Zöldítő
Zöldítő

3+1 társasjáték a természetről és a biodiverzitásról

3+1 társasjáték a természetről és a biodiverzitásról

Agrofórum Online

A biodiverzitás és annak védelme komoly dolog, ám a természet önmagában is rengeteg élményt nyújt, és a szemléletformálás, a környezeti nevelés során ezt ki is lehet, sőt ki is kell használni. Közeledik a karácsony, valamint sok agrárvállalkozásnál az évvégi pihenőidő is, amikor több idő jut a családra, a szórakozásra. Éppen ezért 3+1 olyan közösségi játékot ajánlunk, ami nemcsak vidám, kellemes időtöltést szavatol a hosszú, téli estékre, de könnyed módon bemutatja a magyar vidék rejtett kincseit, környezetünk izgalmas sokféleségét, védendő értékeinket is.

1. Picinke Játékok – a magyar flóra és fauna kártyái

Hiánypótló kártyajáték-kollekciót álmodott meg, tervezett és hívott életre Bodnár Kata, aki elszomorítónak találta, hogy a gyerekek hamarabb ismerik fel a gyűrűsfarkú makit, mint az ürgét, és sokszor a tigris jut először eszükbe, ha erdőről van szó. Ezért a hazai fajokat állította a középpontba, és a Picinke Játékokkal élvezetesen, olykor viccesen mutatja be a hazai növény-, állat- és gombavilágot.

Bár az elsődleges célközönség a gyerekek, rajtuk keresztül pedig a szülők, amikor kezembe fogtam a kártyákat, az első gondolatom az volt, hogy bárcsak egyetemi tanulmányaim során is forgathattam volna azokat. A játékok ugyanis rengeteg információt tartalmaznak a hazai madarakról, lepkékről, gombákról, bogyós cserjékről magyar és latin névvel, pontos morfológiai jegyekkel, amik abszolút kiegészíthetik a felkészülést például egy növénytan vagy állattan esetében is. Az ötletgazda a illusztrációkat a Biodiversity Heritage Library-ból gyűjtötte, így azok pontosak, a fajok ábrázolásában nincsen hiba, az esetenként az 1800-as években készült rajzok aprólékossága, igényessége pedig különleges hangulatos.

A Picinke Játékok egyébként hivatalosan az egyszerű barkochbától a memóriajátékon és párosítókon át néhány különlegesebb játékmódig változatos szórakoztatást nyújt, de egyedi, saját magunk által kitalált megoldásokra is kiválóan alkalmazható. Segítségével a legkisebbek is hamar megtanulhatják, hogy milyen elképesztően változatos hazánk élővilága, a felnőttek pedig csiszolhatják, bővíthetik állattani és növénytani tudásukat, hiszen a kollekció összesen 208 magyarországi fajt jelenít meg valamilyen módon.

Megrendelhető: www.facebook.com/picinkejatekok

2. Fészekfoglaló – stratégiai játék madarakkal

A Fészekfoglaló egy izgalmas stratégiai és ismeretterjesztő kártyajáték, amelyben különböző élőhelyekre – az erdők, a vizes területek mellett természetesen agrártájakra is – telepíthetjük be madarainkat. A mYnest játékát a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ajánlásával adták ki, ami garanciát jelent arra, hogy a szórakozás mellett valódi, pontos tudást, ismereteket nyújt át a használóknak. Kuvik, fehér gólya, erdei fülesbagoly, kék vércse, mezei poszáta – csak néhány faj a sok közül, amelyek megelevenedhetnek egy családdal, gyerekekkel együtt töltött délutánon.

