Címke: Természetvédelem

természetvédelem

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

Mi az Európai Tájegyezmény jelentősége?

Az Európai Tájegyezmény kiemeli: „a táj egyformán fontos része az emberek életminőségének mindenhol: városon és falun, leromlott és kiváló állapotú területeken, a különlegesen szépnek tartott és ilyen adottság nélküli helyeken” egyaránt.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

A Bécsi zöldöv, az egyik legelső zöldöv kezdeményezés

A zöldöv olyan, a városokat körülölelő földterület, ahol döntően erdők, mezőgazdasági területek vagy rekreációs területek helyezkednek el, és korlátozottak a beépítés lehetőségei. Bécs városa szigorú zöldövezeti szabályozással rendelkezik, aminek története több mint 100 évvel korábbra nyúlik vissza.

Szakcikkek / Táj-Tér-Kép

Őserdőben jártunk – a Badínsky erdő

Mára erdeink alapvetően az emberi tevékenység nyomait tükrözik, hiszen évszázadok óta kezeljük, fenntartjuk, az erdők javait hasznosítjuk. Milyen lehet az ember által érintetlenül hagyott erdő? Erre a kérdésre kapunk választ az őserdőkben.

Agrárhírek / Életmód

Közel 700 madárodút helyeztek ki az erdőkben

2019. május 11.

Az odútelepek sokszor madárbarát tanösvények vagy kertek kialakításához kapcsolódnak, és így ismeretterjesztési célokat is szolgálnak, de vannak rejtetten elhelyezett, például a baglyok fészkelését segítő odúk is.

Agrárhírek / Agrárközélet

Befejeződött a belső-somogyi természetvédelmi projekt

2018. december 22.

A múlt századi vízszabályozások miatt a belső-somogyi területeken a talajvízszint csökkent, melynek következtében a vizes élőhelyek természeti állapota romlott.

Agrárhírek / Agrártámogatások

Több mint 10,5 milliárd forint jut környezet- és természetvédelemi pályázatokra

2018. december 14.

A projektek végrehajtási feladataiért az Agrárminisztérium háttérintézménye, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. felel. A programok megvalósításában emellett számos önkormányzat, nemzeti park és egyéb szervezet is részt vesz.

Szakcikkek / Növényvédelem

Inváziós kártevők: - A harlekinkatica

2018. november 24.

A harlekinkatica hazai megjelenése után rövid időn belül a leggyakoribb katicabogarunk lett. Annak ellenére, hogy mint ragadozó, jelentős hasznot hajt a kártevők szabályozásával, veszélyt jelent a Magyarországon őshonos rovarokra, így elterjedése természetvédelmi szempontból kifejezetten károsnak tekinthető.

Agrárhírek / Agrárközélet

Önálló államtitkárságot kap a környezetügy az Agrárminisztériumban

2018. május 16.

A tárca tervezi a nemzeti park igazgatóságok tízéves vagyonkezelési és fejlesztési terveinek elkészítését, amelyek középtávon hatékony természetvédelmet tesznek lehetővé a védett területeken.

Agrárhírek / Agrárközélet

Idén is Gödöllőn rendezik meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált

2017. május 19.

Gödöllőn, május 26. és 28. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált.

Agrárhírek / Agrárközélet

Lezárta az állami föld kezeléséről szóló javaslat részletes vitáját a mezőgazdasági bizottság

2015. március 24.

Lezárta kilenc törvényjavaslat, egyebek között az állami földvagyon kezeléséről szóló törvény részletes vitáját az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága.