16℃ 8℃
október 22. Előd, Szalóme, Kordélia
Ház, táj blog

Mire használhatók fel a természetes eredetű konyhai hulladékok a kertben?

Agrofórum Online

A komposztálás mellett számos egyéb lehetőség kínálkozik arra, hogy a természetes eredetű konyhai hulladékot a kert növényeinek javára fordítsuk. Lássuk, mire használhatjuk többek között a tojáshéjat, a tealevelet, a kávézaccot vagy a napraforgó maghéját!

A mi ételeinkhez fel nem használt növényi és állati termékek egyes részeinek kitűnő helyet találhatunk a kertben a kommunális hulladékot gyűjtő szemetesünk helyett. Vegyük sorra, hogy mihez hasznosíthatjuk a tea- és kávéfogyasztásunk melléktermékeit, a citrusfélék és olajos magvak héját, a tojáshéjat, valamint az egyes fűszereket.

Kávézacc

A kávézacc az egyik legsokoldalúbban felhasználható konyhai melléktermék, a hangyák távoltartásától a súrolószeren át az arcpakolásig számos területen helyet kaphat.

A kertben szolgálhatja a veteményes talajának vagy a komposztnak a gazdagítását, de belekeverhetjük a talajtakaró anyagunk (pl.: mulcs, fűkaszálék, szalma) közé is, így a nitrogénben gazdag kávézacc természetes eredetű tápanyagként a csapadék segítségével beszivárog a talajba, és felvehető tápelemmé válik a növények számára. Különösen örülni fognak neki a nitrogénigényes növényeink, például a paradicsompalánták.

Tealevél

A kávézacchoz hasonlóan a tealevelek még forrázás után is sok tápanyagot tartalmaznak. A komposztba vagy a talajtakaró anyag közé keverve hozzájárul az egészséges talajélet fenntartásához. A tavaszi és a kora nyári időszakban – amikor a talajban élő mikroorganizmusok a legaktívabbak – különösen gyorsan és hatékonyan tudnak hasznosulni a tápanyagok. Arra figyeljünk, hogy a filteres kiszerelésű teák kis zacskója általában nem lebomló anyagokból készült, ezért ezeket a teákat ne a filterükkel együtt dobjuk a komposztba, vagy keverjük a talajtakaró anyagba!

A tealevél a komposztba vagy a talajtakaró anyag közé keverve hozzájárul az egészséges talajélet fenntartásához

Tojáshéj

A tojás minden része gazdag az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokban. A héja kiváltképp kalciumban és magnéziumban gazdag. Ezek a mikroelemek a komposztba vagy a talajba vegyítve serkentik a giliszták szaporodását, és tápanyagot biztosítanak a számukra. A giliszták pedig, mint tudjuk, elengedhetetlen szereplői az egészséges talajéletnek.

Ezen kívül a tojás héja a talajba kerülve fellazítja, levegősebbé teszi a közeget. Ez különösen a zöldségpalánták számára fontos, mert a fejlődő gyökereiknek elengedhetetlenül fontos a talaj megfelelő levegőzöttsége.

A tojás héja kiváltképp kalciumban és magnéziumban gazdag

Citrusfélék

A narancs, citrom és grapefruit gyakran kerül a bevásárlókosárba. Előfordul azonban, hogy a túlérett vagy beteg termések idejekorán rothadásnak vagy penészedésnek indulnak. Ha nekiláttunk a veteményesnek, semmiképpen se dobjuk a szemetesbe a gasztronómia számára értéktelenné vált narancsot vagy citromot! Vágjuk félbe, és tegyük az ágyás szélére, vagy a sorok közé, mert kiváló csigariasztó!

A narancs héja egy másik settenkedő betolakodó ellen is hatásos: a macskák ürülékétől megszabadulhatunk a virágok és a vetemény közelében, ha a sorok közé, a talajra kiszórjuk a héjdarabokat.

