Ház, táj blog

Az otthoni munka miatt zuhant a kávé ára

Agrofórum Online

A globális kávékereslet nagyjából negyedét a kávézók és éttermek generálják, mivel a dolgozók világszerte lassan térnek vissza az irodákba, így komoly a kiesés a kávépiacon.

Az irodában dolgozó emberek napi szintű rituáléja a rendszeres kávéfogyasztás világszerte. Igaz, a legtöbben otthon is fogyasztanak kávét, de az ott jelentkező plusz fogyasztás nem pótolja a munkahelyekhez kapcsolódó kiesését.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) adatai szerint a globális kávéfogyasztás idén csökken majd, így 2020 az első mínuszos év lehet 2011 után. Még annak ellenére is erre lehet számítani, hogy a pánikvásárlások miatt vettek olyan sok kávét, amennyit hónapok alatt sem fogyasztanak el, csak a kamrában áll majd. A kávézók és éttermek, amelyek általában a kereslet nagyjából 25 százalékát teszik ki, várhatóan még jó darabig nem térnek majd vissza a korábbi, megszokott kerékvágásba.

A Marex Spectron elemzőcég kutatása szerint a kávézók és éttermek 95 százaléka bezárt egy bizonyos időre a koronavírus-járvány miatt. A szakértők nagyon lassú és fokozatos visszatérésre számítanak a vendéglátásban. Sok vendég a nyitás után is vonakodik újra kávézóba ülni a fertőzés esetleges veszélye miatt. Ezért is helyeznek egyre nagyobb hangsúlyt sokan, így a Starbucks is a házhozszállításra.

Június végéig a kávé ára 30 százalékkal zuhant az idén. A Citigroup becslése szerint az arabica kávéfajta ára 10 százalékkal is visszaeshet az év második felére, ez már olyan árszint, amelynél szakértők szerint a termelési költségeket is csak éppen hogy lehet fedezi.

Becslések szerint világszerte nagyjából 125 millió ember megélhetése függ a kávéipartól a Bloomberg cikke szerint. Ebbe a termelőktől kezdve, a logisztikai és más területekről az értéklánc minden érintettje benne van egészen a kávézók személyzetéig.

Az egyik nagy, brazil kávézólánc, a Suplicy Cafes Especiaisa már nem tudta kifizetni a termelőket, miközben a készleteik fokozatosan emelkednek. A dél-amerikai országban komoly gondokat okoz a koronavírus, és megpróbálkoztak már 25 üzlet újranyitásával, de nem volt elég ügyfelük így újra be kellett zárniuk.

Legyünk óvatosak az erdőben tavasszal!

2025. március 16. 05:40

Mindenekelőtt el kell sajátítanunk néhány alapvető ismeretet a vaddisznókról ahhoz, hogy az élőhelyükön is a kellő elővigyázatossággal kiránduljunk.

Mindent a rebarbaráról

2025. március 11. 05:40

Hogyan termeszthető eredményesen, és miként készíthetjük el a rebarbarát?

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Ritkább vendégek a madáretetőnél - II. rész

2025. február 25. 05:40

A fenyőfák lakói szintén a legritkább vendégnek számítanak az etetőnél hazánkban. A fenyőrigó, a fenyőszajkó és a fenyőpinty is egyedülálló látvány, így minden madármegfigyelő szerencsésnek mondhatja magát, ha találkozik velük.

Elárulunk egy titkot: ízesebbé válik a kávé, ha egy picit megsózza

2023. december 12. 07:10

A sós kávé fogyasztásának történelmi hagyományai és tudományos magyarázata is van.

Hét éves csúcson a kávé ára: 35 százalékkal drágult egy hónap alatt

2021. július 28. 08:57

Az arabica kávé ára a hét elején újabb 10% -kal emelkedett, miután a múlt héten közel 20%-ot ugrott meg, és elérte a közel hét éves időszak legmagasabb szintjét, mivel a szokatlan hideg időjárás veszélyezteti a kávétermést a világ legnagyobb termelő országában, Brazíliában.

Felvásárlásokkal növekedne a Nestlé

2020. február 19. 12:33

Lassan vissza akarnak vonulni a feldolgozott húsok és a csokoládé piacáról, ehelyett a kávéra és a növényi alapú élelmiszerekre akarnak koncentrálni.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.