Hogyan bírhatjuk virágzásra a karácsonyi kaktuszt?

Hogyan bírhatjuk virágzásra a karácsonyi kaktuszt?

Agrofórum Online

Karácsonyi kaktuszom évek óta nem hoz virágot, mi lehet a probléma?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos   

Kedves Kérdező!

A karácsonyikaktusz (Zygocactus truncatus), ahogy nevéből is következtetni lehet, a karácsonyi ünnepek környékén indul virágzásnak. Társa a húsvéti kaktusz (Rhipsalidopsis gaertneri) is sokak otthonában nevelt szobanövény. A többi kaktuszfélével szemben tüskékkel nem rendelkeznek, náluk kevesebb fényt és nagyobb mennyiségű vizet igényelnek. Virágai többféle árnyalatban is pompázhatnak, leggyakrabban narancsos, rózsaszín és piros, de fehér fajtái is ismeretesek. A növény származási helye eredetileg Brazília csapadékban gazdag őserdeje, ahol a fák ágain (epifiton növény) találhatóak meg.

A karácsonyi kaktusz gyökerei a pangó vízre rendkívül érzékenyek, ezért jó vízeresztő közegre van szükségük. A tápanyagok utánpótlása szempontjából a túlzott nitrogén ellátást augusztustól kerülni szükséges, ugyanis ellenkező esetben a virágképződést negatív irányba befolyásolja. Tápoldatozáskor a bimbófejlődés időszakában már mindenképp csökkentenünk kell a nitrogén, növelni pedig a foszfor és a kálium mennyiségét. A növény nem csak a gyökérzónában, de a levegőben is egyenletes vízellátást igényel. Augusztus-szeptember között, vagyis a karácsonyi kaktusz fő növekedési időszakában különösen védeni kell a növényeket a kiszáradástól, de a túlöntözés is hasonlóan káros ebben az időszakban.

A karácsonyi kaktusz virágképzését tekintve a fényre és a hőmérsékletre reagál a legérzékenyebben. Nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy a nemzetség rövidnappalos, ugyanis megfelelő hőmérséklet esetében hosszúnappalos körülmények között is virágot fejlesztenek. A bimbók 20 fok feletti hőmérsékleten csak rövidnappalos körülmények között, míg alacsony 15 fok körüli hőmérsékleten nappalhossztól függetlenül kifejlődnek. Nagyon fontos, hogy ne változtassuk a növény helyét, mert az elmozdított cserép más irányból kapja a fényt és ezért hajlamos eldobni virágbimbóit. Elvirágzás után a karácsonyi kaktuszt kissé vissza is lehet vágni. A lemetszett egy-két szártagból álló növényrészek alkalmasak dugványozásra is. Amennyiben ezeket savanyú tőzeg és homok keverékével megtöltött cserépbe ültetjük, akkor gyorsan, 3-4 hét alatt biztonságosan meggyökeresednek.

 

Mi lehet az oka, hogy hervad a karácsonyi kaktusz levele?

2023. november 25. 04:39

Az lenne a kérdésem, hogy vajon miért hervad a karácsonyi kaktuszom levele?

Minden, amit a karácsonyi kaktuszról tudni kell

2022. október 26. 07:34

A karácsonyi kaktusz a megfelelő helyen, a megfelelő gondozás mellett gyönyörű virágokkal örvendeztethet meg. De tudja-e, hogy hová helyezze el a növényt a lakásában, és hogyan öntözze, tápoldatozza ahhoz, hogy igazán meseszép legyen?

Miért nem hozott bimbót a karácsonyi kaktusz?

2022. december 13. 04:37

A karácsonyi kaktusz nem hozott bimbókat. Mi lehet a probléma?

A karácsonyi kaktusz virágzásának titka

2021. november 25. 05:38

Minden karácsonyi kaktusz tartó annak örülne, hogy az ünnep közeledtével ezernyi virág legyen szeretett növényén. De egyes példányok valami rejtélyes oknál fogva nem akarnak virágozni. Nézzük melyek a tartási hibák, ami miatt reménytelenül várjuk a virágzást.