A játékot a véletlenszerűen bekövetkező események, valamint az eltérő számú tojások teszik érdekesebbé, a kártyákkal pedig nemcsak a stratégiai érzéket fejleszthetjük, hanem a madarak, a rájuk ható események, környezeti hatások megismerésén túl a kognitív képességeket is. Miközben az izgalmas és szórakoztató verseny zajlik a kártyákkal, a játékosok megismerhetik a hazai madárfajokat, és a rájuk leselkedő veszélyeket. Például a gondatlan szántást, amivel fészekaljakat, tojásokat veszíthetünk el, a mezei madarakat ábrázoló lapok ugyanis ilyenkor lekerülnek a pályáról. Itt csak az asztal mellett, a nappaliban éljük át a csalódást, de a valóságban ez ugyanúgy megtörténik egy mezőgazdasági technológia helytelen alkalmazásával.

A játék további különlegessége, hogy az ismeretszerzést a QR kódok segítségével könnyen folytathatjuk az online térben. A Fészekfoglaló tényleg játékos módon világít rá arra, hogy mennyire érzékeny a körülöttünk létező, működő világ, és milyen sérülékeny a biodiverzitás.

Megrendelhető: www.mmebolt.hu

3. Zöldellő mezők – képzeletbeli túra a vadvirágos agrártájon

Ahol már nagyobbak a gyerekek vagy éppen a felnőttek egymás között szeretnének tartalmasan szórakozni, és ezért komolyabb társasjátékra vágynak, azoknak ajánlom a GémKlub által néhány hete megjelentetett „Zöldellő mezők” társasjátékot. Amellett, hogy az igényessége, a rajzok elképesztően részletes kidolgozása az első pillanattól kezdve ámulatba ejtő, nagyon izgalmas játékmenetet nyújt. Ráadásul nem is túl hosszút, hiszen 1-1,5 óra alatt nyertest hirdethetünk, miután számos fajjal, tájgazdálkodási móddal, természeti értékkel megismerkedhettünk. A társas szellemiségéről és mondanivalójáról mindent elmond, hogy a játékszabály borítóján egy poszméh kapott helyet.

„A Zöldellő mezőkben a játékosok természetimádó vándorok, akik a legügyesebb megfigyelő címért versengenek. A természet iránti kíváncsiságukkal felvértezve vágnak neki lenyűgöző tájaknak, hogy különböző állat- és növényfajokat figyeljenek meg, és érdekes emléktárgyakra leljenek. Útjuk során a magas fűben elbújó rágcsálókkal, prédára lecsapó ölyvekkel és akár viperákkal is találkozhatnak” – olvasható a játékleírásban.

Képzeletben járjuk tehát a természetet az erdőktől a pipacsos mezőkig, miközben kiderül, hogy milyen fontosak a vadvirágos élőhelyek, mekkora szükség van a méhekre – mindez pedig a hosszú téli esték bezártságában történhet. De érdekesség még, hogy a talajkártyáknak köszönhetően például egyértelművé válik, hogy sem életről, sem biodiverzitásról nem beszélhetünk, ha azok nincsenek a játéktéren. A „Zöldellő mezők” egy nagyon komoly társasjáték, 10 éves kor alatt nem is ajánlott, ám éppen az összetettségének köszönhető, hogy ügyesen és hatékonyan világít rá annak a környezetnek a sokféleségére, amiben – vagy aminek szomszédságában – például a termelők nap mint nap dolgoznak, gazdálkodnak.

Megrendelhető: www.gemklub.hu

+1 IllaBerek – egyszerűen nagyszerű

Az IllaBerek játékban valójában nincs semmi extrém különlegesség, a játékok és feladatok egyszerűek. Mégis nagyszerű a Mesi Műhely családi kirándulásokat szórakoztatóbbá tévő kártyája, mert összegyűjti azokat a játékokat, amik egy adott helyzetben vagy eszünkbe jutnának – vagy nem… Összeállításomban azért kapta a „+1” jelzést, mert kifejezetten nem a hosszú téli estékre, sokkal inkább a tavaszi, nyári, ősz eleji időszakokra ajánlott, amikor sok időt tölthetünk a szabadban.

