Hogyan és mikor metsszem meg az almafát?

Agrofórum Online

Felvilágosítást kérnék az almafa szakszerű metszésével kapcsolatban. Hogyan végezzük el ezt a feladatot? Mikor van az optimális ideje?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A többi gyümölcsfajhoz hasonlóan az almafák metszését is minden évben el kell végezni, hiszen csak így tartható fenn a fák termőképessége, terméseinek megfelelő minősége, a fa elöregedésének megakadályozása. A fa termőre fordulása utáni metszést ezáltal fenntartó metszésnek is nevezzük. A rendszeres metszéssel érhető el ugyanis, hogy a korona kellő megvilágításban részesüljön, ezáltal hajtásnövekedése is kielégítően alakuljon.

A gyümölcsberakódás mértékét is befolyásolja a fényellátottság, de a gyümölcs méretére, ízére és színére egyaránt nagy hatással van. A szellősre alakított korona nemcsak növényélettanilag kedvező, hanem a permetezés hatékonysága szempontjából szintén elengedhetetlen. A fa állandó növekedése miatt a rendelkezésre álló helyet is sokszor kinövi, így megadott helyen való tartása, szomszédba való átnövésének megakadályozása is csak metszési beavatkozás elvégzésével valósítható meg.

Az almafák metszésének optimális időszaka a lobhullás utánra tehető, ekkor a lemetszendő részek is jobban szemügyre vehetők. A késő téli időszak, vagyis a február, illetve a március elejei napok kiválóan alkalmasak időjárás szempontjából a folyamat elvégzéséhez. Idő hiányában természetesen a tél folyamán, fagymentes napokon is elvégezhető az almatermésűek metszése. A fa piros-bimbós állapotáig azonban már nem szabad elhúzni a metszést, hiszen ez már a kötődés hiányosságát és termésveszteséget is okozhat.

A metszés folyamatát ajánlatos az olyan elágazódások lemetszésével kezdeni, melyek pl. befelé nőnek, egymást keresztezik, sérültek, betegek, ezeket a részeket lehetőség szerint tőből távolítsuk el! Az ágak csúcsi részének vesszői közül is válasszuk ki a legerősebbet, majd pedig annak hosszát felezzük meg!

A gyümölcsméret csökkenésének esetén érdemes ifjítást is végezni, ezt az oldalelágazások rövidebbre való metszésével érhetjük el, de tőből ne távolítsuk el az elágazást, hiszen ez felkopaszodáshoz vezethet! A metszés minden esetben nagy körültekintést igényel, hiszen minden fa egyedi alakkal, növekedéssel rendelkezik, az eltérő környezeti körülmény hatása miatt, így a metszés erősségét, eltávolítandó részek számát is ezekhez mérten kell kialakítani.

Kiemelt kép: Pixabay

A kajszi szakszerű metszése - videó!

2021. március 12. 08:21

Hogyan kell megmetszeni tavasszal a kajszi fát, hogy bő termésünk legyen?

Mikor metsszük meg a gyümölcsfákat, bokrokat? Mit metsszünk ősszel?

2021. szeptember 24. 12:59

A bogyós gyümölcsöket általánosságban nyár végén vagy ősszel szoktuk metszeni. Optimális időszak a málna metszésére közvetlenül az érés befejezése után van, ekkor először a letermett vesszőket, majd pedig a beteg, sérült, gyengén fejlett részeket távolítsuk el.

Teleltetésre fel! II. rész – a citrusfélék, a leander, a sétányrózsa, a kefevirág és az angyaltrombita megfelelő téli védelme

2019. november 28. 05:36

Mik a pontos teendők fagyérzékeny növényeink megfelelő téli védelmének biztosításában? Hogyan oldjuk meg a leander, a sétányrózsa, a kefevirág, az angyaltrombita és a citrusfélék teleltetését?

Mi károsíthatja a mogyoró levelét?

2022. június 13. 04:36

Mi károsíthatja a mogyoró levelét? Barna foltokat és rágásnyomokat is találtam a levelein.