15℃ 6℃
május 9. Gergely, Katinka, Alberta, Édua
Házikert

Limoncello házilag

Agrofórum Online

Ha már közeledik a karácsony rohamléptekben, akkor az itt az ideje nekiállni gasztroajándékokat készíteni. Mivel a legtöbb családban a legnagyobb nehézség az, hogy mit vegyünk a rokonoknak, akiknek mindenük megvan, így a limoncello vagy más alkoholos házi itóka szuper megoldás lesz.

A limoncellonak rengeteg receptje kering az interneten és hogy ne kelljen sorra kitesztelgetni mindegyiket, így én álltam neki tesztelni és csak a legjobbakat írom most le. Ez egyfajta jófejség tőlem és egyfajta plusz infó is lesz, mert bizony nem minden recepttel sikerült ihatót készíteni.

Szóval a limoncello, mint az olaszok kedvelt citromos likőrje otthon is elkészíthető. Van aki vodkával készíti, van, aki borpárlattal, van aki a pálinkára esküszik. Mi nekünk egy barátunk révén főleg borpárlat van itthon, amivel kísérleteztem, de sima vegyes gyümölcspálinkával is biztosan ízletes lesz.

Eredetileg a citrom héjából készítik, így az első és legfontosabb, hogy kezeletlen citromra lesz szükség a készítéshez.

Az eredeti recept szerint ráadásul a citrom levét nem is teszik bele, csak a  héját, amitől egy kellemesen fanyar, kesernyés és mégis alkoholosan édes desszertitalt kapnak.

A legalapabb recept a következő:

Hozzávalók:

5 db kezeletlen citrom

5 dl víz

5 dl tiszta alkohol

45 dkg cukor

Ez nagyjából egy 10 adaghoz való recept, de természetesen kedvünkre bővíthetjük a mennyiséget.

Nem véletlen most így december elején kell elkezdeni készíteni, mert a jó limoncellohoz a kezeletlen citromokat meg kell mosni, majd meghámozni és a héjakat legalább 15 napra az alkoholba kell süllyeszteni.

Természetesen minél tovább hagyjuk érlelődni, annál szebb színe lesz az italnak és annál erőteljesebb lesz az íze is.

Ha már elegendő napot állt a héj az alkoholban, akkor kezdjük elkészíteni a szirupos részt. A cukrot oldjuk, forraljuk fel a vízben, majd hagyjuk kihűlni.

Ezután szűrjük le a héjakat az alkoholtól és csak a tiszta alkoholt öntsük rá a cukorszirupra, majd keverjük alaposan össze. Díszítésnek az alkoholban ázott héjak is felhasználhatók. Tegyük kristálycukorba bele és hagyjuk pár napra szikkadni. Ezután ha kivesszük a cukros héjakat, akkor díszdobozba téve akár külön ajándékba is adhatjuk. Természetesen nem árt ráírni, hogy alkoholos, mert a héj igencsak meglepetést tud okozni, ha sokat csemegézünk majd belőle.

Tavaszi kert gondozása: eszközök és trendek

2025. május 8. 14:10

Szakértők szerint egy 30-100 négyzetméteres kis konyhakertet már heti néhány óra munkával szépen karban lehet tartani.

Tiszafa: sokan félnek tőle, pedig értékes örökzöld

2025. május 8. 05:40

Érdemes közelebbről megismerkedni a tiszafával, ezzel a különleges örökzölddel, mert sok előnyös tulajdonsága révén kincs lehet a kertjében.

Vadnövények, melyek díszértékkel is bírnak

2025. május 7. 05:40

A vadnövények nemcsak szépek, de ellenállók, alkalmazkodók, ráadásul az ökológiai egyensúly megőrzésében is fontos szerepet játszanak.

Páfrány ültetése: üde zöld oázis az árnyékban

2025. május 6. 11:10

A páfrányok megfelelő fejlődéséhez fontos az optimális ültetési időpont, a kedvező talajtípus és az ideális környezet kiválasztása.