A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb szakmai eseménye, így a piac aktuális kérdéseit, fejlődési irányait is megvitatják az ágazat vezető szakemberei.
A 2025. május 3-8. megrendezésre kerülő kiállítás fókuszában az újítások állnak, nemcsak a termékek szempontjából, hanem munkaerő, fenntarthatóság és technológiai fejlődés terén is.
A hús- és alternatív fehérjeiparban a termelés teljes folyamatát szoftverek kísérik, a higiéniai szabályozástól a méretre vágáson át egészen a csomagolásig.

Munkaerő tekintetében messze a legnagyobb áttörés az ún. 24/7 principle, amely a munkaerőhiány által okozott problémákra kíván megoldást nyújtani a gépek folyamatos, 24 órán át tartó működtetésével.
A gépi tanulásra és folyamatfelgyorsításra alapozott elv már szemmel látható növekedéshez vezet, és a kecsegtető kiadáscsökkentésen kívül fenntarthatóság terén is nagy eredményeket ígér.
Mindezek között felsejlik az adatok fontossága is. Az adatgyűjtés és -elemzés messze kiemelkedik, abszolút prioritás az ipar minden területén.
A feldolgozó- és csomagolóipar lendülete jelentős mértékben annak tulajdonítható, hogy a folyamatok minden fázisa során adatokat gyűjtenek, majd ezek mentén optimalizálják termelési folyamataikat.

Az ilyen szintű adatelemzéshez pedig kiváló eszköz és segítség a mesterséges intelligencia. Újabb és újabb szoftverek folyamatosan fejlődő algoritmusainak hála az iparágak kilátásai jobbak, mint valaha.
A májusi frankfurti IFFA, a hús- és fehérjeipar vezető világvására „Értékteremtés adatokból” (Creating value from data) néven, külön bemutató keretében foglalkozik ezzel a témával.
(Bővebb információ: IFFA – The World’s Leading Trade Fair – Technology for Meat and Alternative Proteins)
Forrás: BD-EXPO.