21℃ 15℃
július 11. Nóra, Lili, Nelli, Benedek
Házikert

Neveljünk otthon édes ízt adó növényeket, hogy legyen cukor helyett megoldásunk!

Agrofórum Online

Most, hogy állandó a cukorhiány, talán az egészségünknek sem árt kicsit kikandikálni az édes ízt adó növények világába. Íme pár cukorpótló megoldás, amit akár otthon is megnevelhetünk, előállíthatunk!

Többféle édes ízt adó növény is rejtőzhet a kertben. Nézzünk néhányat, melyeket érdemes termelni.

Stevia, vagyis jázminpakóca

A stevia Dél-Amerikában őshonos lágyszárú növény, mely melegebb helyen nálunk is eredményesen megtartható. Nem télálló, így érdemes lakásban nevelni a téli időszakban. Nem egy egyszerű növény úgy általában, mert bár nyáron szépen tartható kint is, ősztől már, amikor 15 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet, át kell ültetni cserépbe és be kell vinni a szobába, mert hamar megfázik.

Fényigénye nagy, tehát mindenképpen meleg, napsütéses helyre ültessük kint, bent is a meleget fogja inkább szeretni.

Cukorrépa a kertből

Furán hangozhat, de simán vethetünk kora tavasszal cukorrépát is magról. Inkább állati takarmánynak használják a háztáji gazdálkodásban legtöbbször, mert nehéz kinyerni belőle a cukrot, de ha ételek ízesítésére, mint “répa” használjuk, akkor természetes úton is kölcsönözhetünk édes ízt a harapnivalóknak.

Gazdaboltokban kapható a vetőmagja, levele is fogyasztható, és nemcsak a haszonállatok szeretik, hanem salátába keverve is ehető.

Egy trendi édesítőszer a stevia (fotó: Pixabay)

Mivel pótolható még a cukor?

Télen nagy keletje van az aszalt gyümölcsöknek, és mi tagadás: teába is kifejezetten izgalmasak az aszalványok, amikor a forró víz, a teafűlevelek és pár szem aszalt szilva, mazsola vagy alma kerül a teáscsészébe. Igazán meghitt, téli hangulatot lehet vele varázsolni a csészéből, ráadásul feldobja a klasszikus teaízeket.

Emellett a banánt is használhatjuk süteményekbe is, mint plusz cukor. Különlegesen finom lesz egy almás piskóta is, ha az alma mellé banánt teszünk.

Magyar méz minden formája

Akár a mackóméz rajongói vagyunk (emlékszünk még a régi klasszikus mackóforma mézesedényre, ugye?), vagy inkább üvegesen a mézkülönlegességeket keressük, megállapíthatjuk, szemlátomást méz van, volt és lesz is. Sőt a méhek szorgos munkájának köszönhetően a valódi, termelői magyar méz rendkívül magas minőségű és még egészségesnek is mondható a mézfogyasztás, ha szembeállítjuk a klasszikus cukorfogyasztással.

Különleges mézekben sincs általában hiány már, érdemes megkóstolni a gesztenyemézet, a hársmézet, erdei mézet, galagonyamézet is!

Sövénynyírás, ahogy a profik csinálják

2025. július 10. 08:10

Szeretné, hogy sövénye rendezett és egészséges maradjon? Megmutatjuk az ideális időpontot, technikát és eszközöket is!

Leander ápolása júliusban – tippek a bőséges virágzáshoz

2025. július 9. 08:10

A leander júliusban virágzik a legszebben – de ehhez vízre, tápanyagra és figyelmes gondozásra is szüksége van.

Varázslat a nappaliban: egyetlen estére nyílik ki

2025. július 8. 13:10

Az éjkirálynő-kaktusz virágzása ritka és múló pillanat, de a megfelelő gondozással ön is részese lehet ennek az éjszakai csodának.

Így védjük a kertet a hőség ellen!

2025. július 8. 05:40

A kertet a hőség ellen akkor tudjuk hatékonyan védeni, ha komplexen állunk hozzá a feladathoz. Ez a fenntartható kertek egyik alapszemlélete.

Az ukrán gabonaexport 36,6 millió tonnánál tart

2023. március 26. 06:36

Ukrajna gabonaexportja a 2022/23-as szezonban eddig 36,6 millió tonnát tett ki március 24-ig – derült ki a kijevi mezőgazdasági minisztérium adataiból.

Több kukorica és napraforgó termett az idén, mint tavaly

2018. november 27. 12:33

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 604,4 ezer hektárról 1,8 millió tonna napraforgót takarítottak be.

Cukorellátás saját termelésből – érdemes?

2018. augusztus 24. 08:04

Az uniós cukorkvóta eltörlése óta időről-időre felmerül új cukorgyár építésének ötlete. Az OTP agrárszakértői a hazai cukorrépa- és cukortermelés perspektíváinak bemutatásával, illetve a globális piaci trendek elemzésével adják meg a választ, érdemes-e a belevágni a cukorgyártás hazai fejlesztésébe.

Az olasz búzatermelés 15 százalékkal csökkenhet

2022. június 14. 11:34

Az aszály miatt az olaszországi búzatermelés várhatóan 15%-kal esik vissza idén, az időjárás országszerte csökkentette a termést.