Mikrobiális élet szerepe a tápanyagszolgáltatásban

2024. február 19. 09:10

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. A fő probléma az, hogy a talajélet egyre silányabbá válik, ennek következtében sérül a tápanyagszolgáltató képesség, a pufferkapacitás, a víz- és hőháztartás és elveszti a talaj a szerkezetét.

Tudatos és környezetkímélő nitrogénmenedzsment biostimulátor hatóanyaggal

2024. február 14. 05:40

A tél derekán járva időjárásunk rapszodikusan váltakozik. Havazást követ enyhe, tavaszias meleg, orkán erejű szél, majd fagyos éjjelek és nappalok. Ezek a szélsőségek nemcsak növényeinket, de a hasznos talajbiom aktivitását is csökkentik.

A regeneratív mezőgazdaság élvonalában

2024. január 19. 13:50

A regeneratív, vagy talajmegújító mezőgazdaság alapköveit hazánkban a kilencvenes években fektették le, és azóta egyre bővül a gyakorló gazdálkodók köre is, köszönhetően első sorban a Talajmegújító Gazdák Egyesületének.

Új ugróvillás fajokat fedeztek fel magyar kutatók

2024. január 8. 12:40

Két, a tudományra nézve új ugróvillás (Collembola) fajt írtak le kutatók a Soproni Egyetem oktatójának vezetésével.

A talajtakarás előnyei szőlőben

2024. január 4. 10:10

A szőlőültetvényekben jelenleg is általános az intenzív talajbolygatás, főleg ami a szőlő sorközeit érinti. Ezzel szemben megoldást jelentő alternatíva lehet a növénytakarásos kezelés. A sorközvetés folytán azonban a talajt átszövő gyökérzet vízkonkurenciaként jelenhet meg a szőlő számára, és azokban az esetekben, amikor ez kerülendő, például telepítés esetén, megoldást jelenthet a szalmatakarás.

VII. Talajélet Konferencia és Szakkiállítás

2023. december 13. 10:10

A Talajmegújító Gazdák Egyesülete 2024. január 10-11-én rendezi VII. Talajélet Konferenciáját és Szakkiállítását Jakabszálláson, melyre idén már 800 látogatót várnak szerte a Kárpát-medencéből, illetve Közép-Európából. A konferencia fő témája a gazdálkodók és gazdaságok túlélési lehetőségeinek áttekintése, elsősorban a redukált talajművelés és a talajélet javítása által.

Megdöbbentő: évente 80–110 millió köbméter talajt veszítünk el Magyarországon

2023. december 6. 12:40

December 5-én ünnepeljük a talaj világnapját. A neves nap alkalmából szerte a világon eseményekkel és ismeretterjesztő kampányokkal hívják fel a figyelmet az egészséges termőtalaj fontosságára.

Földigiliszták segítségével világított rá a Kwizda a globális környezeti problémákra

2023. december 1. 10:10

A Kwizda novemberben tartotta meg a Nova Agricultura díj ünnepélyes díjátadóját. Az idén elindított pályázat termőtalajaink egészségének megőrzésére és a hasznos talajlakó szervezetek védelmére volt hivatott felhívni a figyelmet.

Talajélet: baktériumok

2023. november 3. 05:40

Baktériumok (Bacteria) minden élőhelyen megtalálhatók, Földünk valamennyi talajtípusában otthon érzik magukat. A baktériumok lebontó tevékenységük következtében a biogeokémiai ciklusok nélkülözhetetlen elemei.

Illegális hulladéklerakás és a vele járó problémák

2023. november 2. 05:40

Talajszennyezés szempontjából nem a jogszabályok szerint működő és üzemelő hulladéklerakókkal van a probléma, hanem az erdőszéleken és más helyeken is kialakult, illegális hulladéklerakókkal.