A színpompás zöldségek új korszakot nyitnak a konyhakertek világában, a mélybordó fekete paradicsom, a fodros levelű díszkáposzta és a szivárványszínű mángold nemcsak különleges látványt nyújtanak, hanem tápanyagban gazdag választást is kínálnak.
Fekete paradicsom – az antocianin ereje
A fekete paradicsom (Solanum lycopersicum) nemcsak különleges megjelenésével hódít, hanem gazdag ízvilágával és tápanyagtartalmával is kiemelkedik. Sötét színét az antocianinoknak köszönheti, amelyek erős antioxidáns hatással bírnak, hozzájárulva a sejtek védelméhez és a gyulladások csökkentéséhez.

Ízvilága összetettebb, gyakran édesebb és füstösebb jegyekkel rendelkezik, mint a hagyományos piros fajták. A fekete paradicsom sikeres termesztéséhez elengedhetetlen a napfényes fekvés: legalább napi 6–8 óra közvetlen napfény szükséges, hogy elérje jellegzetes sötét színét.
A laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, enyhén savas (pH 6,0-6,8) talaj az ideális számára. Az öntözés legyen kiegyensúlyozott, hogy elkerüljük a gyümölcsök repedését vagy a virágvégi rothadást. A nagy termést hozó fajták, például a ‘Black Beauty’, támrendszert igényelnek. Legyen türelmes, mert például az ‘Indigo Rose’ fajta akár három hónap alatt érik be teljesen.
Mángold – szivárvány a kertben
A mángold (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla) a kert egyik legszínesebb és legsokoldalúbb levélzöldsége. Színpompás megjelenését természetes pigmentjeinek – betalainoknak és flavonoidoknak – köszönheti, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

A mángold számára a fényben gazdag hely a legideálisabb. Napi 4-6 óra napfény már szép fejlődést biztosít, de teljes napfényben még intenzívebb színekre számíthatunk. Talajigénye mélyen megművelt, laza és tápanyagban gazdag közeg, amelynek nitrogéntartalmára is érdemes figyelni. A vetés előtt komposzttal dúsítsuk a talajt, és a növekedés során is gondoskodjunk utánpótlásról.
Kétszer is vethető: kora tavasszal, majd nyár végén, hogy ősszel is friss leveleket szedhessünk. Forró, száraz időszakokban a rendszeres öntözés kulcsfontosságú, különben a levelek megkeményednek, a növény pedig idő előtt magszárba szökik. A sortávolság ideális esetben 20-30 cm, így a levelek megfelelően tudnak fejlődni, és a szellőzés is segít megelőzni a gombás betegségeket.
Díszkáposzta – a téli kert színes hőse
A díszkáposzta (Brassica oleracea var. acephala) a hűvös hónapok igazi látványossága. Hullámos levelei és élénk színei ősszel és télen válnak a legszebbé, ahogy a hideg hatására a pigmentek színtelítettsége felerősödik.

Napos fekvést igényel, amely biztosítja a szimmetrikus, tömött levélrózsa kialakulását. Talajban a jó vízelvezetés és a közepes tápanyagtartalom a legfontosabb, enyhén savas vagy semleges pH mellett. Bár a díszkáposzta jól bírja a fagyot – akár -10 °C-ig is –, érdemes még az első fagyok előtt kiültetni, hogy erősebben fejlődhessen.
A túlöntözést kerüljük, mert a pangó víz károsíthatja a növényt. Mérsékelt öntözés mellett a díszkáposzta hosszú ideig megőrzi friss, élénk színeit. Bár ehető, levelei kemények és kesernyés ízűek, így elsősorban dekorációs célt szolgálnak, amikor a kert többi növénye már visszahúzódott.