Mit ültessünk déli fekvésű erkélyre?

Mit ültessünk déli fekvésű erkélyre?

Agrofórum Online

Déli fekvésű, napos erkélyre milyen virágokat ajánlanak, amik elviselik az ilyen körülményeket és hosszan virágoznak?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Az elmúlt nyarak egyre forróbbak voltak, gondosan kell az erkélyre tervezett növényeket összeválogatni, hogy elviseljék az extrém körülményeket. Ha folyamatosan virágzó felületet szeretne, először palántáról nevelt virágokat ültessen a virágládákba, majd 2-3 hónap múlva a ládába vetett ugyanezen virágmagok növényei is elérik a virágzók fejlettségét. Ezzel a módszerrel ugyan azokból a növényekből tavasz végétől őszig folyamatos virágszőnyeg díszítheti majd erkélyét.

  • Egyéves virágok közül jól bírják a meleget és a napot a bársonyvirágoknak is nevezett büdöskék (Tagetes), gombvirágok (Gomphrena), mézvirágok, más néven illatos ternyék (Lobularia), paprikavirágok (Salvia), pocsin vagy kukacvirág (Portulaca), rézvirágok (Zinnia), a rózsa-meténgek (Cataranthus), verbénák (Verbena), záporvirágok (Gazania). Sokféle fajtájuk van forgalomban, a kis-növésű, törpe és/vagy csüngő, futó, szétterülő fajtáit érdemes kiválasztani, hiszen magasra növő virágok nem oda valók. A felsorolt növények virágai igen változatosak- a fajtáktól függően –, szinte a szivárvány minden színében megtalálhatók.
  • Évelő virágokat is érdemes ültetni, évekig díszítenek, áttelelnek a virágládákban, nem szükséges évente újakat keresni és ültetni. Néhány bevált, kedvelt virág, mely a meleg balkonokon is biztonságban nevelhető: hamvas vagy szürke cipruska (Santolina), kakukkfű (Thymus), törpe kokárdavirág (Gaillardia) kötörőfű félék (Saxifraga), kövirózsák (Sempervivum), kúszó, árlevelű lángvirág (Phlox), leánykökörcsin (Pulsatilla), levendula (Lavandula), ligetszépék (Oenothera), álló muskátli (Pelargonium zonale), napvirág (Helianthemum), pázsitszegfű (Armeria), tűzesők (Heuchera), kerti pázsitviolák (Aubrieta), varjúháj fajok (Sedum), zsályák (Salvia).
Portulaca erkélyládában

A virágládákban alacsony növények nevelhetők biztonságosan, törpe növésű, és szétterülő, erősen bokrosodó fajtákat érdemes keresni. Aki a felsoroltak közül sem talált kedvére valót, érdemes keresgélni a sziklakertekbe ajánlott virágok között. Amik sziklakertekben jól érzik magukat, azok a balkonok viszonyait is kedvelni fogják.

Forró nyarakon a napsugarak nem csak a növényeket érik, hanem egyúttal azok földjét is átforrósítják. A legkritikusabb kánikulai napokon szükség lehet a növények és a virágládáik árnyékolására, a károsodásuk megelőzésére. Sok helyen láthatók virágokat árnyékoló napernyők erkélyeken, teraszokon. Előnyük, hogy esetenként és rövid időre is lehet alkalmazni, könnyen kezelhetőek, mozgatathatók. Melegben a virágoknak a szokásosnál több vízre van szükségük, rendszeres öntözést egyik sem nélkülözheti.

Napimádó egynyári virágzók a balkonra

2023. augusztus 5. 13:40

Nagy kedvenceink következnek most az egynyári virágzókból, melyekkel a legunalmasabb nyár is élvezetes lesz!

Ezeket a növényeket ültesse a télen is csodálatos kertért

2020. november 17. 11:48

Sokan azt gondolják, a kert csak tavasszal vagy nyáron tudja virágos arcát mutatni, pedig számos olyan őszi növény van, amelyet ha az első fagyok előtt elültetünk, alapjaiban tudják meghatározni téli kertünk, balkonunk, vagy erkélyünk hangulatát.

Pak choi: így termesztjük a kiskertben

2023. április 26. 05:36

A pak choi ránézésre kicsit hasonlít a mángoldra, de furcsa formájú salátának vagy káposztának is lehet nézni, ha valaki nem látott még hozzá hasonlót.

Hogyan termesszünk díszkáposztát cserépben és ágyásokban?

2022. szeptember 4. 05:32

Ez a színpompás növény ugyanis nem csak a virágágyások, de a konténerek, cserepek és balkonládák színesebbé tételére is kiválóan alkalmas.