Ház, táj blog

Az otthoni munka miatt zuhant a kávé ára

Agrofórum Online

A globális kávékereslet nagyjából negyedét a kávézók és éttermek generálják, mivel a dolgozók világszerte lassan térnek vissza az irodákba, így komoly a kiesés a kávépiacon.

Az irodában dolgozó emberek napi szintű rituáléja a rendszeres kávéfogyasztás világszerte. Igaz, a legtöbben otthon is fogyasztanak kávét, de az ott jelentkező plusz fogyasztás nem pótolja a munkahelyekhez kapcsolódó kiesését.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) adatai szerint a globális kávéfogyasztás idén csökken majd, így 2020 az első mínuszos év lehet 2011 után. Még annak ellenére is erre lehet számítani, hogy a pánikvásárlások miatt vettek olyan sok kávét, amennyit hónapok alatt sem fogyasztanak el, csak a kamrában áll majd. A kávézók és éttermek, amelyek általában a kereslet nagyjából 25 százalékát teszik ki, várhatóan még jó darabig nem térnek majd vissza a korábbi, megszokott kerékvágásba.

A Marex Spectron elemzőcég kutatása szerint a kávézók és éttermek 95 százaléka bezárt egy bizonyos időre a koronavírus-járvány miatt. A szakértők nagyon lassú és fokozatos visszatérésre számítanak a vendéglátásban. Sok vendég a nyitás után is vonakodik újra kávézóba ülni a fertőzés esetleges veszélye miatt. Ezért is helyeznek egyre nagyobb hangsúlyt sokan, így a Starbucks is a házhozszállításra.

Június végéig a kávé ára 30 százalékkal zuhant az idén. A Citigroup becslése szerint az arabica kávéfajta ára 10 százalékkal is visszaeshet az év második felére, ez már olyan árszint, amelynél szakértők szerint a termelési költségeket is csak éppen hogy lehet fedezi.

Becslések szerint világszerte nagyjából 125 millió ember megélhetése függ a kávéipartól a Bloomberg cikke szerint. Ebbe a termelőktől kezdve, a logisztikai és más területekről az értéklánc minden érintettje benne van egészen a kávézók személyzetéig.

Az egyik nagy, brazil kávézólánc, a Suplicy Cafes Especiaisa már nem tudta kifizetni a termelőket, miközben a készleteik fokozatosan emelkednek. A dél-amerikai országban komoly gondokat okoz a koronavírus, és megpróbálkoztak már 25 üzlet újranyitásával, de nem volt elég ügyfelük így újra be kellett zárniuk.

A komposzttea elkészítése

2025. február 2. 05:40

A komposzttea elkészítése egyszerű folyamatnak tűnik, de be kell tartanunk az eddigi tapasztalatokból adódó fontos szabályokat, hogy jó minőségű oldatot kapjunk. A víz és a komposzt minőségén kifejezetten nagy a hangsúly.

Elődeink tudása – ízelítő a népi gyógyászatból I.

2025. január 29. 05:40

Általában nem könnyű kikeveredni mostanság a vírusos megbetegedésekből, emiatt is kezdtem el utánanézni a régi, növényi alapú recepteknek, amik talán segíthetnek.

Mit kell tudni a komposztteáról?

2025. január 22. 05:40

Miből lehet elkészíteni a komposztteát? Miért jó megoldás a kertben a növények tápanyag-utánpótlására?

Mitől nőnek kalaposgombák az udvar gyepén?

2025. január 19. 05:40

A kertünk gyepén megjelenő, egyedülálló vagy csoportosan növő kalaposgombákról érdemes tudni, hogy jót vagy rosszat jeleznek, mit kezdhetünk velük, és ha el kell őket távolítanunk, azt hogyan tegyük.

Várhatóan növekszik a kávétermelés és -fogyasztás 2023/24-ben

2023. június 23. 10:41

A globális kávétermelés az októbertől szeptemberig tartó 2023/24-es gazdálkodási szezonban 4,3 millió 60 kilogrammos zsákkal nőhet 2022/23-hoz képest, amikor 174,3 millió zsák volt a fogyasztás.

A jövő élénkítő itala már nem kávébabból készül - jön a "molekuláris kávé"!

2019. február 19. 04:37

Egy 2019-es tanulmány kimutatta: a természetben emberi beavatkozás nélkül található kávéfajták 60 százalékát kipusztulás fenyegeti. Az iparágat a munkaerő-probléma szintén veszélyezteti.

A Nestlé készpénzt ad a kávébabot fenntartható módon termesztő gazdáknak

2023. június 7. 10:17

A Nestlé kísérleti rendszert indít, hogy készpénzt adjon azoknak a kávétermesztőknek, akik fenntartható módon termesztenek kávébabot.

Kávézólánc hódít a tea földjén

2020. február 11. 12:47

Az újfajta technológiavezérlet kiskereskedelmi modellt használó kínai kávézólánc, mely 2019 végére több mint 4 500 kávézót üzemeltetett Kína területén.