Házikert
Házikert

Légbújtás: tegyük szebbé a felkopaszodott növényeket

Légbújtás: tegyük szebbé a felkopaszodott növényeket

Agrofórum Online

A légbújtás régen nayon divat volt, mert még egy panellakásban is lehetett alkalmazni a felkopaszodott növényekre. Manapság már egyre kevesebben ismerik, így most a légbújtásról hoztam pár érdekességet az olvasóknak.

A légbújtáshoz igazából nem is kell semmilyen szerszám, eszköz sem ráadásul, így egy igen költséghatékony szaporítási módnak tekinthető. Vannak persze légbújtó gömbök, többféle méretben, mert nagyon praktikusak, de igazából egy vastagabb nejlonzacskóval és kötözővel és kevéske kókuszrosttal ugyanúgy jól lehet dolgozni, mint speciális eszközzel is.

Mit nevezünk légbújtásnak?

Gyakorlati oldalról nézve azt nevezzük légbújtásnak, amikor egy anyanövény fásodó szárán készítünk egy tőzeges vagy kókuszrostos gombócot, körbeburkolva a nedvesen tartáshoz és várunk és várunk, hogy a rejtett rügyekből a párás közegben gyökerek képződjenek.

A légbújtás szakmai szemmel egy vegetatív (ivartalan) szaporítási módszer. Ez azt jelenti, hogy nem magvakkal szaporítunk le egy növényt, hanem más ivartalan részekkel. Ivartalan szaporítások közé tartozik a dugványozás sokféle módja, a rhizómák szétvágása és elültetése, a tőosztás is például.

Minden növénynek vannak rejtett rügyei?

A rejtett rügyek főleg a fásodó szárú növényeknél fordulnak elő abban a formában, hogy légbújtásnál hasznukat is vesszük. Rejtett rügyekből gyökeresednek le például az örökzöldek is akkor, ha leérnek a hajtások a talajra. Bár ez lassú folyamat, de működik.

Ugyanígy rejtett fügyekből sarjadnak gyökerek a talajfelszínen futó paradicsomhajtások esetében is, de még egy paprika palántát is ha lejjebb ültetünk, akkor a meglévő gyökerek felett is hoz újabb gyökereket.

A legjobban ezért a félfás és fás növényeket lehet légbújtani. Működik fügebokornál, dracénáknál, rózsáknál is!

Azért praktikus kísérlezetezni vele, mert sok esetben egy egyszerűbb módja a felkopaszodott növények csinosításának is. Gondoljunk bele, hogy a szobában gyakran felkopaszodnak a növényeink és egy dracénát, sárkányfát gond nélkül lehet légbújtani.

Amikor begyökeresedett a gömbben a növényünk, akkor az anyanövényről levágható és a felső részt be is ültethetjük cserépbe. Majd az anyanövény várhatóan szintén rejtett rügyekből lentebb friss leveleket is fog hozni, így máris két növényünk lesz.

TIPP: Mindig egészséges növényeket szaporítsunk vegetatívan is, mert a betegségeket, baktériumos, gombás fertőzéseket az új növendékre is ugyanúgy átköltöztetjük!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Hogyan működik a légbújtó gömb?

2021. március 28. 09:52

Felkopaszodott a fügebokor? Nincs levél már a dracénán csak a legtetején? Bújtással egyszerűbb lenne a kedvenc rózsánkat leszaporítani? Akkor a megoldást a légbújtó gömb adhatja meg, ami egyszerű, olcsó és gyors eszköz a kiskertészeknek.