11℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé

Égető kérdések az ipari zöldség termékpályán: A csemegekukorica és zöldborsóágazat fejlesztésének lehetőségei

Agrofórum Online

Konferenciát szerveznek március elején, mely során a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetéről, kihívásairól értekeznek.

A csemegekukorica és zöldborsó termelése évek óta komoly kihívásokkal néz szembe, különösen a klimatikus viszonyok kedvezőtlenné válása és a piaci környezet változása miatt, mely tényezők már komoly fenyegetést jelentenek az alapanyag-biztonság és a termékpálya működése terén. Mindeközben a feldolgozóipar az elmúlt évben növelte gyártási kapacitásait, ami – a gyorsan változó gazdasági környezetben – hatványozza a termékpálya stabilitása megteremtésének jelentőségét. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai konferenciáján a zöldség-gyümölcs ágazat meghatározó termékpályájának helyzetével, kihívásaival, valamint az egyensúly megteremtésének és a hatékonyság növelésének lehetőségeivel foglalkoznak.

A konferencia időpontja: 2023. március 09. (csütörtök) 9.00 – 16.00
Helyszín: Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (4032 Debrecen Böszörményi út 138.)

Tervezett témakörök:

  • A csemegekukorica és zöldborsó termékpálya stabilitásának legfőbb korlátai, a versenyképesség és az egyensúly növelésének lehetőségei az ágazati szabályozás oldaláról. Előadó: Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Agrárminisztérium (felkérés alatt).
  • A konzerv és fagyasztott csemegekukorica és zöldborsó hazai és nemzetközi helyzete, rövid távú piaci kilátások, várakozások – hazai és külföldi beszámolók, különös tekintettel Franciaországra és Lengyelországra.
  • A csemegekukorica és zöldborsó termelés jelenlegi helyzete, valamint rövid és hosszabb távú kilátásai a gyorsan változó klimatikus és gazdasági környezetben, különös tekintettel az öntözés szükségességére és annak költségeire.
  • Kerekasztal beszélgetés a termékpálya meghatározó szereplőivel: megoldott és megoldatlan problémák – teendők a termékpálya fejlődése érdekében.
  • A feldolgozás hatékonyságának kulcstényezői: alapanyag-minőség, alapanyagár és az energia (földgáz, villamos energia) ára. A hatékonyságnövelés szükségessége és tartalékai.
  • A terméshozamok és -minőség javításának lehetőségei a termelésben: biológiai alapok, termesztéstechnológiai elemek, alternatív megoldások.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! A szervezők hamarosan megosztják ennek részleteit.

Időpont
2023. március 9.
Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (4032 Debrecen Böszörményi út 138.)

A Gazdák Jövője, A Jövő Gazdái - Műhelykonferencia I.

A Gazdák Jövője, a Jövő Gazdái rendezvénysorozat első állomása 2025.10.29-én Kónyon kerül megrendezésre.

Időpont

2025. október 29. (09:30) – (16:00)

Helyszín

9144 Kóny, Pattantyús Ábrahám Géza utca 2.
Győ-Moson-Sopron vármegye

Jászapáti vásárok 2025. - Állat- és kirakodóvásár

Jászapátiban, a Jászapáti Országos Állat- és Kirakodóvásár minden hónap első vasárnapján színes választékkal, kézműves termékekkel, sajtokkal, húsféleségekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel, gyógynövényes termékekkel várja az érdeklődőket.

Időpont

2025. november 2.

Helyszín

5130 Jászapáti, István Király út 52.
Jászapáti Országos Állat- és Kirakodóvásár

PontyShow 2025 - Horgász kiállítás és vásár

Készüljön a LEGNAGYOBBRA! Idén két pavilonnyi PontyShow élmény vár Önre! Óriási Show lesz, közel 100 kiállító, 150-nél több márkát vonultat fel.

Időpont

2025. november 7. – 9.

Helyszín

1101 Budapest, Kőbánya, Albertirsai út 10.
HUNGEXPO

GasztroFok Siófok

Idén is dupláz a GasztroFok! Jöjjön és kóstolja körbe Siófokot 2025. november 8-9. között is!

Időpont

2025. november 8. – 9.

Helyszín

8600 Siófok, Több helyszínen
GasztroFok Siófok 2025.