A téli hónapok hideghatása a gyümölcsfáinkra 

2024. február 13. 14:10

Az utóbbi évek megfigyelései alapján kijelenthetjük, hogy egyre jobban csökken a téli fagyos napok száma. Idén februárban a melegrekord is megdőlt (Szeged, 20,2 ℃).

Lemosó permetezések időszaka

2024. február 7. 05:40

A tavaszi lemosó permetezés hasznos fegyver lehet a hozzáértő kertészek kezében egy sor kórokozó és kártevő ellen, de egyáltalán nem mindentudó csodaszer.

Mikor ébrednek a gyümölcsfák?

2024. február 6. 10:10

Itt, a mérsékelt égövben a gyümölcsfák, éppúgy mint a lombhullató erdei fák is, téli álmot alszanak. Ez a környezeti viszonyokhoz való alkalmazkodás szép példája. Csak így tudják átvészelni a telet.

Tavaszi fagyok: egyre nagyobb veszélyben a hazai gyümölcstermesztés

2024. február 1. 15:10

A telek enyhülése és rövidülése miatt a növények vegetációs időszaka egyre korábban kezdődik, mint ahogyan azt a tavaszi fagyok követni tudnák. Különösen a korai rügyfakadású gyümölcsökre (kajszi, meggy, alma, szőlő) jelent évről-évre növekvő veszélyt a tavaszra, mint átmeneti évszakra jellemző gyakori fagy és hideg.

Tartósan magas árak a globális áfonyapiacon

2024. január 29. 10:10

A globális áfonyapiacot az exportőrök és az importőrök által tartósan magasan tartott árak és a hatalmas kereslet jellemzi, míg egyesek szerint a korábbi szezonokhoz képest a minőség alacsonyabb, bár folyamatosan javuló tendenciát mutat.

A zöldség-gyümölcs szektor forradalmára készül a FRUIT LOGISTICA

2024. január 27. 14:10

A FRUIT LOGISTICA 2024-ben a mezőgazdaság digitális forradalmára készül, fokozottan fókuszálva az intelligens gazdálkodásra és a technológiai startupokra. Adatvezérelt üvegházak, IoT-alapú rendszerek és a robotika legújabb vívmányai mutatkoznak be.

Miért van ennyi különböző színű növény?

2023. december 6. 15:10

Ismerje meg a növényi pigmenteket és a növényekben betöltött szerepüket.

Több kört ver a chilei cseresznye marketingje a magyarra

2023. december 3. 15:10

Nemcsak Chilében, de Dél-Afrikában is fényes jövőt jósolnak a cseresznyének. A hazai gyümölcságazatnak érdemes lenne tanulnia a két újdonsült „cseresznye-nagyhatalom” hozzáállásából.

A téli hónapok vitaminforrása, a josta

2023. november 30. 17:10

A josta vagy más néven ribiszkeköszméte évtizedek óta ismert a bogyós gyümölcsökkel foglalkozó kertészek számára. Természetes rügymutációval, vagy nemesítéssel jött létre ez a különleges cserje. Vajon miért annyira ritka a hazai termesztésben? A következőekben erre a kérdésre próbálunk választ találni.

Apró gyümölcs, apró kártevője: a málna-vesszőszúnyog

2023. november 26. 11:10

A málnát mint értékes, Magyarországon is termesztett gyümölcstermő növényünket, úgy gondolom, senkinek sem kell bemutatni. Magas élvezeti értéke, és szerteágazó felhasználhatósága miatt még mindig megtalálható a kiskertek termesztésében.