Ház, táj blog

Az otthoni munka miatt zuhant a kávé ára

Agrofórum Online

A globális kávékereslet nagyjából negyedét a kávézók és éttermek generálják, mivel a dolgozók világszerte lassan térnek vissza az irodákba, így komoly a kiesés a kávépiacon.

Az irodában dolgozó emberek napi szintű rituáléja a rendszeres kávéfogyasztás világszerte. Igaz, a legtöbben otthon is fogyasztanak kávét, de az ott jelentkező plusz fogyasztás nem pótolja a munkahelyekhez kapcsolódó kiesését.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) adatai szerint a globális kávéfogyasztás idén csökken majd, így 2020 az első mínuszos év lehet 2011 után. Még annak ellenére is erre lehet számítani, hogy a pánikvásárlások miatt vettek olyan sok kávét, amennyit hónapok alatt sem fogyasztanak el, csak a kamrában áll majd. A kávézók és éttermek, amelyek általában a kereslet nagyjából 25 százalékát teszik ki, várhatóan még jó darabig nem térnek majd vissza a korábbi, megszokott kerékvágásba.

A Marex Spectron elemzőcég kutatása szerint a kávézók és éttermek 95 százaléka bezárt egy bizonyos időre a koronavírus-járvány miatt. A szakértők nagyon lassú és fokozatos visszatérésre számítanak a vendéglátásban. Sok vendég a nyitás után is vonakodik újra kávézóba ülni a fertőzés esetleges veszélye miatt. Ezért is helyeznek egyre nagyobb hangsúlyt sokan, így a Starbucks is a házhozszállításra.

Június végéig a kávé ára 30 százalékkal zuhant az idén. A Citigroup becslése szerint az arabica kávéfajta ára 10 százalékkal is visszaeshet az év második felére, ez már olyan árszint, amelynél szakértők szerint a termelési költségeket is csak éppen hogy lehet fedezi.

Becslések szerint világszerte nagyjából 125 millió ember megélhetése függ a kávéipartól a Bloomberg cikke szerint. Ebbe a termelőktől kezdve, a logisztikai és más területekről az értéklánc minden érintettje benne van egészen a kávézók személyzetéig.

Az egyik nagy, brazil kávézólánc, a Suplicy Cafes Especiaisa már nem tudta kifizetni a termelőket, miközben a készleteik fokozatosan emelkednek. A dél-amerikai országban komoly gondokat okoz a koronavírus, és megpróbálkoztak már 25 üzlet újranyitásával, de nem volt elég ügyfelük így újra be kellett zárniuk.

Július 25-ig szavazhatunk! Melyik faj legyen a 2026-os Év madara?

2025. július 23. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) "Év madara" programjának célja, hogy a jelölt madárfajok, és végül a győztes faj életmódjával, szokásaival és élőhelyével közelebbről megismerkedjen a nagyérdemű.

Madárfiókát találtam a kertben, mi a teendőm?

2025. július 19. 05:40

Otthoni kertészkedés alkalmával is találhatunk az aljnövényzetben gubbasztó fiatal madarat. Hogyan segíthetünk rajta, mi ilyenkor a teendőnk?

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

5 gyógynövény az őszi fáradtság ellen

2022. október 7. 07:37

Ősszel a kedvünk is borongós lehet, és a testünk is fáradt a nyári kerti munkák és feladatok után. Nézzük sorra az őszi fáradtság ellen milyen gyógynövények vethetők be!

Várhatóan növekszik a kávétermelés és -fogyasztás 2023/24-ben

2023. június 23. 10:41

A globális kávétermelés az októbertől szeptemberig tartó 2023/24-es gazdálkodási szezonban 4,3 millió 60 kilogrammos zsákkal nőhet 2022/23-hoz képest, amikor 174,3 millió zsák volt a fogyasztás.

Nem jön egyenesbe a kávézólánc

2020. május 18. 14:47

A Starbucks kávézók közel fele bezárt az Egyesült Államokban március végére és a működő kávézóknak is csak a drive-thru része működött.

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.