Házikert
Házikert

26 árnyékban termeszthető zöldség

26 árnyékban termeszthető zöldség

Agrofórum Online

Kevesebb a kertjében a termés, mint amennyiről álmodott? Rádöbbent, hogy a kertje talán nem is olyan ideális helyen van, mint ahogy azt annak idején elgondolta? Gondolja újra! Lehet, hogy az éghajlati viszonyok vagy a rendelkezésre álló napfény szempontjából nem a megfelelő zöldségeket próbálja termeszteni a kiskertjében. De az is lehet, hogy a kertjének csak egy kevés trágyára vagy műtrágyára van szüksége ahhoz, hogy elegendő táplálékkal lássa el a benne termesztett növényeket.

A kert elhelyezkedése és elrendezése nagyban hozzájárulnak a bőséges termesztési szezon sikeréhez, ahogyan a következők is:

 • a vetőmagok kiválasztása,
 • az öntözés,
 • és a talaj minősége.

Ahhoz, hogy több mint elegendő zöldséget és gyümölcsöt takaríthasson be a befőttjei elkészítéséhez, ezek egyike sem nélkülözhető. De van egy olyan döntő tényező, amely meghatározza azt, hogy milyen lesz a veteményese – ez pedig nem más, mint a Nap. Illetve annak hiánya.

Napkedvelő növények

Ha a kertje napos fekvésű, akkor szerencséje van! Ez esetben a következő zöldségek termesztésével pozitív eredményeket érhet el:

 • paradicsom
 • uborka
 • padlizsán
 • paprika
 • kukorica
 • tök
 • bab
 • borsó
 • dinnye

Ha egy növény címkéjén azt olvassa, hogy az „teljes napfényt” igényel, az azt jelenti, hogy a növénynek naponta legalább 6 órányi napfényt kell kapnia, de a legjobban 8-10 órányi közvetlen napfényben fog fejlődni.

Ne feledje, hogy a túl sok napsütés néha „jóból is megárt a sok alapon” kedvezőtlen hatással lehet a növényekre! Néha ugyanis még a paradicsom is elvisel némi árnyékot a legforróbb nyarakon, ezért célszerű egy kifeszített hálóval egy kis takarást biztosítani a kiégés/megperzselődés megelőzése érdekében. A napos fekvés másik hátránya az, hogy a legszárazabb és legmelegebb hetekben folyamatos öntözésre lehet szükség a kertben.

A fák, az épületek és a kerítések különféle napszakokban különböző szintű árnyékot biztosítanak a növényeknek. Ha tehát van egy árnyékos terület a kertjében, használja ki mindazt, amit csak kínál, hiszen rengeteg zöldség örül majd ennek!

A „félárnyékos” jelzőt más megközelítésből „részleges napsütésnek” is nevezhetjük. Ha a kertje csak napi 4-6 órányi napfénnyel büszkélkedhet, a következő zöldségekkel mindenképpen érdemes próbálkoznia. A cikk további részében több olyan zöldségfélét is bemutatunk, amelyek ennél is kevesebb napsütést is elviselnek.

Ne feledje, hogy a kertészkedésnél nincs helyes vagy helytelen válasz arra vonatkozóan, hogy hova ültesse a zöldségeket, mivel mindez nagyon sok tényezőtől függ. Lehet, hogy az egyik évben bőséges lesz a termése, a következő évben viszont dugába dőlnek a tervei. Soha ne hagyja, hogy a kudarctól való félelem megakadályozza a próbálkozásban! Minden egyes szezonban tanulhat valami újat. Azt viszont bizton állíthatjuk, hogy az évelő növények termesztése hihetetlen előnyökkel jár. Az évelők ugyanis nem igényelnek sok gondozást, ugyanakkor segítenek a talajszerkezet feljavításában. Emellett tavasszal és ősszel is kitolják a kerti betakarítás idejét, mivel pompás színeikkel és formáikkal feldobják a kert látványvilágát. Nem beszélve arról, hogy sok évelő növény tökéletesen fejlődik félárnyékban is.

