Agrárhírek / Agrárközélet

Ötezer palánta az egyetemtől

2021. június 29.

Ötezer paprika-, paradicsom- és uborkapalántát adományozott a Katolikus Karitásznak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelenlétében. A minősített, csávázott vetőmagokból szakértő kezek által nevelt palántákat tizenhárom egyházmegyei központ képviselői juttatják el a rászoruló családok részére.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Ez most nagyon meggy!

2021. június 29.

Jó minőségű, finom, de az átlagnál kevesebb meggytermésre számítanak a gyümölcstermelők. A meggyfogyasztás ösztönzésére az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) elindította kampányát „Ez most nagyon meggy!” szlogennel. A promóció célja, hogy minél többen termelőktől vásároljanak meggyet, ezzel is segítve az ágazatot, valamint megismertesse a fogyasztókat a meggy pozitív élettani hatásaival. A meggy a nyár egyik hűsítő csemegéje, kiváló antioxidáns, természetes vírusölő, ráadásul sokféleképpen felhasználható.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Új megoldás 2021-ben a napraforgó állományszárítására

2021. június 29.

A napraforgó területe 600-700 ezer hektár között változik Magyarországon, ezzel a 3. legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. Állományszárítása fontos elem a termesztéstechnológiában.

Agrárhírek / Terményárak

A várható hőség miatt emelkedtek az árak

2021. június 29.

Párizsban a malmi búza és a kukorica is 0,7-0,7 százalékkal drágult, miközben a repce árszintje 2,2 százalékkal került feljebb.

Agrárhírek / Támogatások, pályázatok

Három év után zárultak le az EU-s agrártámogatásokról szóló tárgyalások

2021. június 29.

Új intézkedéseket vezetnek be a kisgazdaságok védelme és a mezőgazdaság környezeti hatásainak visszaszorítása érdekében.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Az Aldiban csak állatbarát tartásból származó húst lehet majd kapni

2021. június 29.

A nem megfelelően állatbarát tartásból származó hús fokozatosan eltűnik a nagy élelmiszer-kiskereskedők hűtőszekrényeiből.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Késői, de jó cseresznyetermésre számítanak a németek

2021. június 29.

A gyümölcstermesztők 2021-ben már szabadabban foglalkoztathatják idénymunkásaikat a koronavírus kapcsán kialakult helyzetben, mint tavaly.

Házikert / Ház, táj blog

Gondoskodjunk megfelelően a növényeinkről a nyári nyaralások időszakában is!

2021. június 29.

Előfordulhat, hogy nem sikerül senkit sem beszerveznünk a növények megöntözésére a többnapos nyaralásunk időtartamára. Milyen előkészületeket tehetünk, hogy a szobanövényeink és a kertlakók is átvészeljék ezt az időszakot?

Szakcikkek / Szakcikkek

Megérkeztek a molykártevők a kukoricába

2021. június 29.

A nyári időszak legveszélyesebb kártevői a kukorica föld feletti részein a molykártevők. Az első gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) és kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) hernyókat, a jelenlétükre utaló nyomokat (1. kép) máris megtalálhatjuk a kukoricatáblákban, így nyugodtan mondhatjuk, betelepedésük, felszaporodásuk megkezdődött.

Házikert / Házikert

Így szárítjuk a fűszereket a szüret után

2021. június 29.

Talán mondhatom már azt, hogy régi motoros vagyok a fűszerszárításban és nem csak azért, mert már gyerekkorban rámragadt, hogy mindent megszedtem és leszárítottam vagy préseltem, hanem egy élelmiszermanufaktúra egyik tulajdonosaként gyakori vendég nálunk a saját szárítású fűszer és sok év kísérletezés volt, mire minden úgy száradt, ahogyan én szerettem volna. Magas ízélménnyel és megmaradó színekkel, ahogyan illendő, ha már prémium élelmiszert akarunk gyártani.