Hogyan gondozzam a januárban kapott jácintot? Mikor lehet kiültetni a kertbe?

Hogyan gondozzam a januárban kapott jácintot? Mikor lehet kiültetni a kertbe?

Agrofórum Online

Néhány napja kaptam tálkába ültetett jácintokat, hamarosan virágozni fognak. Hogyan gondozzam, hogy sokáig kitartsanak? Ki lehet majd ültetni elhervadás után a kertbe?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A hosszú tél alatt a kertészek minden rafinériát bevetnek, hogy sokféle virágzó növénnyel tegyék változatossá, gazdagítsák a virágkínálatot. Ilyenek a hajtatott hagymás növények is – a jácint, nárcisz, tulipán, krókusz, fürtös gyöngyike stb. -, melyek januártól már kaphatók, számos fajtájuk megtalálható.

Hajtatott hagymás virágok
Hajtatott hagymás virágok

A hagymás növényekre jellemző, ha nedvességet kap a hagymájuk, nem is szükséges számukra a talaj, kihajtanak. Ha a környezetük hőmérséklete kedvező és nedvességet is kapnak, hagymájuk gyökereket nevel, és ezt követően levelei is kibújnak. Iskolai kísérletek tárgya a vöröshagyma hajtatása, melynek során étkezési hagymafejet egy vízzel megtöltött, szélesebb szájú üvegre helyeznek, amire a hagyma feje ráül, az megtartja, a vízbe a hagyma nem esik bele, viszont a tönkje a vízbe beleér. Szobai melegben tartva a tönkjéből gyökerek növekednek napokon belül, és megindul a zöld hagymalevelek növekedése is.

A hagymás virágok hajtatása is hasonló módon „működik”. Történhet vízzel töltött üvegben is, de általánosabb talajba ültetett hagymákkal. Biztos észre vette, ezeknél a virágoknál hagymáik meglehetősen kiemelkednek a talajból, éppen csak a tönkjük van besüllyesztve abba, az támasztja a növényt.

Jácintok üvegben
Jácintok üvegben

A jácint természetes körülmények között a szabadban tavasszal hajt ki a földből, és akkor is virágzik, nem melegigényes növény. Hazánkban ez március-áprilisban következik be az időjárástól függően. Hajtatása alatt és szobai virágoztatása során is úgy nevelik, ahogy a természetes körülményei között él a virág. A jácintra és a többi hagymás növényre is jellemző, hogy a hagymából gyorsan kifejlődik a virágzat, és a virágzása rövid ideig tart, 3-4 hét alatt lezárul. Ezt a folyamatot a hőmérséklet befolyásolja elsősorban: a fűtött lakásban különösen gyorsan megtörténik, nem marad idő a gyönyörködésre.

A jácint virágzata gyorsan kifejlődik
A jácint virágzata gyorsan kifejlődik

Lakásban a kapott tálat a jácintokkal 16-18 °C-os helyiségben tartsa. Amikor a még színtelen virágai megjelennek, 14-16 °C alkalmasabb számukra. A beszínesedett virágok élettartamát a 10-12 °C mellett tudja legtovább megőrizni. A lakás leghűvösebb és világos részét ajánlom, és ha enyhül a kinti, jelenlegi fagyos időjárás, napos külső ablakpárkány is megfelelő lehet számára. Napsütötte szobarészt a napsugárzás melegítő hatása miatt nem javaslom. A jácint földje folyamatosan nedves legyen. Tányért tegyen alá, amiben összegyűlik az átfolyó vize. A tányérjában álló vízből, felszívatva is lehet öntözni. Talajához tápanyagpótlás erre a rövid időszakra nem szükséges.

Az elhervadó virágú jácint levelei, amint a többi hajtatott hagymás virágnál is, elsárgulnak, elhalnak, a növény nyugalmi állapotba vonul, befejezi életciklusát. A folyamatot azzal tudja segíteni, hogy öntözését is csökkenti, majd befejezi, és hagyja a hagymát visszahúzódni. Száraz, szellős helyen tartás után a hagymákat nyár végén javaslom kiültetni a szabadba, ahol majd tavasszal már új helyén virágzással folytatja életét. A jácint virágzásához hagyma állapotában hideg hatásra van szüksége, ezt ősszel a kiültetéssel megkapja. Ha ez elmarad, a virágzása is kimarad abban az évben.

Kiemelt kép: Pixabay

Mi legyen a hagymás növényekkel elvirágzás után?

2022. április 21. 07:36

Hamarosan befejeződik kedvelt hagymás dísznövényeink, a tulipán, nárcisz, jácint stb. virágzása. Sok teendőnk nincsen velük, de pár dologgal nem árt tisztában lennünk ápolásuk tekintetében.

Kiültethető a kertbe az elvirágzott, cserepes jácint?

2023. március 31. 04:37

Névnapomra kaptam egy cserepes jácintot ajándékba. Nagyon szép volt, de időközben elvirágzott. Kiültethető most a kertbe ez az elvirágzott jácint?

Valentin-napi virág top-lista: rózsa, nárcisz, jácint

2019. február 14. 04:36

A hazai virágüzletek forgalma megduplázódik Valentin-napkor, de még az azt követő pár napban is erős. Az utóbbi években február 14-én – az ilyenkor még külföldről behozott – vörös rózsa mellett egyre több fogyott a piros, pink és bordó színűből, illetve divatba jött a nárcisz és a jácint – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Óvatosan: mérgező szobanövények!

2020. február 28. 10:23

Nemcsak kertünk lakói tartalmazhatnak mérgező hatóanyagokat. Érdemes utánanézni a szobanövények megvásárlása előtt annak, hogy mely szobanövény fajoknak melyik részei és mennyire mérgezőek – főként kisgyermekes családok vagy a négy fal között élő, szabadon mozgó kiskedvencek gazdái legyenek körültekintőek!