Egyelőre azonban koncentráljunk az egynyári növényekre, amelyek bőséges termést hoznak félárnyékban is!

1. Cékla

Ha szereti a „bolti” céklát, és van egy kis árnyékos helye, ahol termeszteni tudja, akkor higgye el, a saját cékláját még jobban szeretni fogja! Lehet, hogy a gumói kicsit kisebbek lesznek árnyékban, mint napon, de az íze lágyabb lesz és kifejezetten földies. Meg fog lepődni azon is, hogy milyen jól fejlődik a cékla zöldje is. Azok a legzsengébb részei a növénynek! Mivel nem valószínű, hogy a boltban tápláló céklaleveleket talál, a háztáji termesztés egy csodálatos módja annak, hogy bevezesse ezeket az ízletes leveleket is az étrendjébe.

2. Brokkoli

A brokkolit ültesse a kert szélére, és hagyja, hogy kiélvezze mind a napot, mind pedig a félárnyék adta hűs levegőt. A brokkoli nagyon könnyen termeszthető növény, amíg folyamatosan öntözve és gyomoktól mentesen tartja. A növény értékelni fogja a néhány órás árnyékot, elvégre a teljes napsütés gyorsabb virágzásra és petyhüdtebb fejekre ösztönzi a növényt – Ön pedig ezek egyikét sem szeretné. Ízre az árnyékban termesztett brokkoli sokkal finomabb. Próbálja ki, és tapasztalja meg maga is a különbséget.

3. Káposzta

A túl sok napsütés hatására a káposzta külső levelei kiszáradnak, ami kisebb fejeket eredményezhet. Ha félárnyékos helyre ülteti őket (még mindig napi 6 óra napfény mellett), akkor a káposzta esélyt kap arra, hogy a magasabb hőmérséklet mellett is jól fejlődjön – ne feledje, hogy a káposzta hideg időszakban termesztett növény, így ha a hőmérséklet 23-25 ° C fölé emelkedik, a termés tönkremegy. A káposzta egy csodálatos főzeléknövény, de remek salátákat és finom leveseket is készíthet belőle. Ültessen belőle több fajtát, ha van elegendő helye a kertben.

4. Sárgarépa

A céklához hasonlóan a sárgarépa levelei is fantasztikusak (és igazán ízletesek!), ha apróra vágjuk és levesekhez, pörköltekhez adjuk, de természetesen a gyökere is rendkívül tápláló. Azon zöldségek közé tartozik, amelyeket egyszerűen csak ki kell húzni a földből, tisztára kell törölni, és rögtön el is lehet rágcsálni. A sárgarépának megvannak a maga termesztési kihívásai, mint például a fonálférgek, a rothadásra hajlamos vetőmagok vagy a göcsörtösre növő gyökerek, ugyanakkor – megfelelő körülmények között – nem is olyan bonyolult a termesztése.

5. Karfiol

Bár a karfiol napsütésben fejlődik jól, a forró nyarakon az árnyékot is meghálálja, mivel a hűvösebb időben termesztett növények közé tartozik. Nem minden kertbe, illetve kertészhez illik igazán, mivel különleges termesztési igényei vannak a megfelelő hőmérséklet tekintetében, és emellett fehérítésre is szüksége van, hogy fehérebbé / édesebbé váljon. De ha mégis termeszteni kezdi, akkor százféle módon elkészítheti. Ha Önnél is megterem, miért ne próbálná ki a karfiolpizzát, a karfiolfasírtot, a karfiolpürét vagy a karfiolrizst? Mindegy voltaképp, hogy felszeleteli, felkockázza vagy lereszeli, ez a zöldség mindig finom lesz!

6. Zeller

Bár a termesztés szempontjából nem a legkönnyebben nevelhető zöldség, a zellernek kétségtelenül megvan a maga varázsa. A hosszú zöld szárak, mogyoróvajba mártogatva, vagy pörköltbe aprítva, a tanyasi Bloody Mary-hez adva… Számos módját el tudjuk képzelni annak, hogyan fogyasszunk el egy adag friss szárzellert. Egy árnyas helyen a kertben talán Ön is megszereti a zeller jelenlétét.

