Hogyan és mikor metsszem meg az almafát?

Agrofórum Online

Felvilágosítást kérnék az almafa szakszerű metszésével kapcsolatban. Hogyan végezzük el ezt a feladatot? Mikor van az optimális ideje?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A többi gyümölcsfajhoz hasonlóan az almafák metszését is minden évben el kell végezni, hiszen csak így tartható fenn a fák termőképessége, terméseinek megfelelő minősége, a fa elöregedésének megakadályozása. A fa termőre fordulása utáni metszést ezáltal fenntartó metszésnek is nevezzük. A rendszeres metszéssel érhető el ugyanis, hogy a korona kellő megvilágításban részesüljön, ezáltal hajtásnövekedése is kielégítően alakuljon.

A gyümölcsberakódás mértékét is befolyásolja a fényellátottság, de a gyümölcs méretére, ízére és színére egyaránt nagy hatással van. A szellősre alakított korona nemcsak növényélettanilag kedvező, hanem a permetezés hatékonysága szempontjából szintén elengedhetetlen. A fa állandó növekedése miatt a rendelkezésre álló helyet is sokszor kinövi, így megadott helyen való tartása, szomszédba való átnövésének megakadályozása is csak metszési beavatkozás elvégzésével valósítható meg.

Az almafák metszésének optimális időszaka a lobhullás utánra tehető, ekkor a lemetszendő részek is jobban szemügyre vehetők. A késő téli időszak, vagyis a február, illetve a március elejei napok kiválóan alkalmasak időjárás szempontjából a folyamat elvégzéséhez. Idő hiányában természetesen a tél folyamán, fagymentes napokon is elvégezhető az almatermésűek metszése. A fa piros-bimbós állapotáig azonban már nem szabad elhúzni a metszést, hiszen ez már a kötődés hiányosságát és termésveszteséget is okozhat.

A metszés folyamatát ajánlatos az olyan elágazódások lemetszésével kezdeni, melyek pl. befelé nőnek, egymást keresztezik, sérültek, betegek, ezeket a részeket lehetőség szerint tőből távolítsuk el! Az ágak csúcsi részének vesszői közül is válasszuk ki a legerősebbet, majd pedig annak hosszát felezzük meg!

A gyümölcsméret csökkenésének esetén érdemes ifjítást is végezni, ezt az oldalelágazások rövidebbre való metszésével érhetjük el, de tőből ne távolítsuk el az elágazást, hiszen ez felkopaszodáshoz vezethet! A metszés minden esetben nagy körültekintést igényel, hiszen minden fa egyedi alakkal, növekedéssel rendelkezik, az eltérő környezeti körülmény hatása miatt, így a metszés erősségét, eltávolítandó részek számát is ezekhez mérten kell kialakítani.

Kiemelt kép: Pixabay

A metszés növényvédelmi vonatkozásai

2023. február 11. 05:39

Kellő odafigyeléssel nagyon jó növényvédelmi segítséget jelenthet a metszés a gazdálkodóknak, míg trehány, gondatlan végrehajtásával akár el is pusztíthatjuk (általában több év alatt) a megmetszett növényt.

Hogyan gondozzuk a magról kikelt avokádót?

2023. május 9. 04:36

Magról kikelt avokádót gondozok, amely kb. 30 cm magas. Nagyon szép, egészséges, nagy levelei vannak már. Cserépben van. Hogyan gondozzam a továbbiakban?

Lehet-e már most a szőlő levelein lisztharmat?

2022. május 11. 04:37

Elképzelhető, hogy a szőlő levelein már most, tavasszal is a lisztharmat fertőzés tüneteit láttam?

Őszibarack és nektarinfa pusztulásának okai

2022. június 8. 04:36

Őszibarackfámnál valami bajt észlelek. Tavasszal beindult a fa, de mostanában, mintha megállt volna a növekedése. Egy másik, nektarinfának egyik ága már nem is él. Azt levágjam? A képek alapján mit tegyek a fákkal?