A mángold egy rendkívül finom levélzöldség és még egészséges is. Illendő lenne minden konyhában teret hódítania, mert jól ki tudja váltani akár a kelkáposztaféléket is. Konyhakertben pedig rendkívül egyszerű a termesztése.
Évek óta ültetek mángoldot. Nem tudjuk megunni az ízét, és a színváltozatai miatt külön jó, hogy színeket is vihetek a tányérra vele. A mángold egy egyszerűen tartható növény a veteményesben is, nagy leveleinek köszönhetően jól beárnyékolja a talajt, szép háttérnövényként alacsonyabb haszonnövények előtt és a növénytársítási rendszerben is fontos része van.
Két alakköre van: a levélmángold és a bordás mángold. A levélmángold a húsgombócok becsomagolására ugyanúgy alkalmas, mint főzelék készítésére vagy rakottasra.
A bordás mángold már egy vastagabb szerkezetű zöldség, köretként érdemes párolva enni, akárcsak a spárgát.
Hogyan vetjük a mángoldot?
Ahogy elmúlnak a fagyok, a mángold vethető. A talajba körülbelül 2 cm mélyre vetve hamar kikel, onnantól a rendszeres öntözésre kell odafigyelni. Idén többféle módon vetettem. A palántázott változat lett a legszebb, nagy földmennyiségű magaságyásban.
A helyrevetett változatok idén kisebbre nőttek, és ugyanúgy a kevés talajmennyiségbe vetettek is elmaradtak a nagy talajmélységű ágyásokba palántázottaktól.
A vízre nagyon nagy szüksége van. Mivel nagy, húsos és erőteljes leveleket növeszt, így a vízhiányra csenevész és gyenge levelekkel válaszol. Onnantól, hogy rendszeres, kiadós vízmennyiséget kapott: elkezdett fejlődni mindenhol a kertben és hatalmas, mára már félméter magas levéltengerrel borítja az ágyásokat.
Jó társnövénye lett a bazsalikom, de gyenge a petrezselyem.
Szintén jó társnövénye lett a dísznek ültetett disznoparéj is (díszamaránt másik nevén). Az újhagymával sem volt jó társ, de a céklával jól kijöttek a növénytársítási rendszerben.
A levelek folyamatos szedésétől kezdve bátran kreatívkodhatunk vele a konyhában is.
Mire jó a konyhában a mángold?
A színes levelű változat jól mutat hidegtálak alatti zöld levélként, amire tálalunk kaszinótojást, sonkatekercset. Látványos lesz és egyedi, jól kiváltja a hamar bebarnuló salátaleveleket.
Húsgombócok betekerésére ugyanúgy használható, mint a káposztalevél. Az ételeknek egy kellemes kukoricás jellegű ízvilágot kölcsönöz a mángold nagy levele.
Ugyanígy a kelkáposzta kiváltására alkalmas rakott ételeknél. Rétegezzük be a rizses-húsos keveréket, tejfölös öntettel és rétegenként fedjük le mángoldlevelekkel! Különlegesen újszerű ízt kapunk. A kelkáposzta kesernyéssége helyett itt egy enyhén kukoricás-fűszeres íz lesz az ételben.
Kiemelt kép: Pexels