7. Fokhagyma

Fokhagyma nélkül nincs élet, legalábbis a magyar háztartásokban. Nyersen (vagy mézzel) fogyaszthatjuk, hogy egészségesek maradjunk, főzhetünk vele, mert nagyon finom, és otthon is termeszthetjük, mert a piacon megvásárolni túl drága mulatság! Vagy ezt esszük, vagy azt, ami Kínából származik. Miért vegyünk olyan élelmiszert, ami ilyen messziről érkezik, amikor a kertben simán megterem? Ráadásul egy kis árnyék még jót is tesz neki. Tudta, hogy a fokhagymát ősszel is lehet ültetni? Ez csak még egy ok, hogy ennél is  jobban megszeressük!

8. Zöldhagyma

Ahogy nincs élet fokhagyma nélkül, nincs igazán magyar recept sem, amibe ne kellene a hagyma valamelyik fajtáját felhasználnunk. Ennek ellenére a hagymafélék nem szeretnek a kert középpontjában lenni, miközben a legmelegebb napsugarak tűznek rájuk. Ültessen zöldhagymát vagy gyöngyhagymát olyan területekre, ahol kevesebb napfény esik rájuk, és egész nyáron gyönyörködhet bennük, míg a napsütést kedvelő növények teljes pompájukban sütkéreznek.

9. Torma

Bár egyesek a tormát fűszernövénynek tartják, mi szeretünk zöldségként gondolni rá, különösen azért, mert sok helyet foglal el a kertben, és amikor lereszeljük, egyszerre sokat eszünk belőle! Persze nem mindet nyersen, hanem darált hússal együtt sütve vagy chilihez adva – ha megfőzzük, elveszíti azt a bizonyos csípősséget, amit körülbelül csak gázálarcban lehet elviselni, főleg aprítás közben. A torma történetesen évelő növény és szinte bárhol megterem a félárnyékban, amíg nincs túllocsolva.

10. Póréhagyma

A hagymától és a fokhagymától eltérően a póréhagyma egy kincs, amit feldobja a legegyszerűbb veteményes látványát is. Külsejét tekintve egy kicsit díszesebb, mint a többi „rokona”, ízében viszont enyhébb, ráadásul egyedi textúrát képvisel, így a póréhagymáról kijelenthetjük, hogy kiváló konyhakerti zöldség. Attól függően, hogy mikor ültették, a póréhagyma késő nyártól kora tavaszig betakarítható. Salátákhoz, köretként, pitébe sütve vagy levesként egyaránt felhasználható.

11. Pasztinák

Az egyik legédesebb zöldség, amit ebben az árnyéktűrő növények listájában megtalálhat, a közönséges pasztinák. Egy kis türelemmel és egy csipetnyi szerencsével a pasztinák magjai 2-4 hét alatt viszonylag könnyen kicsíráznak. Ez elég hosszú idő, mégis megéri kivárni. A növény a téli hónapokban a földben maradhat, mulccsal letakarva, hiszen a hideg miatt megédesedik. Valójában azon kevés zöldségek közé tartozik, amelyeknek finomabb az íze a talajmenti fagyok után.

12. Borsó

Ha van egy kis árnyék a teraszán, és mégis valami másról szeretne gondoskodni, mint egy szobanövényről, próbálja ki a borsó termesztését. Ültesse konténerekbe vagy ki a kertbe a napimádó társnövények, például a paradicsom, a kukorica és a padlizsán árnyékába. A borsó más, félárnyékos zöldségek mellett is jól fejlődik: a burgonya, a fehérrépa, a pasztinák és a fejes saláta mellett. Ha egyszer igazán komolyan veszi a kertészkedést, és a kertje minden irányban (oldalirányban, felfelé és mélyen a földben) terjeszkedni kezd, a társnövények megismerése elengedhetetlen lépés!