A 30 darabos kártyakészlet többségében a gyerekes erdei séták legegyszerűbb játékait foglalja össze kiváló érzékkel. Azokat, amik tényleg kalandossá, szórakoztatóvá és tanítóvá tesznek egy hétvégi programot még akkor is, amikor a legkisebbek már fáradni kezdenek, türelmüket vesztik. És amikor eljön ez a pont, nem kell agyalni, csak kivesszük a táskánkból a kis tasakot, kicsomagoljuk az IllaBereket, és máris minden érdekesebbé válik.

Menjetek végig egy kidőlt fán. Barkochbázzatok az erdőben. Próbáljatok rálépni a másik árnyékára. Képzelj bele valamit a felhők alakjaiba. Gyűjtögessetek leveleket, terméseket. Pontosan olyan játékok ezek, amiket szinte minden gyerek csinált. De az ötletgazda és megálmodó, Kamarás Emese ezeket összegyűjtötte, csokorba szedte, néha csavart is rajtuk egy kicsit, és tényleg nagyon értékes erdei foglalkoztatót hozott létre. Mindezt tapasztaltam is. Ráadásul az igazi különlegessége a Mesi Műhely kártyájának, hogy valójában bárhol, bármikor használható. Nem kell hozzá mondjuk a Budakeszi Vadasparkba menni, még csak a Kékesre, a Bakonyba vagy Normafára sem. Elővehetjük a lapok többségét akár a budapesti Városligetben, bármely település bármely parkjában vagy akár a kertünkben. Sőt, a szántóföld szélén is, ha a család éppen meglátogatja a kombájnban, traktorban dolgozó édesapát, de a kicsik már unni kezdik magukat a határban. Minél több élményt nyújt a természet gyermekkorban, nagy valószínűséggel annál hangsúlyosabb lesz a környezet védelme felnőttként. Ebben pedig nagy segítség az IllaBerek.

Megrendelhető: www.mesimuhely.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ültethetek fát a nyáron?

2024. június 10. 13:10

A feladat látszólag egyszerűnek tűnik, ám mégsem az, hiszen az eredményes faültetésnek is megvan a maga megfelelő időszaka.

Egy mesterséges menedék megháromszorozta a méhállományt

2024. június 6. 11:40

„Menedékházat” épített egy cég a méheknek. A konstrukció remekül működik, ezért most további méhmenedékek építését tervezik.

Barátkozzunk meg a tőrösdarázzsal!

2024. május 26. 14:10

Májusban jelentek meg az első tőrösdarazsak a kertekben. Fontos felismerni ezeket a hatalmas rovarokat és megkülönböztetni a lódarazsaktól.

A 15 legszebb rovar a világon

2024. április 27. 14:10

A legszebb rovarok listája olyan ízeltlábúakat mutat be, amelyek még a legfinnyásabb emberek figyelmét is kiérdemlik.

Inváziós kártevők: - A harlekinkatica

2018. november 24. 08:36

A harlekinkatica hazai megjelenése után rövid időn belül a leggyakoribb katicabogarunk lett. Annak ellenére, hogy mint ragadozó, jelentős hasznot hajt a kártevők szabályozásával, veszélyt jelent a Magyarországon őshonos rovarokra, így elterjedése természetvédelmi szempontból kifejezetten károsnak tekinthető.

Befejeződött a belső-somogyi természetvédelmi projekt

2018. december 22. 16:03

A múlt századi vízszabályozások miatt a belső-somogyi területeken a talajvízszint csökkent, melynek következtében a vizes élőhelyek természeti állapota romlott.

Közel 700 madárodút helyeztek ki az erdőkben

2019. május 11. 08:32

Az odútelepek sokszor madárbarát tanösvények vagy kertek kialakításához kapcsolódnak, és így ismeretterjesztési célokat is szolgálnak, de vannak rejtetten elhelyezett, például a baglyok fészkelését segítő odúk is.

AM: soha nem látott mértékű természetvédelmi fejlesztések valósultak meg

2023. január 4. 12:40

Az Agrárminisztérium a nemzeti park igazgatóságok munkája révén eddig példátlan mértékben valósított meg természetvédelmi célú fejlesztéseket, hiszen több mint 41 milliárd forintot fordított erre a célra a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.