.

A friss termékek, a hús és a levesek iránti kereslet márciusban és áprilisban látványosan emelkedett, ám az egészségügyi válsághelyzet a szokásostól nagyobb készletezése késztette az üzleteket is.

A Kroger a kisboltoktól kezdve a közepes üzleteken át a szupermarketen át egészen a szupermarketekig 2800 üzletet üzemeltet az Egyesült Államokban. Ezek közül 2300 helyen gyógyszertár és 1500 egységnél üzemanyagtöltő-állomást is üzemeltetnek.

Az élelmiszerforgalmazó üzletláncoknak jól ment az elmúlt hónapokban a koronavírus járvány terjedés kapcsán kibontakozó pánikvásárlások miatt. Arról azonban nem készültek felmérések, hogy az élelmiszerek tartalékolása miatt milyen mértékű visszaesés következhet be a következő hónapokban. Ráadásul az is a forgalom esetleges csökkenését vetíti előre, hogy számos országban nagyon sok elbocsátással jár a gazdasági visszaesés, ami csökkentheti a keresletet minden területen, így az élelmiszeriparban is.

A sünbarát kert növényei

2025. október 16. 05:40

Nagyon fontos, hogy segítsük a környezetünkben élő hasznos rovar-, kétéltű-, madár- és emlősfajokat, hogy hosszú távon egészséges kertet gondozhassunk!

Jó hír: egyre kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe a magyar háztartásokban

2025. október 14. 05:40

A Nébih 8 éve vizsgálja hazánkban a családi élelmiszerhulladék-termelést. A legújabb összesítés szerint harmadával csökkent az élelmiszer-pazarlásunk.

Növények a fesztiválok középpontjában III.

2025. október 9. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Hazánkban majd megháromszorozódott a termelői piacok száma

2023. június 20. 13:29

Fontos, hogy Magyarországon a magyar kultúránkat megőrizzük, és a magyar kultúra szerves része a piacra járás is - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, pénteken, Törökbálinton a helyi piac átadási ünnepségén.

Évente 88 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe az EU-ban

2019. július 28. 04:38

Az Európai Unió 2015-ben elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig felére csökkenti az EU-ban évente keletkező 88 millió tonna élelmiszer-hulladékot.

A kiváló minőségű magyar tojásból húsvétkor sincs hiány

2023. április 5. 10:13

A kiváló minőségű magyar tojás a húsvéti időszakban is a vásárlók rendelkezésre áll.

Rugalmas és stabil élelmiszer-ellátó rendszer

2020. október 20. 11:13

Az elmúlt évtizedekben a globális élelmiszer-ellátó rendszer fejlesztése során elsődleges szempontként a költséghatékonyság és kereskedelmi szempontok optimalizálása állt. A COVID-19 megjelenése alapvető változást hozott, a jövőben megkerülhetetlen, új kritériumoknak kell megfelelni: a rugalmasság és a megfelelő szintű alkalmazkodóképesség kialakítása szintén prioritássá vált.