13. Burgonya

Gyakran látni hosszú sorokba ültetett burgonyát közvetlenül a szántóföldön, de nem ez az egyetlen módja a termesztésnek. Ugyanis kint a szántóföldön semmi esély az árnyékra, kizárólag egy világos, teljes napsütésben lévő parcella adott. Ha nem éri napi 8-10 órányi napfény a kertjét, ne aggódjon, a föld alatt lévő burgonya egy cseppet sem bánja ezt. Amíg a virágoknak jó esélyük van arra, hogy a napon gyorsan kinyíljanak, addig a növények tulajdonképpen értékelni fogják azt a lélegzetvételnyi enyhülést, amelyet az árnyék nyújt az egész napos ragyogó napfénnyel szemben.

14. Retek

A retket legjobb tavasszal vagy nyár végén vetni, hiszen ez a növény nem igazán szereti a nyári extrém hőséget. Ha elkezd körülnézni a termeszthető fajták között, azt fogja tapasztalni, hogy a retek mindenféle formában, méretben és színben kapható. A retek csodálatos kis kerti gyöngyszem, mert gyorsan érik, így a kertben bőven marad hely a második termés számára. És ne feledje, hogy amíg a retek levelei fiatalok és zsengék, addig ehetők is!

15. Karórépa

A karórépa magjai gyorsan, 4-7 nap alatt kicsíráznak, bár kissé válogatósak a hőmérsékletet illetően. Mivel hideg időszakban termesztett növényről van szó, 29 °C felett beindul a csírázás. Miért érdemes karórépát termeszteni, azon kívül, hogy a növény jól érzi magát a félárnyékban is? Nos, a nyár közepén ültethetjük el, miután a retket már betakarítottuk, így a kertben marad valamilyen takarónövény. Ne feledje, hogy a gyomok azért keletkeznek, mert a talaj nem szereti, ha kopár marad! A karórépa, más néven rutabaga, azonban több mint takarónövény, hiszen hihetetlenül finom – ha a megfelelő módon főzik meg. Ne csak takarmányként gondoljon erre a növényre, hanem bátran ehet is belőle!

16. Bakszakáll

A pasztinákhoz hasonlóan a bakszakáll (Tragopogon porrifolius) egy sokkal kevésbé ismert gyökérzöldség, amelyet érdemes termeszteni. Főzze meg a gyökereket és pürésítse, süsse vagy párolja meg, ahogyan bármelyik sárgarépát vagy burgonyát, és fogyassza el finom zöldjét. A bakszakáll a gyökerek és a levelek legjavát kínálja.

17. Tarlórépa

Néhányan talán azt mondják, hogy a tarlórépa egy szokványos étel. Ha ez a helyzet, és ön is így véli, akkor talán még van mit tanulnia. Elvégre a tarlórépa mindig is alapvető kultúrnövény volt, még akkor is, amikor más zöldségek kudarcot vallottak. Bölcs ötlet egy-két sort ültetni belőle a kertben – a biztonság kedvéért. Hamarosan rá fog jönni, hogy ezek a répák tényleg nagyszerűek. Ne felejtse el a növény zöldjét is megpárolni!

18. Orvosi vízitorma

A vízitorma a Káposztafélék családjának kevésbé ismert tagját egykor gyomnövénynek tartották, bár ma már tudjuk, hogy ezek a „gyomok” gyakran a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazzák. Ha bőséges tápanyagbevitelre törekszik, mindenképpen keressen egy árnyékos helyet egy kevés vízitorma számára, amelyet egész évben szüretelhet, különösen, ha üvegházban termeszti.

Árnyékban jól termő zöldségek
Árnyék alatt olyan kerti területeket értünk, ahol naponta körülbelül 2-4 órányi napfény éri a kertet. A leveles zöldségek nagy valószínűséggel ebbe a kategóriába tartoznak, márpedig mindannyian tudjuk, hogy azok mennyire jót tesznek az embernek! A kert tervezése és kialakítása során ügyeljen arra, hogy néhány ilyen árnyékot kedvelő zöldségfélét is beépítsen a terveibe.

