Baktériumtrágyák tavaszi használata

Baktériumtrágyák tavaszi használata

Agrofórum Online

Sipos János kérdése: Olvasom a baktériumtrágyák ajánlásait, de nem találtam útmutatót tavaszi használatra gabonában, állományban. Kezdő vagyok, kipróbálnám. Hallottam jó és rossz véleményt is.

Aki válaszol:

Pénzes Éva
a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének elnöke

A baktériumtrágyák mikrobiológiai készítmények, talajoltásra és tarlóbontásra ajánlatosak használni. A baktérium készítményeket általában vetés előtt, a talaj előkészítésekor egy menetben javasolt kipermetezni a forgalmazó által meghatározott dózisban, és lehetőleg azonnal be is kell dolgozni. Mivel a jelenleg engedélyezett termékek általában talajban szaporodó és működő baktériumtörzseket tartalmaznak, ezért növényi állományra kipermetezni a használati útmutatók szerint sem javasoltak.

Általános tapasztalat, ezt több ellenőrzött vizsgálat is alátámasztja, hogy a baktériumtrágyával kezelt területeken magasabb termésátlagok, jobb minőség jelentkezik már az első kezelés után. Több éves használat után javul a talajszerkezet, a vízháztartás és könnyebben művelhető a terület. A növényi maradványok (gabona tarló, kukorica- és napraforgószár) szakszerű elbontása a tarlóbontó mikrobiológiai készítmények által tápanyagvisszapótlást és egészséges talajt eredményez.

Mikrobiológiai készítmények alkalmazásának hatása a termőtalajra és a növényállományra

2023. május 31. 12:04

Az AÖP-ben (Agro-ökológiai Programban) szerepel a mikrobiológiai készítmények használata jó gyakorlatként, mely 2 ponttal támogatott.

Az újraéledő termőföld a KAP 2020 tükrében

2020. február 6. 11:47

Ennek a munkának az a célja, hogy a gazdák, növénytermesztők érdekeit és a környezettudatos gazdálkodást szem előtt tartva, az új információk, technológiai ismeretek, kutatási anyagok mindenki számára elérhetővé és használhatóvá váljanak, ezzel segítve a termelő agrár szektor tevékenységeit.

A magyar termőföld nemzeti kincs... megóvása közös érdek

2023. február 9. 07:36

Az eseményen szó esett talajaink általános állapotásról, és a talajkondíció javításának lehetőségeiről.

Miért kell a termőtalajokról szakmai kerekasztal megbeszélést tartani?

2017. június 30. 10:01

A rendezvény megtartását a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete kezdeményezte.