7℃ -2℃
március 2. Lujza, Ágnes, Henrik, Magor
Ház, táj blog

Mire használhatók fel a természetes eredetű konyhai hulladékok a kertben?

Agrofórum Online

A komposztálás mellett számos egyéb lehetőség kínálkozik arra, hogy a természetes eredetű konyhai hulladékot a kert növényeinek javára fordítsuk. Lássuk, mire használhatjuk többek között a tojáshéjat, a tealevelet, a kávézaccot vagy a napraforgó maghéját!

A mi ételeinkhez fel nem használt növényi és állati termékek egyes részeinek kitűnő helyet találhatunk a kertben a kommunális hulladékot gyűjtő szemetesünk helyett. Vegyük sorra, hogy mihez hasznosíthatjuk a tea- és kávéfogyasztásunk melléktermékeit, a citrusfélék és olajos magvak héját, a tojáshéjat, valamint az egyes fűszereket.

Kávézacc

A kávézacc az egyik legsokoldalúbban felhasználható konyhai melléktermék, a hangyák távoltartásától a súrolószeren át az arcpakolásig számos területen helyet kaphat.

A kertben szolgálhatja a veteményes talajának vagy a komposztnak a gazdagítását, de belekeverhetjük a talajtakaró anyagunk (pl.: mulcs, fűkaszálék, szalma) közé is, így a nitrogénben gazdag kávézacc természetes eredetű tápanyagként a csapadék segítségével beszivárog a talajba, és felvehető tápelemmé válik a növények számára. Különösen örülni fognak neki a nitrogénigényes növényeink, például a paradicsompalánták.

Tealevél

A kávézacchoz hasonlóan a tealevelek még forrázás után is sok tápanyagot tartalmaznak. A komposztba vagy a talajtakaró anyag közé keverve hozzájárul az egészséges talajélet fenntartásához. A tavaszi és a kora nyári időszakban – amikor a talajban élő mikroorganizmusok a legaktívabbak – különösen gyorsan és hatékonyan tudnak hasznosulni a tápanyagok. Arra figyeljünk, hogy a filteres kiszerelésű teák kis zacskója általában nem lebomló anyagokból készült, ezért ezeket a teákat ne a filterükkel együtt dobjuk a komposztba, vagy keverjük a talajtakaró anyagba!

A tealevél a komposztba vagy a talajtakaró anyag közé keverve hozzájárul az egészséges talajélet fenntartásához

Tojáshéj

A tojás minden része gazdag az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokban. A héja kiváltképp kalciumban és magnéziumban gazdag. Ezek a mikroelemek a komposztba vagy a talajba vegyítve serkentik a giliszták szaporodását, és tápanyagot biztosítanak a számukra. A giliszták pedig, mint tudjuk, elengedhetetlen szereplői az egészséges talajéletnek.

Ezen kívül a tojás héja a talajba kerülve fellazítja, levegősebbé teszi a közeget. Ez különösen a zöldségpalánták számára fontos, mert a fejlődő gyökereiknek elengedhetetlenül fontos a talaj megfelelő levegőzöttsége.

A tojás héja kiváltképp kalciumban és magnéziumban gazdag

Citrusfélék

A narancs, citrom és grapefruit gyakran kerül a bevásárlókosárba. Előfordul azonban, hogy a túlérett vagy beteg termések idejekorán rothadásnak vagy penészedésnek indulnak. Ha nekiláttunk a veteményesnek, semmiképpen se dobjuk a szemetesbe a gasztronómia számára értéktelenné vált narancsot vagy citromot! Vágjuk félbe, és tegyük az ágyás szélére, vagy a sorok közé, mert kiváló csigariasztó!

A narancs héja egy másik settenkedő betolakodó ellen is hatásos: a macskák ürülékétől megszabadulhatunk a virágok és a vetemény közelében, ha a sorok közé, a talajra kiszórjuk a héjdarabokat.