19. Rukkola (rukkola)

Minden egyes falatnál érezni lehet a nap sugarainak erejét a rukkolában. Ha árnyékban termesztik, pontosan ugyanilyen lesz. Ha nem tud nélküle élni egész szezonban, mindenképpen gondoskodjon némi árnyékról a kertben termesztett rukkolának, hogy a hőségben ne száradjon ki. Remek társa lehet a menta, a spenót, a sárgarépa, a kapor és a naspolya.

20. Bimbós kel

Egy másik olyan hideg évszakban termesztett növény, amely elviseli, sőt, kifejezetten jól érzi magát az árnyékban, a kelbimbó. Ezek apró kis káposzták, tökéletesen illenek káposztasalátába, de párolva vagy sütve is rendkívül ízletesek. A kelbimbó termesztésének másik előnye, hogy akár a téli hónapokban is betakarítható. Használja ki a magasságukat, és ültessen a sorok közé egy rövidebb szezont igénylő növényt – a borsó és a bokorbab remek kiindulási pont lehet.

21. Fodros kel

És egy újabb káposztaféle került fel a listára! Nemcsak, hogy egészséges, de az árnyékos kert dísze is lehet. Ez egy win-win helyzet. Különösen, ha történetesen szereti a káposztás chipseket. A fodros kel jól tűri a hűvösebb időjárást, és késő őszig tápláló zöldséggel látja el termesztőjét.

22. Saláta

Salátákhoz, burger-feltétekhez és salátalevesekhez örömmel szüretelheti le a tenyérnyi friss leveleket a kertjéből. A szabadon tartott csirkék és kacsák imádnak gyomnövények után kutatni, habár ők is rendkívül hálásak lesznek a salátákért, ezért gondoskodjon arról, hogy legyen egy kerítése, amely távol tartja a nemkívánatos látogatókat.

23. Szareptai mustár

A mángold- és mustárleveleket gyakran hagyják megperzselődni a napon. A szélek begöndörödnek és megbarnulnak, nem szép látvány. Ez a stressz viszont más lehetséges betegségekhez vezet. Ha van egy szép, árnyékos, körülbelül 4 órányi napfényt adó helye, és egy kis zöldet keres a kert feldobásához, ezek a levelek megfelelnek a feladatnak. Amikor készen állnak a betakarításra, ne felejtse el a mustárzöldeket szalonnával együtt pirítani!

24. Sóska

Kellemesen fanyar, és citromos ízű, mégis sokan ódzkodnak ettől az ínycsiklandó zöldségtől. Vagy azért, mert nem ismerik, vagy azért, mert olyan módon elkészítve ették, hogy az abszolút savanyúság eluralkodott az egész ételen. A kertbe 2 árnyékkedvelő fajtát ültethetünk: A sóska (Rumex scutatus) és a kerti sóska (Rumex acestosa). A sóska kevésbé savanyú, és frissítő fanyarsága miatt érdemes előnyben részesíteni. A sóska másik pozitív hozadéka, hogy folyamatosan növekszik. Vágjunk le néhány levelet, és máris visszanőnek. Felejtsük el, és még akkor is ott lesz, amikor kiássuk a gaz alól. A sóska igazi túlélő – egy olyan növény, amelyre mindannyiunknak szüksége van a kertben.

25. Spenót

Termesszen spenótot csak egyszer, és hamar rájön, hogy 2-3 óra napfény bőven elég ahhoz, hogy bőséges zöld termést hozzon. Természetesen, mint a legtöbb ilyen árnyékkedvelő zöldségféle, a spenót is a hűvösebb időjárást kedveli, ezért ügyeljünk arra, hogy a szezonban elég korán ültessük el, rendszeresen öntözzük, és adjunk neki annyi árnyékot, amennyit csak elbír. Így egész nyáron át szüretelheti a zsenge, fiatal leveleket.

