Utóérő gyümölcsök

Most, van a fő szezonja az utóérő gyümölcsök fogyasztásának. A tipikusan utóérő gyümölcsök a mérsékelt égövben az almatermésűek köréből kerülnek ki: az alma, a körte, a birsr és a naspolya.

2018. augusztus 15. 06:34

Bodzatermesztés Magyarországon

A bodza virágzatok és a termések egészségre gyakorolt pozitív hatását számos irodalom megemlíti. Az utóbbi pár évtizedben egyre nagyobb az élelmiszeripari kereslet a termései iránt, hiszen a gyümölcséből készült színanyagsűrítmény természetes színezékként szörpök, gyümölcslevek, üdítőitalok színjavítására használható.

2018. augusztus 7. 17:07

A „Solid-set” projekt

Miként lehetne egy automatizált rendszerrel megoldani az ültetvény növényvédelmét, öntözését és lombtrágyázását?

2018. július 12. 10:23

Intenzív cseresznyetermesztés lehetőségei Magyarországon

A cseresznye esetében az intenzíven történő művelés azt jelenti, hogy kokszerűen és jelentős tápanyagellátásssal, tápoldatozásssal, növényi biostimulátorok alkalmazásával, zöldmetszéssel dolgozunk.

2018. július 5. 19:29

Szüret utáni teendők a gyümölcsösökben

Ha vége a gyümölcsszedésnek hajlamosak vagyunk hátradőlni, pedig ez nagy hiba! Ne zárjuk be a kertet, ne hagyjuk magára az ültetvényt ilyenkor, hiszen a következő szezonra most tudjuk felkészíteni a fákat.

2018. július 3. 08:09

A hosszú időtartamú gyümölcstárolás legújabb kori kihívásai

A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része. Egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el. A gyümölcstárolás a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást különbözteti meg. Hazánkban az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk.

2018. június 28. 06:42

Az integrált kajszitermesztés gyakorlati tapasztalatai

Agrotechnológiai, biológiai, kémiai módszerek együttes használatával, tudatos, körültekintő termesztéssel olyan gazdaság létrehozása a cél, melyben a természeti értékek megőrzése mellett versenyképes termelés zajlik.

2018. június 26. 15:22

A hely, ahol a legtöbb kajsziaszalvány készül

Valamennyi mérsékelt égövi gyümölcsfaj számára ideális ökológiai adottságok találhatók Törökországban.

2018. május 23. 13:40

Az alma növényvédelmének sarkalatos pontjai

Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni

2018. május 23. 04:30

Az alma tápanyag-utánpótlása

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.

2018. május 20. 13:00