Ékköves araszoló károsít a szőlőkben

Ékköves araszoló károsít a szőlőkben

Agrofórum Online

Mi károsíthatja, károsíthatta a szőlő friss hajtásait?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A szőlő hajtását az ékköves faaraszoló lárvája károsítja. Az ékköves faaraszoló alkalmi kártevő. Enyhe teleket követően (ez év is ilyen) hatalmas egyedszámban jelenhetnek meg és súlyos károkat okozhatnak a tőkéken. Az áttelelt hernyók által megrágott rügyek nem fakadnak ki, ha mégis kifakadnak, belőlük csökkent értékű hajtás fejlődik. Különösen az Alföldön szokott elszaporodni és váratlan károkat okozni, de a Balatoni borvidéken és Tokajhegyalján is gondot okozott. A lárvákat nehéz észrevenni, mivel az araszolólepke hernyóra jellemző módon teste a szőlővesszőtől mozdulatlanul elállva nagyon hasonlít egy elszáradt kacsra.

Évente 2, esetleg 3 nemzedéke van. Általában május végén június elején rajzik az első nemzedék, és július-szeptember folyamán a második., esetleg harmadik.

Védekezés

Az ékköves faaraszoló lárvái ellen a fakadást megelőzően lemosó permetezéssel, a fakadás után rovarölőszerrel lehet védekezni. A fakadás utáni permetezés gyakran egybeesik a szőlőmolyok elleni védekezéssel.

Jó hír, hogy van parazitája, mely a parazitált lárván kívül bábozódik, akkor tud fennmaradni, ha az ültetvényben vagy környékén jelen van az alternatív táplálékforrást közvetetten biztosító nagycsalán és a nappali pávaszem. A nagycsalánon él a nappali pávaszem lárvája, ami pedig az ékköves araszoló parazita alternatív táplálékforrása.

A nappali pávaszem kifejlett lepkéjének többféle virág nektárjára van szüksége, ezért a szelektív, virágzó, sokszínű flóra nagy előnyt jelent. Amennyiben a szőlő ültetvényben vagy közvetlen közelében van nagycsalán, a nappali pávaszem tojásait erre rakja, ez lehetőséget biztosíthat az ékköves araszoló természetes ellenségének felszaporodására. Előnyös, ha a szőlőültetvényben vagy közlében a nappali pávaszem lepkéi által kedvelt növényfaj található pld. nyári orgona, bodza, fagyal, selyemkóró, bogáncs stb.

Szőlő tápanyagellátás a hatékonyság jegyében

2022. április 20. 14:00

A növények igényének megfelelő okszerű tápanyagutánpótlás szerepe soha nem volt ilyen időszerű, mint napjainkban.

Tarra rágott bokrok: még rajzik a puszpángmoly

2018. szeptember 19. 10:15

Az elmúlt hét időjárását a csendes, nyugodt nyárvégi napok jellemezték. Eső nem hullott, így semmi sem zavarta a betakarítási és talaj előkészítési munkákat. Az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít.

Hamarosan kiderül milyen lesz a 2019-es évjáratú bor

2019. szeptember 1. 13:33

Az elmúlt évek nemzetközi sikerei, a több tucatnyi díj, elismerés bizonyítja, hogy a hat magyar borrégióban minőségi munka folyik.

Felszívódó, rézmentes megoldás a szőlő peronoszpóra elleni védelmére

2023. március 2. 06:36

A peronoszpóra (Plasmopara viticola) a szőlő egyik meghatározó gombabetegsége.