Olajos magvak héja

Nemsokára itt a Télapó, akinek tele a puttonya finomságokkal, köztük az elmaradhatatlan földimogyoróval. Jusson eszünkbe a csemegézés közben, hogy a földimogyoró, a napraforgó és a pisztácia héja is jól hasznosítható a kertben, ugyanis a tojáshéjhoz hasonlóan fellazítja a talajt. Mielőtt azonban a talajba vagy a komposztba kerülnének, győződjünk meg róla, hogy nincs a felületükön só, mert az kevésbé előnyös a talajlakó szervezetek számára, és negatívan befolyásolhatja a talajkémiai folyamatokat.

A földimogyoró, a napraforgó és a pisztácia héja is jól hasznosítható a kertben – a tojáshéjhoz hasonlóan fellazítja a talajt

Fűszerek

Az éveken keresztül tárolt fűszereink veszítenek minőségükből, a szavatosságuk lejártát követően pedig nem használjuk fel őket a konyhában. Amennyiben ez az erős aromájú fűszereinkkel történik, akkor B-tervnek jöhet a növényvédelmi felhasználásuk.

A bors és a fahéj kiváló vakondriasztó. Szórjuk a vakondtúrások tetejére, vagy csövön keresztül juttassuk egyenesen a járatba a fűszert, így a kupacoló földmunkások a kellemetlenségek elkerülése érdekében új telkek után néznek.

Az erőspaprika az egyik legjobb környezetbarát rovarriasztóvá és rovarirtóvá válhat. Vízzel keverve tegyük egy szórófejes flakonba, és a tetten ért kártevőket részesítsük természetes permetezőléből készült fürdőben.

Bónusz: kéztörlő papírgurigája

Sokan használnak a konyhában gurigás papírtörlőt. Ha a gurigája újrahasznosított papírból készült, akkor nem tartalmaz veszélyes anyagot, így bátran használhatjuk a palánták nevelésére és a kiültetésük utáni védelemre is.

A palánták köré nyomjuk be a papírtörlő gurigáját (amelyet előzetesen két vagy három darabra is elvághatunk) 5-10 cm-re a talajba. Így a kritikus első napokban megvédhetjük a kiültetett palántákat a csigák és kártevő rovarok támadásától.

Tartsuk nyitva a szemünket, és legyünk nyitottak a hulladék csökkentésének lehetőségeire!

A sünbarát kert növényei

2025. október 16. 05:40

Nagyon fontos, hogy segítsük a környezetünkben élő hasznos rovar-, kétéltű-, madár- és emlősfajokat, hogy hosszú távon egészséges kertet gondozhassunk!

Jó hír: egyre kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe a magyar háztartásokban

2025. október 14. 05:40

A Nébih 8 éve vizsgálja hazánkban a családi élelmiszerhulladék-termelést. A legújabb összesítés szerint harmadával csökkent az élelmiszer-pazarlásunk.

Növények a fesztiválok középpontjában III.

2025. október 9. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Mindent a parlagfűről

2019. június 29. 10:47

A fejlett növények magassága elérheti a 130-150 cm-es átlagmagasságot is, és nemegyszer találkozni versenytárs nélkül maradt 2 méteres növénnyel is.

Termesztett növényeink népi elnevezései

2023. március 21. 05:38

Mi fán terem a majombarack? Melyik gyümölcsünk a Boldogasszony csipkéje? Melyik fűszernövényre gondol az, aki Szent Antal füvéről beszél? A földialmának melyik részét fogyasztjuk, és kell-e a lestyános tyúkhúslevesbe löböstököt tenni?

Külföldi nyaralás és növényegészségügy III. – a részletek

2023. július 25. 05:40

Ebben a részben a legfontosabb gyakorlati kérdések lesznek kiemelve, kezdve a növényegészségügyi bizonyítvánnyal, a növényi termékekre vonatkozó mennyiségi előírásokkal és a tiltott károsítókkal kapcsolatosan.

Szelídgesztenye és vadgesztenye

2023. szeptember 29. 05:40

Rokonok? Hasonlóan néznek ki? Hasonló a felhasználásuk? Miért kapták ugyanazt a nevet? Hogyan különböztethetjük meg őket?