A pak choi az utóbbi években lett nagy divat, talán a kínai savanyúságokkal és ételekkel érkezett be a köztudatba. Bordáskel, bok choy, pak choi vagy bok choi neveken is ismerős lehet.
Hol találkozhatunk vele?
Ha igazán utánakeresünk az interneten, akkor főleg inkább receptekben található, de a termesztéséről viszonylag kevés szó esik.
A pak choi egy Ázsiában elterjedt kerti növény, mely fejet nem is képez, mint ahogy a salátaféléknél vagy káposztaféléknél már megszoktuk. Saláták népszerű összetevője, de másképp is felhasználható, például levesben vagy köretként. Ízre kellemes, talán a kínai kelre hasonlít. A pak choi rokoni kapcsolatban is van a kínai kellel, levelei fényesek, felfelé állóak.
Hogyan termesztjük?
Viszonylag rövid, 20–75 napos tenyészideje miatt gyorsan termeszthető. Főleg nyáron vetik és ősszel takarítják be. Sok vizet igényel, szereti a hűvös, párás időt. Magyarországon viszont április közepe-vége előtt nem ajánlott ültetni, de inkább talán még később, úgy júniusi ültetést javasolnánk. Októberig termeszthető.
Házi vetésnél a kétarasznyi sortávolságban kb. 5 cm mélyre vetjük a magokat. A tőtávot hagyjuk nagyobbra, olyan 8-10 cm-re legyenek egymástól.
A pak choinál nagy növényvédelmi dolgok nem lesznek várhatóan, főleg ha más káposztafélét nem termesztünk. Bár a hernyók szerethetik, ez főleg a lepkebarát kert tulajdonosainak lehet fontos, maximum a csigák és némi földibolha fogja megtámadni, ha kellemes erre az időjárás.
Betakarításkor éles késsel a talajfelszín felett vágjuk ki.
Hogyan hasznosítsuk?
A pak choi savanyításra ugyanúgy kiváló, mint főzeléknövénynek. De főzeléknek érdemes társítani valami mással is, mint például a mángold. Kovászolni lehet a keményebb levélnyeleit és ízre egy a mi kovászos uborkánkhoz hasonló ízélményt fog kapni.
Tudta? A pak choi egy 2014-es vizsgálat szerint a vizitorma után a második helyezett lett a legértékesebb beltartalmi összetevőkkel rendelkező zöldségek és gyümölcsök listáján. Bár ezt a listát hivatalos forrásban nem találtuk meg, azért érdekes opció lehet étrendünk színesítésére ez a haszonnövény is. Ezt a magas béta-karotin, folsav, C-vitamin és kalcium tartalmára alapozták.