26. Mángold

Ha olyan zöldséget keres, amely könnyen termeszthető, kevés gondozást igényel, mégis termőképes és árnyéktűrő is, akkor a mángoldnak tulajdonképpen a lista élén kell állnia! Nemcsak a kertben pompázik élénk színekkel, de a tányéron is csodaszépen fest, ráadásul szuper-tápláló, rengeteg A- és C-vitaminnal, valamint kalciummal, magnéziummal, vassal és káliummal lát el. A mángold antioxidánsokban is gazdag, ezért a házi patikájában is helyet kell kapnia ennek az izgalmas növénynek.

Legyen kreatív az árnyékolással!

A közvetlen napfényt nem kapó, mélyen árnyékos területeket érdemes inkább a virágzó dísznövényeknek, mint a zöldségeknek meghagyni. Ha a kertjében nincs természetes módon árnyék, akkor a napfelkeltét és napnyugtát szem előtt tartva gondoskodhat róla, hogy legyen némi árnyéka. Az olyan magas növények, mint a bab és a kukorica viszonylag gyorsan nőnek, és enyhe árnyékot biztosítanak a reteknek, a metélőhagymának és más árnyéktűrő fűszernövényeknek. A nyári hőségben a túlzott hőmérséklet és a tűző nap idején szükség lehet árnyékoló szövetre vagy sorköztakaróra. Meglévő anyagok és némi kézügyesség segítségével saját árnyékoló vásznakat is készíthet. A fém- vagy fakeretre feszített zsákvászon egyszerű módja a veteményes árnyékolásának. Megpróbálhat fűzfából vagy mogyorófából készült kereteket is fonni a kertjébe, karókhoz támasztva őket, hogy megvédje a nap és a szél ellen az árnyékot kedvelő zöldségeket.

Utolsó szó az érési időszakokról

Saját kertészeti tapasztalatai révén fedezheti majd fel, hogy az Ön kertjében milyen zöldségek fejlődnek a legjobban – mennyi idő alatt csíráznak ki az újonnan elültetett magok, milyen bőségesen virágoznak, és hány hét múlva lesz az első betakarítás. A kezdő termesztők számára fontos megjegyezni, hogy az árnyékban termesztett zöldségeknek gyakran csak egy kicsit tovább tart az érési ideje, mintha teljes napsütésben termesztették volna őket. Ha árnyékban termeszt, az nem egy kevésbé ideális termesztési körülmény, csak egy másfajta termesztési körülmény. Állítsa fel ennek megfelelően az elvárásait, és gyönyörködjön az árnyékot kedvelő zöldségei gyönyörű termésében!

Forrás: https://www.ruralsprout.com/shade-vegetables/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Így tartsd életben a kertet a legnagyobb hőségben

2024. július 19. 08:40

Bardóczi Sándor főtájépítész tanácsai az aszályban is túlélni képes kertről és a víztakarékos, mégis hatékony öntözésről.

Gyakori problémák a rózsák leveleivel

2024. július 19. 07:40

Ezek a rózsák levelein leggyakrabban előforduló betegségek tünetei, és tanácsokat adunk arra nézve, miként kell kezelni ezeket, hogy rózsái egészségesek maradjanak.

Hogyan termesszünk édesburgonyát?

2022. július 15. 11:30

Már néhány édesburgonya palánta is bőséges termést hozhat az egész családnak.

Kihagyhatatlan márciusi tennivalók a kiskertben

2021. március 13. 08:37

Ha már a szerszámokat rendbetettük és már minden porcikánk kertészkedne és az első magokat is elvetettük, akkor itt az idő más tennivalók után nézni a kertben.

Vetőmagok tárolása a hosszú távú magtakarékosság jegyében

2022. augusztus 26. 06:32

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amelyeket érdemes szem előtt tartania, ha azt akarja, hogy sokáig elálljanak a vetőmagjai.

Melyik kertbe milyen fűnyíró ajánlott?

2022. június 14. 15:36

Fűnyírógép vásárlásakor sokaknak fejtörést okoz, hogy az adott gyepre milyen típusú és teljesítményű gépet válasszanak.