Házikert
Házikert

Milyen szempontok alapján válasszunk metszőollót?

Milyen szempontok alapján válasszunk metszőollót?

Agrofórum Online

A metszőolló-választás egy kényes téma, mert mindenki esküszik valamire. De az évek során sok olyan metszőolló-kérdést kellett megválaszolnom, ami alapján sikeresen választottak metszőollót már az olvasóink.

Amikor megérkezik a szokásos kérdés, hogy milyen metszőollót érdemes választani, akkor rögtön egy rakat szempont jut eszembe. Alapvetően így egy Facebook-kérdés alapján nehéz jó ollót ajánlani. Ez nem olyan ügynöki dolog, hogy amire több a jutalék, azt ajánljuk, mert sokszor teljesen meglepő ollókra esik a választás.

Mikor lesz egy metszőolló hozzánk illeszkedő?

Az egyik alapvető kérdés, hogy mitől fogunk majd szeretni egy metszőollóval dolgozni? Mert ugye bármikor elképzelhető egy nagyobb kertben, hogy akár egész nap dolgozni kell vele, és akkor elengedhetetlen a kényelmes felhasználhatóság, az ergonómia és a penge minősége.

De vajon mindegy lenne, hogy nőként vagy férfiként dolgozunk vele? Vagy, hogy a kezünk mennyire erős?

Forgónyelű metszőollóktól a kovácsoltvasig

Korábban nagyon kézfájós voltam, ennek egy alattomos ínhüvelygyulladás volt az oka, és virágkötő koromban ez egy igen gyilkos dolog volt, hiszen a kezünk a munkaeszközünk. Ekkor lett életem első forgónyelű metszőollója, ami nagyban megkönnyítette a munkám, mert levett a kézre nehezedő erőből a forgónyelű szerkezet és sokkal kisebb erő kellett egy vastagabb gally átvágásához is.

De teltek az évek és a kerti munka annyira a mindennapok része lett, hogy az olló ereje és tartóssága nagyon fontossá vált, így ilyen céllal mentem el válogatni a metszőollók között.

Mivel nagyon vastag gallyakat is át kellett tudjak vágni, két opció volt. Vagy teleszkópos karosollót is veszek és egy gyengébb, női kézbe való ollót, vagy egy masszív, már-már férfias metszőollót választok, amivel lehet nagyobb erőt kifejteni. Nyilván a nagyon vastag ágaknál fontos, hogy a nyele az ollónak ne csavarodjon, deformálódjon, így a kovácsoltvas nyelek rendkívül masszívak. De cserébe súlyosak is.

Megfelelő metszőollót a megfelelő kézbe!
Megfelelő metszőollót a megfelelő kézbe! (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szirmok-levelek-virag-fa-19214709/)

Nemrégiben a Bahco metszőollócsalád volt a nagy kedvencem pont az ár-érték aránya miatt, majd kaptam egy Nishigaki ollót, ami nagyon a szívemhez nőtt szintén. Mindkettő nagy előnye, hogy könnyített szerkezetű, maga az olló is nagyon könnyű, közben egy igencsak masszív szerkezet. Igazi félprofi és dolgos hobbikertész ollóknak mondanám ezeket.

De mindegyiknek megvannak a profi változatai is, ahogyan egy Felco-nál is már megszokhattuk.

Ergonómia, ami elengedhetetlen

Nekem a női kézbe való ollók sokszor azért nem feleltek meg, mert gyenge minőséget képviseltek. Csavarodtak vágásnál, elnyílt a két penge egymástól, olyan olcsó hatást keltettek, és bár szépek voltak, mégsem volt kézbe fogva egyik sem egy álom. Talán a Worth ollói azok, amelyek az olcsó és meglepően jó ollók közé tartoztak, de főleg színük miatt érdekesek. A Worth színes ollóira szoktam mondani, hogy olyanok, hogy ha elhagyjuk a kertben, tuti megtaláljuk!

A kézformától és mérettől függően eltérő nyél lehet kényelmes mindenkinek. Egy ideje nehéz az ollót vásárolni, mert nem lehet a csomagolások miatt kipróbálni. Ez egy középkategóriás vagy profi ollónál nagy probléma. Mindig próbáljuk ki az ollót, amit megvásárolnánk, mert fontos, hogy kézbe fogjuk azt, amivel majd akár naphosszat dolgozunk.

Akinek kicsit husisabb a tenyere, ott azért is érdemes kipróbálni az ollót, mert vágáskor egyes típusoknál simán becsípi az ember a tenyerén lévő “husit” a rugónál, és az igen kellemetlen.

Kicsi tenyérnél kicsire nyithatóság kell ollóban is. Ha túl nagyra nyílik a metszőolló nyélrésze, akkor kicsúszhat a kézből munka közben. Az az ideális, ha a tenyérméretünkhöz illeszkedően választunk ollóméretet is. Nincs olyan, hogy lányok ollója, fiúk ollója. Metszőolló van és kész. Kis kezű férfiaknak is ugyanúgy fontos, hogy a munkaeszköz kényelmes legyen használat közben, és ugyanúgy lehet nagy tenyere egy nőnek is, amihez nagyobb olló dukál.

Rávágó vagy mellévágó?

Nekem egyértelműen a mellévágó metszőolló a kedvencem. Bár a szőlészek többnyire a rávágót kedvelik, én még a szőlőben is inkább a mellévágóval dolgozom. Sokkal szebb metszlapot és kevesebb roncsolt részt kapok. Ráadásul, ami szintén a mellévágó mellett szól: nem maradnak kis csonkok a metszéskor, mert teljesen közel lehet vágni elágazásokhoz is akár. Ez meg ugye növényvédelmi kérdést jelent.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

2024. június 11. 08:40

A mulcsozás, a mulcs terítése egyszerű feladatnak tűnik, mégsem az. A talajtakarásról szóló útmutatónk lépésről lépésre vezeti végig a folyamaton.

Miként metsszük meg tavasszal a gyümölcsfáinkat?

2023. március 1. 04:39

Szaktanácsukat kérem arra vonatkozóan, hogy miként metsszük meg tavasszal a termő gyümölcsfáinkat?

A hortenzia és kékítése

2021. július 11. 16:59

Nézzük is sorra a leggyakoribb kérdéseket, melyek mostanában rendre felmerültek a hortenziával kapcsolatban.

Szedjünk sok fűszernövényt és tároljuk be télire!

2023. augusztus 5. 09:44

Nézzük most sorra a nyári fűszernövényes munkákat a kertben!

Mikor ajánlott a szőlőt metszeni? Télen elvégezhető ez a munka?

2023. december 30. 04:38

Rosszat teszek-e, ha még télen metszem meg a szőlőtöveket? Mikor ajánlott a szőlőt metszeni?