Nem téliesítettem a fagyok beállta előtt a fügefát! Túl fogja élni?

Nem téliesítettem a fagyok beállta előtt a fügefát! Túl fogja élni?

Agrofórum Online

Fügefámat nem téliesítettem a fagyok beállta előtt. Túl fogja élni? Esetleg lehet még valamit tenni a megmentése érdekében?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A fügefák tulajdonosaiban leggyakrabban felmerülő kérdések a növény hidegtűrésére, valamint teleltetésére irányulnak. A füge ugyanis köztudottan egy mediterrán származású növényfaj, mely őshazájában, alapesetben erős fagyos időjárással nem nagyon találkozik. A növény egyébként az erős fagyokat, még akár a -15 fokot is képes átvészelni, valamint vannak már olyan változatai is, melyek ennél zordabb viszonyokat is könnyedén képesek elviselni.

A nagyobb méretű, így fejlett gyökérrendszerrel rendelkező, idősebb fügefák, fügebokrok, takarás nélkül is túlélik a hideg körülményeket idehaza, ha nem kifejezetten fagyzugos területre történt meg az ültetésük. Ehhez segítségünkre van azonban az is, hogy hazánk időjárása egyre melegebb, vagyis egyre ritkábban kell már erősen fagyos időszakokra számítanunk. Magyarországon a fiatalabb példányokat, az ültetést követő pár évig érdemes a hidegre felkészíteni, téliesíteni, hiszen a kisebb fák fejletlenebb gyökérrendszerük miatt érzékenyebben reagálhatnak a fagyos körülményekre.

A fügefa hidegtűrését azonban nemcsak annak kora befolyásolja, hanem az ültetés helye is meghatározó lehet a fákat érintő stresszhatás mértéke szempontjából. Az egyéb növényekkel körbevett, esetleg a ház közelébe ültetett növények védettebb viszonyok között vannak, mint a kert egy távoli részére, magányosan elhelyezett példányaik. Emellett a széltől védett, déli fekvésű helyen nevelt növények ugyancsak kevésbé károsodnak.

Az sem mindegy, hogy edénybe, vagy a kertünk talajába ültettük a fácskát, hiszen a hideg körülmények a konténerben nevelt növény gyökereit is könnyebben átjárják. A konténeres példányokat ajánlatos ezáltal fagymentes helyre bevinni és ott átteleltetni. Kiültetett fiatal füge esetében pedig akár utólagosan is érdemes lehet elvégezni a takarást, így ha erősebb fagyok érkeznek még a tél folyamán, további károsodásától biztosan nem kell majd tartani. A takarásról egy korábbi szaktanácsadás cikkemben részletesen írtam: Hogyan védjük a fügét télen a hidegtől?

A füge egyébként, amennyiben el is fagytak egyes fás részei, képes annak ellenére kihajtani és megújulni, így nem kell ettől sem megijedni. Tavasszal, a kihajtás után már jól láthatóvá válnak elfagyott részei, így ezeket a metszés során el kell távolítani!

A füge metszése

2024. február 20. 05:40

Egyre több kertnek lakója a füge, és nem véletlenül kedvelik sokan ezt az impozáns növényt: nemcsak finom és egészséges terméséért, de díszítő értékéért is szívesen ültetik a kertbe. Viszont a teleltetésén kívül a metszésére is időt kell szánni.

Törökország, Egyiptom és Marokkó a fügetermelés élvonalában

2021. március 12. 03:47

Törökország a legnagyobb fügetermesztő ország a Földön, Egyiptom a második, a harmadik helyet pedig a szintén észak-afrikai Marokkó szerezte meg a rangsorban.

Hogyan termesszünk fügét?

2020. augusztus 13. 11:13

Idén elhatároztam, hogy ültetek fügéket a kertbe, nagyon szeretem a gyümölcsét. Vannak-e kártevői, mire számíthatok, kell-e majd permetezni gyakran?

Mire kell ügyelni a füge metszése során?

2024. március 2. 04:36

Február végén metszhető már a füge? Mire ügyeljek a feladat elvégzése során?