Olajos magvak héja

Nemsokára itt a Télapó, akinek tele a puttonya finomságokkal, köztük az elmaradhatatlan földimogyoróval. Jusson eszünkbe a csemegézés közben, hogy a földimogyoró, a napraforgó és a pisztácia héja is jól hasznosítható a kertben, ugyanis a tojáshéjhoz hasonlóan fellazítja a talajt. Mielőtt azonban a talajba vagy a komposztba kerülnének, győződjünk meg róla, hogy nincs a felületükön só, mert az kevésbé előnyös a talajlakó szervezetek számára, és negatívan befolyásolhatja a talajkémiai folyamatokat.

A földimogyoró, a napraforgó és a pisztácia héja is jól hasznosítható a kertben – a tojáshéjhoz hasonlóan fellazítja a talajt

Fűszerek

Az éveken keresztül tárolt fűszereink veszítenek minőségükből, a szavatosságuk lejártát követően pedig nem használjuk fel őket a konyhában. Amennyiben ez az erős aromájú fűszereinkkel történik, akkor B-tervnek jöhet a növényvédelmi felhasználásuk.

A bors és a fahéj kiváló vakondriasztó. Szórjuk a vakondtúrások tetejére, vagy csövön keresztül juttassuk egyenesen a járatba a fűszert, így a kupacoló földmunkások a kellemetlenségek elkerülése érdekében új telkek után néznek.

Az erőspaprika az egyik legjobb környezetbarát rovarriasztóvá és rovarirtóvá válhat. Vízzel keverve tegyük egy szórófejes flakonba, és a tetten ért kártevőket részesítsük természetes permetezőléből készült fürdőben.

Bónusz: kéztörlő papírgurigája

Sokan használnak a konyhában gurigás papírtörlőt. Ha a gurigája újrahasznosított papírból készült, akkor nem tartalmaz veszélyes anyagot, így bátran használhatjuk a palánták nevelésére és a kiültetésük utáni védelemre is.

A palánták köré nyomjuk be a papírtörlő gurigáját (amelyet előzetesen két vagy három darabra is elvághatunk) 5-10 cm-re a talajba. Így a kritikus első napokban megvédhetjük a kiültetett palántákat a csigák és kártevő rovarok támadásától.

Tartsuk nyitva a szemünket, és legyünk nyitottak a hulladék csökkentésének lehetőségeire!

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Ritkább vendégek a madáretetőnél - II. rész

2025. február 25. 05:40

A fenyőfák lakói szintén a legritkább vendégnek számítanak az etetőnél hazánkban. A fenyőrigó, a fenyőszajkó és a fenyőpinty is egyedülálló látvány, így minden madármegfigyelő szerencsésnek mondhatja magát, ha találkozik velük.

Ritkább vendégek a madáretetőnél - I. rész

2025. február 23. 05:40

Vannak olyan fajok, amelyeknek megfigyelése az etetőnél csodaszámba megy. Ilyen vendégünk lehet a hósármány, a csonttollú, a süvöltő és a csíz is.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

Erdei pinty és fenyőpinty: Ismerjük meg kertünk látogatóit!

2021. december 26. 04:36

Az egyik leggyakoribb fészkelő madarunk és kedves északi rokona is érkezhet látogatóba hozzánk. Ismerjük meg jobban a díszes és alkalmazkodó erdei pintyet és az utazó, nem válogatós fenyőpintyet!

Téli meggyleves

2018. március 2. 13:29

Ha valami hiányzik a tavaszi-nyári időszakból télen, akkor az a friss gyümölcs. A szuper gyorsan elkészíthető turmixok és a nyári gyümölcslevesek ilyenkor már nagyon jól tudnának esni.

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő díszcserjék és páfrányok

2019. február 8. 08:15

Hála az árnyékot elviselő, vagy egyenesen kedvelő dísznövényeknek, színt vihetünk kertünk mellőzött sarkaiba is. Vegyük sorra (a teljesség igénye nélkül), mely dísznövények jöhetnek szóba! A cikk első részében a díszcserjéké és páfrányoké a porond.

Tárkonyos csirkeragu leves

2018. február 2. 09:24

Ha ki kellene választani a 3 kedvenc téli levesemet, biztos, hogy a tárkonyos csirkeragu leves köztük lenne.